Federaţia Europeană a Regizorilor de Film condamnă arestarea cineastului iranian Jafar Panahi

Federaţia Europeană a Regizorilor de Film condamnă arestarea cineastului iranian Jafar Panahi şi a familiei acestuia, care a avut loc luni, realizatorul fiind cunoscut pentru faptul că susţine în mod deschis grupările care se opun preşedintelui Iranului Mahmoud Ahmadinejad, potrivit unui comunicat.

52 afișări
Imaginea articolului Federaţia Europeană a Regizorilor de Film condamnă arestarea cineastului iranian Jafar Panahi

Federaţia Europeană a Regizorilor de Film condamnă arestarea cineastului iranian Jafar Panahi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Această încercare ruşinoasă de a reduce la tăcere un regizor de film care ne este coleg este o violare a drepturilor fundamentale ale omului şi o dovadă a regimului iranian opresiv. Condamnăm dur arestarea lui Panahi", se arată în comunicatul instituţiei.

Acelaşi document îl prezintă pe Panahi ca fiind "una dintre cele mai importante voci ale cinematografiei iraniene". "Filmele sale pe teme sociale au fost apreciate în lumea întreagă. A câştigat Camera d'Or la Cannes, pentru «The White Balloon"», Leul de Aur la Veneţia, pentru «The Circle», şi Ursul de Argint la Berlinală, pentru «Offside» - filme care sunt interzise în Iran", mai scrie în document.

"Regizorii de film europeni sunt profund îngrijoraţi din cauza bunăstării colegului nostru iranian şi a familiei sale şi cer imediata lor eliberare", se încheie cererea federaţiei.

Federaţia Europeană a Regizorilor de Film a fost fondată la Veneţia, în 1980, şi, în prezent, include 37 de asociaţii din 30 de ţări europene. Sediul federaţiei este la Bruxelles, Belgia.

Jafar Panahi, care susţine în mod deschis grupările care se opun preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, a fost arestat împreună cu soţia, fiica şi invitaţii săi şi au fost duşi într-un loc necunoscut, de oameni îmbrăcaţi în haine civile, care au pătruns pe neaşteptate în locuinţa sa, luni seară, a declarat fiul cineastului, Panah Panahi, pentru site-ul Rahesabz.

Necunoscuţii au percheziţionat locuinţa cineastului şi i-au confiscat computerul şi lucrurile personale, potrivit aceleiaşi surse.

Potrivit presei internaţionale, acesta ar fi fost arestat pentru că urma să producă un film "ostil regimului" din Iran şi ar fi dorit să distribuie această producţie.

Jafar Panahi, fost asistent al cineastului Abbas Kiarostami, este, la 49 de ani, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori ai "noului val" iranian. A fost recompensat, printre altele, cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia din 2000, pentru "Cercul/ Dayereh", şi cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, în 2006, pentru "Offside".

A fost premiat de două ori la Festivalul de Film de la Cannes ("The White Balloon", premiul Caméra d'Or 1995; "Crimson Gold", premiul juriului secţiunii Un Certain Regard 2000).

Jafar Panahi a mai fost arestat pentru scurt timp, împreună cu familia sa, în vara anului trecut, după ce a asistat la o ceremonie de comemorare a lui Neda Agha Soltan, o tânără manifestantă ucisă în timpul mişcărilor de protest faţă de realegerea preşedintelui Ahmadinejad, în iunie 2009, devenită un simbol al opoziţiei.

Panahi nu mai are dreptul de a părăsi Iranul de când şi-a arătat în mod public sprijinul pentru opoziţie la Festivalul de Film de la Montréal, vara trecută, arborând culoarea verde, un simbol al acesteia. Din acest motiv el nu a putut participa la Berlinala din februarie, unde a fost invitat.

În ciuda succesului avut în străinătate, filmele sale sunt cenzurate în Iran.

Ca mulţi alţi artişti iranieni victime ale cenzurii oficiale din ce în ce mai mari din ultimii ani, acesta l-a susţinut pe fostul premier Mir Hossein Moussavi în campania pentru alegerile prezidenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici