CRP: Ideea de Lege a presei este inoportună, autoreglementarea trebuie consolidată

Clubul Român de Presă consideră ideea de Lege a presei, "readusă în discuţie, în pofida mai multor acţiuni eşuate, ca inoportună şi ca nefiind un răspuns la problemele reale ale industriei mass-media", se spune într-un comunicat al CRP, remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

80 afișări
Imaginea articolului CRP: Ideea de Lege a presei este inoportună, autoreglementarea trebuie consolidată

CRP: Ideea de Lege a presei este inoportună, autoreglementarea trebuie consolidată (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

CRP "apără" autoreglementarea profesiei şi apreciază ca "suficient cadrul format prin codurile etice proprii ale companiilor din mass-media şi prin codurile etice ale asociaţiilor profesionale din mass-media, recunoscute şi acceptate de jurnaliştii şi managerii de presă".

Clubul Român de Presă vede autoreglementarea şi consolidarea sa ca "esenţiale în apărarea eficientă a libertăţii de exprimare".

"Asociaţia noastră crede că dificultăţile cărora trebuie să le facă faţă industria mass-media sunt în principal de natură economică şi constată că atât actualul guvern, cât şi partidele parlamentare au rămas opace faţă de problemele de acest tip şi de soluţionarea lor în spiritul practicilor europene", se mai spune în comunicatul CRP.

Clubul Român de Presă îşi exprimă speranţa că liderii parlamentari vor fi "reticenţi faţă de deschiderea şi încurajarea unor false discuţii despre mass-media" şi îi asigură "că este pregătit să le fie aliat atunci când vor decide să se se angreneze în demersuri pentru cauzele bune ale mass-media".

Clubul Român de Presă şi-a exprimat această poziţie într-o scrisoare trimisă marţi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, preşedinţilor Comisiilor pentru Cultură şi Juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum şi preşedintelui Comisiei pentru Drepturile Omului a Senatului.

La sfârşitul lunii martie, după ce proiectul de Lege a jurnalismului propus de senatorul PNL Ioan Ghişe a fost respins, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului a Senatului, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a propus membrilor acestei comisii redactarea unei legi în comun cu asociaţiile jurnaliştilor.

"Ar trebui să redactăm împreună un draft de proiect legislativ şi să ne propunem un orizont pentru luna mai, când vom avea o primă dezbatere de principiu cu asociaţiile profesionale. Probabil pe 17 mai. Vom trimite o scrisoare asociaţiilor profesionale în care le vom solicita să vină cu propuneri pentru o nouă lege care să reglementeze domeniul presei. Astfel, în iunie am putea să venim în Parlament cu proiect legislativ gândit împreună cu asociaţiile profesionale şi cu Clubul Român de Presă", declara atunci senatorul UDMR.

Parlamentari ai diverselor partide au promovat în timp proiecte legislative care vizau reglemenatrea profesiei de jurnalist sau a domeniului mass-media, dar toate au fost respinse in Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici