Domul Romano-Catolic din Timişoara va fi reabilitat în cadrul unui proiect de 5 milioane de euro. Lăcaşul de cult, în circuitul turistic

Domul Romano-Catolic din Piaţa Unirii, unul dintre cele mai importante obiective din Timişoara, va fi reabilitat complet în cadrul unui proiect european în valoare de cinci milioane de euro, cu scopul introducerii lăcaşului de cult în circuitul turistic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

580 afișări
Imaginea articolului Domul Romano-Catolic din Timişoara va fi reabilitat în cadrul unui proiect de 5 milioane de euro. Lăcaşul de cult, în circuitul turistic

Domul Romano-Catolic din Timişoara va fi reabilitat în cadrul unui proiect de 5 milioane de euro (Imagine: VALENTINA SAROSI / MEDIAFAX FOTO)

Catedrala Romano-Catolică din centrul istoric al Timişoarei a fost construită între anii 1736 – 1772, în stil baroc, şi reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din oraş. Lăcaşul de cult va fi pentru prima dată restaurat complet în cadrul proiectului finanţat cu bani europeni.

Valoarea proiectului “Lucrări interioare şi exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timişoara şi a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic naţional şi internaţional” este de aproximativ 22 de milioane de lei, din care 98% reprezintă finanţare nerambursabilă.

Directorul Cancelariei Diecezane, preotul Nicolae Lauş, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că printre lucrări se numără şi introducerea încălzirii în pardoseală sau reabilitarea criptei din cadrul Domului.

“Vor fi realizate lucrări ample: va fi refăcută pardoseala din piatră, pardoseala din cărămidă din criptă va fi desfăcută şi înlocuită cu una la fel, vor fi lucrări la şarpantele exterioare, faţadele, partea de interior a bisericii, pictura în totalitate, partea artistică care există în momentul de faţă în catedrala noastră şi inclusiv renovarea băncilor, partea electrică, care se va schimba în totalitate, dar şi încălzirea interioară. Va fi introdusă încălzirea în pardoseală, care este mult mai rezistentă. Vor fi restaurate vitraliile, statuile. Nu a existat niciodată o astfel de lucrare amplă, se va face o reabilitare totală”, a explicat preotul Nicolae Lauş.

Martin Roos, episcopul romano-catolic de Timişoara, a precizat că Domul din Piaţa Unirii este important pentru “viaţa sufletească” a credincioşilor, aici având loc slujbe de liturghie în cel puţin trei limbi: română, maghiară şi germană.

“Este catedrala noastră importantă, pentru că aici se sfinţesc preoţii care slujesc pe teritoriul episcopiei şi e creierul, să spunem, unei episcopii. Lăcaşul este destul de important pentru viaţa sufletească a credincioşilor din acest oraş, din această episcopie. Domul este vizitat permanent, aici se adună oamenii pentru rugăciune, vin mulţi turişti, pentru că este un edificiu important din punct de vedere arhitectonic, este important din punct de vedere al artei, chiar şi pentru viaţa culturală din acest oraş este un punct central. De aceea, merită cred să ne îngrijim de el. În episcopia noastră trăiesc multe etnii care sunt de religie romano-catolică şi cred că fiecare are dreptul să asculte cuvântul lui Dumnezeu în limba sa maternă”, a afirmat Martin Ross.

Proiectul prin care Domul Romano-Catolic din Piaţa Unirii va fi restaurat ar trebui finalizat până la sfârşitul anului 2020.

Sorin Maxim, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, a declarat că, după ce lucrările vor fi finalizate, lăcaşul de cult va completa agenda culturală a Timişoarei în anul 2021, când oraşul va fi Capitală Culturală Europeană.

“Ne bucurăm că am pornit Programul Operaţional Regional 2014 – 2020. Avem un calup de 19 contracte care sunt deja în pregătire. Acest proiect este unul de reabilitare din cadrul axei 5, o intervenţie pe un monument de clasă A. Cred că acest edificiu, care este de o valoare nemăsurabilă pentru comunitate, este un punct de atracţie turistică şi este un punct care va completa agenda culturală a oraşului şi a regiunii noastre în anul 2021”, a precizat Sorin Maxim.

După restaurarea Catedralei Romano-Catolice din Timişoara, se estimează că numărul turiştilor va creşte cu 1.000 la finalul primului an după implementarea proiectului, de la 19.800 de vizitatori pe an înainte de intervenţia asupra obiectivului de patrimoniu, la 20.988 de vizitatori.

Potrivit reprezentanţilor Episcopiei Romano-Catolice din Timişoara, lucrările ar putea începe până la sfârşitul anului 2017, iar lăcaşul de cult va fi închis publicului doar scurte periode de timp.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici