Filme de Inárritu, Aronofsky, Godard, Puiu ar putea intra în selecţie la Cannes 2010

"Biutiful", de Alejandro Inárritu, şi "Black Swan" de Darren Aronofsky, se numără printre filmele care se alătură peliculelor "Aurora", de Cristi Puiu, şi "Principii de viaţă', de Constantin Popescu, pe lista posibililor pretendenţi la premiul Palme d'Or de anul acesta, informează cineuropa.org.

55 afișări
Imaginea articolului Filme de Inárritu, Aronofsky, Godard, Puiu ar putea intra în selecţie la Cannes 2010

Filme de Inárritu, Aronofsky, Godard, Puiu ar putea intra în selecţie la Cannes 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deşi anunţul oficial al filmelor ce vor fi proiectate la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului de la Cannes (12 - 23 mai) va fi făcut pe 15 aprilie, la bursa zvonurilor sunt vehiculate nume mari ale cinematografiei mondiale.

Astfel, printre pretendenţii la premiul Palme d'Or se numără Stephen Frears, cu "Tamara Drewe", Mike Leigh, cu "Another Year", Julian Schnabel, care a concurat cu Cristian Mungiu pentru Palme d'Or, în 2007, şi anul acesta ar fi prezent pe Croazetă cu "Miral", şi Jean-Luc Godard, cu "Socialism".

Cineuropa.org menţionează două filme româneşti ce ar putea fi prezente pe Croazetă: "Aurora", de Cristi Puiu, şi "Principii de viaţă", de Constantin Popescu.

Cu un scenariu semnat de Alex Baciu şi Răzvan Rădulescu, "Principii de viaţă" spune povestea lui Velicanu (Vlad Ivanov), care, la prima vedere, pare un om ce are tot ce îşi doreşte: doi copii, o soţie, o casă şi bani. Totuşi, nişte probleme care apar înainte ca el să plece în vacanţă îi pun sub semnul întrebării întreaga existenţă. "Principii de viaţă" este o coproducţe Hi Film Productions şi Scharf Advertising.

Titlul celui mai nou film al lui Cristi Puiu, "Aurora", a fost inclus printre posibilii concurenţi la Palme d'Or pe Croazetă şi anterior, de publicaţia specializată Screen Daily. Acestuia i s-a alăturat "Morgen", de Marian Crişan, regizor premiat, în 2008, cu Palme d'Or pentru cel mai bun scurtmetraj.

"Aurora" spune povestea lui Gigi Marinescu (Cristi Puiu), care este inspector de poliţie. El este căsătorit cu Violeta, are o fiică în clasa a treia şi, de peste un an, are o amantă, pe Lulia, o femeie divorţată, cu 10 ani mai tânără decât el, care are, la rândul ei, un copil. În cele din urmă, viaţa pe care o duce îl depăşeşte şi Gigi trebuia să ia o decizie. Totodată, el ajunge să lucreze la cazul uciderii doctorului Horia Zancu, descoperind viaţa tumultuoasă a acestuia din ultimii 30 de ani. În plus, poliţistul Gigi Marinescu găseşte multe asemănări între viaţa doctorului Horia Zancu şi propria sa viaţă. Filmul "Aurora" este produs de Mandragora, Anca Puiu şi Bobby Păunescu fiind producătorii peliculei.

Pe de altă parte, lungmetrajul "Morgen", de Marian Crişan, spune povestea unui bărbat care trăieşte la graniţa româno-ungară şi căruia îi place să pescuiască. Într-o zi, acesta "pescuieşte" un imigrant kurd. Pelicula este o coproducţie România-Ungaria-Franţa.

Totodată, pelicula "Periferic", debutul în lungmetraj al lui Bogdan George Apetri, realizat pe un scenariu de Cristian Mungiu şi Ioana Uricaru, s-ar putea afla printre filmele din selecţia Festivalului de la Cannes, potrivit unor surse din cinematografia românească.

În plus, potrivit Screen Daily, pe lista filmelor care ar putea intra în selecţia din acest an de la Cannes se numără şi filmul american "The Way Back", de Peter Weir, din a cărui distribuţie fac parte actorii români Dragoş Bucur şi Alexandru Potocean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici