Expoziţia "Constantin Brâncuşi fotograf", la ICR Londra

Expoziţia "Constantin Brâncuşi fotograf", ce cuprinde o selecţie de 30 de tiraje moderne după fotografii originale realizate de artist în atelierul său, va fi prezentată la Institutul Cultural Român (ICR) de la Londra, în perioada 22 aprilie - 13 mai, informează institutul.

302 afișări
Imaginea articolului Expoziţia "Constantin Brâncuşi fotograf", la ICR Londra

Expoziţia "Constantin Brâncuşi fotograf", la ICR Londra

La moartea sa, în 1957, Constantin Brâncuşi a lăsat peste 560 de negative şi mai mult de 1.000 de fotografii realizate de el însuşi.

Imaginile redau spaţiul intim al atelierului din Paris şi ilustrează aspecte ale creaţiei sculptorului. 

Se pare ca Brâncuşi a început să-şi fotografieze singur lucrările când, în timpul unei şedinţe foto, a observat că o sculptură din bronz nu mai avea strălucirea obişnuită. Întrebat fiind ce s-a întâmplat cu lucrarea, fotograful a declarat naiv că, pentru a obţine o fotografie bună, a trebuit să atenueze efectele luminoase ale bronzului prin pudrare. Furios, sculptorul l-a gonit pe fotograf şi a început să-şi fotografieze singur lucrările.

În 1921, celebrul fotograf avangardist Man Ray devine profesorul lui Brâncuşi.

Cercetătorii au demonstrat că Brâncuşi îşi documenta creaţia cu ajutorul fotografiei, imaginile constituind un prilej de a înregistra vizual lucrarea finită, dar şi un mijloc de a înregistra stadiile de execuţie ale unei lucrări.

Expoziţia "Constantin Brâncuşi fotograf" este realizată cu sprijinul Muzeului Naţional de Artă al României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici