Filmul "Citizenfour", despre Edward Snowden, va fi proiectat în premieră în România

În deschiderea acţiunii Open Documentary Session 6 de la Timişoara se va proiecta filmul documentar "Citizenfour", recompensat cu Oscar în 2015, care spune povestea lui Edward Snowden, fost analist al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA). Snowden a publicat zeci de mii de documente secrete.

574 afișări
Imaginea articolului Filmul "Citizenfour", despre Edward Snowden, va fi proiectat în premieră în România

Filmul "Citizenfour", despre Edward Snowden, va fi proiectat în premieră în România (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Filmul prezintă zilele tensionate pe care Snowden le-a trăit într-un hotel din Hong Kong, întâlnirile cu jurnaliştii care au publicat detalii despre NSA şi despre spionajul electronic din Statele Unite ale Americii.

Edward Snowden, fost “angajat” la Agenţia Naţională pentru Securitate (NSA) din SUA a publicat zeci de mii de documente secrete.

Aici vorbeşte cu autoarea filmului documentar care se va proiecta în premieră în Timişoara:

“Sunt un analist superior din comunitatea de informaţii. Sper că îţi dai seama că acest contact e foarte riscant. Acum trebuie să ştii că fiecare graniţa pe care o treci, fiecare cumpărătură pe care o faci, fiecare număr pe care-l formezi, fiecare prieten pe care-l ai, fiecare website vizitat şi fiecare cuvânt tastat se află în mâinile unui sistem cu rază de acţiune nelimitată şi care nu se supune niciunei reguli.”

Deschiderea acţiunii Open Documentary Session 6 se va petrece joi, 26 mai, cu începere de la ora 20:00 la Ambasada, str. Anton Seiller nr.2 cu filmul documentar "Citizenfour", în regia Laurei Poitras. Producător executiv al filmului realizat de HBO Films, Participant Media şi Praxis Films este Steven Soderbergh.

Vineri, 27 mai începând cu ora 16:00 şi sâmbătă dimineaţă de la ora 10 la City Business Centre, Piaţă 700, Corp E, mezanin, se întâmplă TRANSMEDIA EXPRESS care aduce împreună autori şi producători de film documentar şi specialişti din domeniul tehnologic, IT pentru a găsi noi mijloace de exprimare în domeniul documentarului interactiv -“storytelling în the digital age”. Participarea e deschisă. Ludo Hekman, creative producer la Butch & Sundance din Olanda va prezenţa producţiile interactive, game-documentary, web-documentary şi va dezbate alături de alţi experţi tendinţele din acest domeniu încă necunoscut în regiune. Participanţii vor avea posibilitatea de a pătrunde în realitatea virtuală cu ajutorul headset-ului HTC Vive şi de a testa câteva producţii documentare pentru acest mediu nou.

Hands-on „Dudeşti, unde eşti?” un proiect de film documentar cu potenţial de dezvoltare în web-documentary sau game-documentary în prezenţa jurnalistului Vlad Odobescu şi a regizorului Florin Iepan. E vorba de povestea comunei Dudeştii Vechi, un sat din Banat care a supravieţuit colectivizării, deportării şi haosului tranziţiei. Ce se alege de el în epoca în care agricultură nu mai are nevoie de ţărani? Dar când apar sondele de petrol?

Evenimentul este organizat de Asociaţia Documentor şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria şi Consiliul Local Timişoara Documentor reprezintă autorii şi producătorii de film documentar din România şi începând cu anul înfiinţării 2007, a organizat în fiecare an câte un eveniment major, în parteneriat şi cu participare internaţională de prestigiu, în domeniul filmului documentar. La iniţiativa şi împreună cu Asociaţia Documentor, Discovery Campus, Eurodoc, Documentary Campus, Sunny Side of The Doc sau ESoDoc, entităţi recunoscute în lumea filmului documentar au adus în România experţi, programe de formare, simpozioane şi workshop-uri care au contribuit direct la dezvoltarea filmului documentar din România şi a sectorului de producători independenţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici