Snowden spune că ar face închisoare pentru a se întoarce în SUA

Edward Snowden afirmă că s-a oferit să se întoarcă în Statele Unite şi să meargă la închisoare, pentru că a dezvăluit informaţii despre programele Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) de interceptare a datelor comunicaţiilor electronice la scară mare, relatează AP online.

3748 afișări
Imaginea articolului Snowden spune că ar face închisoare pentru a se întoarce în SUA

Snowden spune că ar face închisoare pentru a se întoarce în SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fostul consultant NSA s-a refugiat la Moscova în urmă cu doi ani, după ce a dezvăluit informaţii despre competenţe anterior secrete de interceptare, pentru care Statele Unite îl acuză de fapte în baza cărora ar putea să fie condamnat la maximum 30 de ani de închisoare.

Snowden a declarat pentru BBC că s-a oferit "voluntar, în numeroase rânduri, Guvernului (american), să meargă la închisoare", dar că nu a primit în mod oficial nicio ofertă în vederea unei înţelegeri.

"Până în prezent au spus că nu au să mă tortureze, ceea ce este un început, cred. Dar nu am ajuns mai departe de-atât", a spus el.

Într-un interviu difuzat luni în cadrul emisiunii BBC "Panorama", Snowden a declarat că el şi avocaţii săi aşteaptă ca oficiali americani "să(-i) sune îndărăt".

Fostul procuror general american Eric Holder declara undeva la începutul acestui an că o înţelegere cu Snowden ar reprezenta o posibilitate.

Dezvăluirile lui Snowden despre NSA, Cartierul General pentru Comunicaţii al Guvernului britanic (GCHQ) şi alte agenţii de informaţii au declanşat o dezbatere internaţională despre competenţele spionilor în monitorizarea comunicaţiilor personale şi despre echilibrul dintre securitate şi viaţa privată.

Potrivit unor critici, dezvăluirile sale au dăunat capacităţii Statelor Unite şi aliaţilor lor de a lupta împotriva terorismului. Adjunctul directorului FBI Mark Giuliano a declarat pentru BBC că Snowden este un trădător.

"Întrebarea este, dacă sunt trădător, pe cine am trădat?", a declarat Snowden.

"Le-am dat toate informaţiile mele jurnaliştilor americani şi societăţii libere, în general", a subliniat el.

"Am plătit un preţ, dar sunt împăcat cu deciziile pe care le-am luat", a adăugat el.

"Dacă mor mâine, sunt mulţumit. Mă simt binecuvântat", a declarat fostul consultant NSA şi CIA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici