Cosmote: Este puţin nostim că ANCOM vrea să subvenţioneze Germania cu tarife de interconectare joase

Propunerea autorităţii de reglementare de reducere a tarifelor de interconectare de la 1 ianuarie este, din punct de vedere macroeconomic, una "puţin nostimă", în condiţiile în care va subvenţiona operatorii telecom din Germania, a declarat şeful Cosmote România şi Romtelecom, Nikolai Beckers.

990 afișări
Imaginea articolului Cosmote: Este puţin nostim că ANCOM vrea să subvenţioneze Germania cu tarife de interconectare joase

Cosmote: Este puţin nostim că ANCOM vrea să subvenţioneze Germania cu tarife de interconectare joase (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

"ANCOM a propus anumite reduceri la tarifele de interconectare care, în general, sunt în aceeaşi linie cu ceea ce vine de la Bruxelles şi Comisia Europeană. În câteva ţări, reglementatorii şi-au pus întrebări şi au pus sub semnul întrebării înţelepciunea acestor prevederi care vin de la Bruxelles. În Olanda, spre exemplu, instanţa a pus tarifele de interconectare mai sus decât propunerea reglementatorului. Eu sunt străin în această ţară, dar (...) dacă analizez din punct de vedere macroeconomic această propunere, mi se pare puţin nostim faptul că România vrea să subvenţioneze operatorii din Germania, Poate că ar trebui să fie invers", a spus Beckers.

El a adăugat cã propunerea ANCOM va afecta întreaga piaţa locală a telecomunicaţiilor, nu numai companiile din grupul Cosmote.

"În plus, vrem să oferim servicii de calitate, şi cred că şi ceilalţi operatori localui au acelaşi obiectiv, care însã nu poate fi susţinută în lipsa investiţiilor, mai ales în domeniul 4G, unde nu vrem să fim prezenţi doar la nivelul Capitalei. Cu tarife de interconecatre joase nu poţi să susţii un astfel de efort investiţional şi să furnizezi servicii de calitate. Sper să se ajungă la un compromis rezonabil", a arătat şeful Cosmote România.

Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt plătite între operatori pentru convorbirile clienţilor în afara reţelei la care sunt abonaţi sau au cartelă prepaid. Acest preţ se regăseşte în tariful perceput clientului care iniţiază apelul.

La finele lunii august, autoritatea de reglementare (ANCOM) a anunţat că va propune reducerea tarifelor maxime de interconectare la telefonie începând cu l ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,86 eurocenţi/minut pentru apelurile la puncte mobile şi de la 0,67 eurocenţi la 0,15 eurocenţi/minut pentru cele fixe.

"ANCOM a publicat spre consultare publică tarifele maxime propuse pentru serviciile de interconectare în vederea terminării apelurilor telefonice la puncte fixe şi mobile, determinate pe baza unor modele de calculaţie a costurilor. Autoritatea propune ca de la 1 ianuarie 2014 tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe să scadă de la 0,67 eurocenţi/minut la 0,15 eurocenţi/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenţi la 0,86 eurocenţi/minut", se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) transmis la 29 august.

Tarifele maxime vor deveni obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele din România, identificaţi cu putere semnificativă pe pieţele de terminare a apelurilor la puncte fixe şi mobile din România, respectiv 51 de furnizori de reţele fixe şi 6 furnizori de reţele mobile.

La fel ca până acum, tarifele de terminare nu sunt diferenţiate în funcţie de tehnologia utilizată (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar în care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, reţele naţionale sau internaţionale).

"Tarifele de interconectare rămân cheia competiţiei în telecom. Pe piaţa de terminare fiecare operator are un monopol natural şi de aceea este nevoie să reglementăm aceste tarife, iar datele din piaţă demonstrează că nivelurile stabilite de ANCOM în ultimii 10 ani au stimulat concurenţa, inovaţia şi investiţiile în piaţa de comunicaţii din România. Sub presiunea concurenţei, tarifele medii pentru apeluri au scăzut de 7 ori, iar consumul a crescut exponenţial", declara, în comunicat, preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Potrivit sursei citate, concurenţa a condus spre tarife tot mai mici - în prezent consumatorii români plătesc unul dintre cele mai mici tarife medii la nivelul Uniunii Europene - 1,9 eurocenţi/minut - dar a şi stimulat operatorii de comunicaţii să realizeze investiţii masive în dezvoltarea unor reţele tot mai eficiente şi în furnizarea de noi servicii, precum cele de internet în bandă largă.

În plus, anticipând evoluţiile viitoare ale pieţei de comunicaţii din România, furnizorii de reţele de comunicaţii mobile şi-au majorat substanţial anul trecut portofoliile de frecvenţe radio. La rândul lor, furnizorii de reţele de comunicaţii fixe au investit în reţele performante, capabile să ofere clienţilor viteze de acces la internet, la nivelul celor stabilite de Uniunea Europeană în Agenda Digitală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici