Creţu a inaugurat Cetatea de Scaun a Sucevei după reabilitare, dar curtea interioară era închisă - FOTO

Comisarul european Corina Creţu a participat, sâmbătă seară, la inaugurarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, reabilitată prin POR, dar a constatat că o mare parte din cetate, inclusiv curtea interioară, erau închise pentru turişti din lipsă de personal care să asigure paza şi siguranţa.

1585 afișări
Imaginea articolului Creţu a inaugurat Cetatea de Scaun a Sucevei după reabilitare, dar curtea interioară era închisă - FOTO

Creţu a inaugurat Cetatea de Scaun a Sucevei după reabilitare, dar curtea interioară era închisă

Corina Creţu a participat, sâmbătă seară, la inaugurarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, modernizată cu fonduri europene prin POR 2007-2013, dar a fost surprinsă să constate că o mare parte din cetate nu putea fi vizitată, întrucât nu există personal care să asigure siguranţa vizitatorilor şi a aparaturii instalate.

Ca urmare, ea a fost nevoită să aştepte mai multe minute până când un responsabil a adus cheia pentru a deschide poarta curţii interioare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că situaţia este generată de faptul că în aceste zile se desfăşoară, în Cetatea de Scaun, Festivalul de Artă Medievală la care vin mii de persoane şi nu se poate asigura paza zonei respective din cetate şi nici siguranţa turiştilor.

"Într-adevăr, trebuie să luăm în calcul o formulă prin care să angajăm o firmă de pază specializată", a spus Nechifor.

El a afirmat că va trebui să fie suplimentate şi dotările cu generator de energie electrică aşa încât aparatura care asigură spectacolul de lumini şi sunet din cetate să funcţioneze şi dacă este o pană de curent.

Nechifor a precizat că în perioada următoare Cetatea de Scaun va putea fi vizitată în integralitate, inclusiv partea de proiecţie nocturnă.

"Trebuie să facem diferenţa între un festival medieval şi o perioadă obişnuită. Nu putem să asigurăm siguranţa celor care vin ca turişti", a spus Nechifor, care a adăugat că s-a discutat şi despre dotarea cu un sistem video.

Directorul Muzeului Bucovinei, care administrează Cetatea de Scaun, Emil Ursu, aflat în concediu medical, a venit la inaugurare şi a explicat că această cetate beneficiază de un serviciu externalizat de pază, dar cu un singur post şi doi muzeografi, deşi în schema de personal mai sunt şapte posturi.

El a spus că a discutat cu firma de pază ca, pe perioada Festivalului Medieval, să suplimenteze cu patru posturi pentru ca cetatea să fie deschisă şi în acest interval.

"Mai departe nu comentez, fiind în concediu medical", a spus Ursu.

La rândul său, directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ioan Mareş, a spus că, fiind vorba de un festival cu mii de oameni, trebuia asigurată paza şi siguranţa şi în acest perimetru, care este acum închis vizitării.

"Administrativ, nu am putut reuşi să fie asigurată, pentru persoanele care vizitează, siguranţa pentru ziduri şi aparatura din interior", a spus Mareş.

Comisarul european a evitat să comenteze situaţia, dar a văzut cum numeroase persoane prezente la Festivalul Medieval erau dezamăgite atunci când constatau că nu pot intra în curtea interioară a Cetăţii de Scaun.

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost restaurată printr-un proiect cu finanţare europeană, în valoare de 46,9 milioane de lei, care a presupus, în principal, stabilizarea versantului de nord şi închiderea cetăţii pe această latură, refacerea unor părţi din cetate, construcţia fiind ridicată cu aproximativ 20 la sută, introducerea de instalaţii electrice, reţea de alimentare cu apă, hidranţi şi staţie de epurare, dar şi reabilitarea zonei de protecţie.

Pentru creşterea atractivităţii, în perimetrul Cetăţii de Scaun a fost instalat un sistem de sunet şi lumini care proiectează umbre fragmentare de călăreţi, însoţite de zgomot specific, apoi umbre de gardieni şi zgomote care imită străjeri în mişcare. Totodată, în cetate se aude un fond sonor de slujbă religioasă, urmat de prezentarea de umbre de domniţe cu fundal sonor de vorbe şi râsete.

Pe diverşi pereţi ai cetăţii sunt proiectate umbre de cavaleri luptându-se, un călău decapitând şi un executat cerând milă, gardieni rostogolind butoaie, un fierar turnând metal, iar în finalul spectacolului, pe fascicule de fum, sunt proiectate raze laser ce redau imaginea lui Ştefan cel Mare.

Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificaţii al Moldovei, fiind edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375-1391). Prima atestare este un document din 10 februarie 1388, emis din "fortul muşatin" care a fost nucleul iniţial al Cetăţii de Scaun.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici