Curtea de Conturi: Nereguli privind deplasările şi recuperarea unor bani din publicitate, la TVR

TVR nu a respectat prevederile legale privind întocmirea şi aprobarea deconturilor pentru deplasările în străinătate şi nu a recuperat unele sume din contractele de publicitate, în cazul cărora există riscul de a fi prescrise.

499 afișări
Imaginea articolului Curtea de Conturi: Nereguli privind deplasările şi recuperarea unor bani din publicitate, la TVR

Curtea de Conturi: Nereguli privind deplasările şi recuperarea unor bani din publicitate, la TVR (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Ca urmare a efectuării misiunii de audit financiar la Societatea Română de Televiziune (SRTv) în 2013, Curtea de Conturi a constatat că "nu au fost respectate prevederile referitoare la întocmirea şi aprobarea deconturilor privind deplasările externe, precum şi rapoartele de activitate la întoarcerea din deplasări externe".

Pe de altă parte, potrivit Curţii de Conturi, în soldul contului "Debitori" al TVR, la 31 decembrie 2013 figurează sume care prezintă riscul de a fi prescrise, reprezentând: penalităţi de întârziere la plata veniturilor din publicitate realizate de SRTv în perioada 28 februarie 2009 - 31 decembrie 2013; penalităţi aferente taxei TV neîncasate şi înregistrate în evidenţa contabilă, conform proceselor-verbale încheiate de SRTv cu mandatarii (Enel, Electrica, EON), sume care la data de 31 decembrie 2013 îndeplineau condiţiile legale de scădere din evidenţa contabilă; drepturi salariale necuvenite, debit pentru care SRTv a urmărit în instanţă recuperarea sumelor datorate, proces câştigat de entitate. Biroul Executor Judecătoresc a constatat insolvabilitatea debitorului şi a adus la cunoştinţa SRTv încetarea executării silite a acestuia, se spune în raportul public pe anul 2013 al Curţii de Conturi.

Potrivit raportului, trecerea pe cheltuieli a debitelor menţionate nu s-a operat până la sfârşitul anului 2013, cu explicaţia că rezultatele inventarierii nu au fost aprobate de conducerea entităţii până la data efectuării auditului, astfel încât situaţiile financiare la 31 decembrie 2013, prin valoarea creanţelor ce nu mai pot fi recuperate, sunt influenţate.

De asemenea, potrivit Curţii de Conturi, în soldul contului "Creditori diverşi" au fost menţinute, nejustificat, sume prescrise la data de 31 decembrie 2013.

De asemenea, potrivit Curţii de Conturi, inventarul patrimoniului public al statului aflat în administrarea SRTv nu a fost actualizat, menţinându-se nejustificat în contabilitate valoarea clădirii şi terenului, în sumă totală de 5.283.000 lei, ce au fost retrocedate, în anul 2007, Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române Iaşi, ceea ce a afectat situaţiile financiare încheiate în perioada 2007-2013.

Conform Curţii de Conturi, inventarul centralizat al bunurilor, care alcătuiesc domeniul public al statului, nu a fost actualizat cu datele rezultate în urma operaţiunii de reevaluare a patrimoniului efectuat în anul 2012, precum şi cu datele rezultate cu ocazia efectuării măsurătorilor cadastrale, deşi entitatea a făcut demersuri în acest sens.

Curtea de Conturi a mai constatat că s-au efectuat cheltuieli semnificative pentru producerea în TVR a unor spectacole de teatru şi filme, dar respectivele producţii nu au mai fost difuzate deoarece, anterior demarării producţiei, nu s-au încheiat contracte pentru drepturile de autor cu autorii pieselor originale.

De asemenea, pentru încheierea contractului de furnizare de servicii privind difuzarea pe cale radioelectrică a serviciilor publice de televiziune semnat în anul 2013 între SRTv şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii SA nu s-a făcut dovada justificării/negocierii tarifelor practicate de către aceasta, în calitate de unic furnizor de servicii naţionale de redifuzare, nefiind asigurate condiţiile de transparenţă în utilizarea eficientă, de către SRTv, a fondurilor bugetare alocate.

Curtea de Conturi a mai constatat că nu au fost respectate prevederile legale privind inventarierea şi înregistrarea în conturi speciale a garanţiilor de bună execuţie, inclusiv cele constituite cu scrisori de garanţie bancară.

De asemenea, Curtea de Conturi spune că, la nivelul TVR, nu s-a urmărit respectarea termenelor de facturare şi de plată a chiriilor lunare convenite între părţi, în cazul a trei contracte privind închirierea unor spaţii ale SRTv (cu societăţi care au amplasat distribuitoare automate de alimente, băuturi sau cafea, antene de telefonie mobilă, bancomate etc. sau care au închiriat spaţii cu destinaţia de bar sau cantină) şi nu au fost calculate, încasate şi virate la bugetul de stat penalităţile de întârziere aferente.

Totodată, Curtea de Conturi recomandă TVR scoaterea din evidenţa contabilă a sumelor aferente imobilizărilor corporale, care nu se mai află în administrarea SRTv şi actualizarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, concomitent cu actualizarea documentaţiei suport a propunerilor de modificare.

Curtea de Conturi precizează că la TVR achiziţia serviciilor de transmitere terestră radioelectrică a programelor naţionale trebuie să se efectueze în condiţiile respectării prevederilor în materia achiziţiilor publice, inclusiv prin încheierea unui acord-cadru, urmat de încheierea de contracte subsecvente, după aprobarea bugetului de stat în care sunt prevăzute fondurile pentru această achiziţie, cu încadrarea în limitele acestora.

Totodată, la recomandarea Curţii de Conturi, TVR trebuie să extindă analiza asupra tuturor clienţilor şi să calculeze, evidenţieze, înregistreze, factureze, urmărească şi încaseze penalităţile aferente sumelor achitate cu întârziere, total sau parţial, precum şi a celor neachitate. Veniturile din penalităţi datorate bugetului statului, aferente contractelor de închiriere a spaţiilor din domeniul public al statului, vor fi virate la bugetul de stat.

În plus, TVR trebuie să analizeze soldul contului "Debitori" în componenţa căruia se regăsesc sume prescrise şi reglarea acestora, astfel încât situaţiile financiare întocmite de societate să ofere o imagine fidelă a poziţiei financiare şi a performanţelor societăţii. SRTv trebuie şi să verifice soldurile contului "Creditori diverşi" şi să clarifice componenţa acestuia, virarea acestora la bugetul de stat sau înregistrarea ca venituri proprii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici