La preţuri incredibile: Fotografii inedite cu Frida Kahlo, scoase la licitaţie la New York | VIDEO

Fotografii inedite cu artiştii mexicani Frida Kahlo, Diego Rivera şi Miguel Covarrubias sunt scoase la vânzare, la preţuri care pornesc de la 15.000 de dolari fiecare, la o licitaţie organizată vineri de casa Sotheby's din New York, SUA, potrivit apnews.com.

187 afișări
Imaginea articolului La preţuri incredibile: Fotografii inedite cu Frida Kahlo, scoase la licitaţie la New York | VIDEO

Fotografii inedite cu Frida Kahlo, scoase la licitaţie la New York | VIDEO

Multe dintre cele 78 de imagini realizate de celebrul fotograf american de origine maghiară Nickolas Muray în perioada 1925 - 1946 nu au mai fost făcute publice până în prezent, relatează Associated Press.

Proprietarul fotografiilor, care a dorit să rămână anonim, le-a cumpărat de la moştenitorii fotografului, potrivit reprezentanţilor casei de licitaţii.

Fotograful a avut o relaţie de zece ani cu Kahlo, după ce a cunoscut-o pe aceasta şi pe soţul ei, Diego Rivera, în 1931. Muray lucra pentru Vanity Fair şi a făcut cunoştinţă cu cuplul de artişti prin intermediul lui Covarrubias, care făcea caricaturi pentru revistă. Ulterior, artiştii i-au făcut cunoştinţă cu alte nume mari din domeniu.

Multe fotografiile pe care Muray i le-a făcut lui Kahlo au devenit celebre, precum imaginea din 1939 în care pictoriţa apare cu părul împletit ca o coroană, decorat cu o panglică violet şi un şal magenta pe umeri.

O parte dintre fotografii sunt expuse în Brooklyn Museum, din New York, parte a expoziţiei "Frida Kahlo: Appearances Can Be Deceiving".

Frida Kahlo (6 iulie 1907 - 13 iulie 1954) este o pictoriţă mexicană faimoasă în întreaga lume pentru picturile în stil suprarealist, cu puternice influenţe indigene, dar şi pentru viaţa tumultuoasă care este redată autobiografic în arta ei. Pe 17 septembrie 1925, Frida Kahlo a avut un accident extrem de grav într-un autobuz, în urma căruia a suferit numeroase fracturi. Deşi a reuşit să se recupereze, durerile au însoţit-o toată viaţa şi i-au modelat arta. Din cele 140 de lucrări de pictură semnate de aceasta, 55 sunt autoportrete, cu o simbolistică complexă, legată de suferinţele sale fizice, dar şi de mitologia mexicană.

În anul 1938, artista a avut prima şi singura expoziţie solo în Statele Unite ale Americii, la Julien Levy. Apoi, la invitaţia lui André Breton, a mers în Franţa, în anul 1939, şi a avut o expoziţie la Paris. Cu această ocazie, Muzeul Luvru a cumpărat una din lucrările expuse, "Cadrul/ The Frame", prima operă de artă realizată de un artist mexican în secolul al XX-lea cumpărată de celebra instituţie.

Kahlo a fost căsătorită cu pictorul mexican Diego Rivera, care a murit în 1957, la vârsta de 70 de ani. Ea a murit pe 13 iulie 1954, la o săptămână după ce împlinise 47 de ani. Cu câteva zile înainte să se stingă din viaţă, a notat în jurnal: "Sper ca plecarea să fie veselă şi să nu mă întorc niciodată".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici