Franţa: O revistă catolică şi un site evreiesc au publicat caricaturi din Charlie Hebdo

O revistă catolică şi un site evreiesc au publicat caricaturi din Charlie Hebdo, care îi ironizau pe Iisus şi pe papă, respectiv Holocaustul şi pe evrei, în semn de solidaritate cu săptămânalul de satiră francez, a cărui redacţie a fost decimată în atentatul comis miercuri la Paris.

864 afișări
Imaginea articolului Franţa: O revistă catolică şi un site evreiesc au publicat caricaturi din Charlie Hebdo

Franţa: O revistă catolică şi un site evreiesc au publicat caricaturi din Charlie Hebdo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am ales să publicăm online câteva caricaturi din Charlie Hebdo care se referă la catolicism. Este un semn de forţă să poţi să râzi de anumite trăsături ale instituţiei de care noi aparţinem (...) Umorul din credinţă este un bun antidot pentru fanatism", a explicat conducerea revistei iezuite Etudes, înfiinţată în 1956, într-un scurt editorial, apărut alături de deja celebrul mesaj "Je suis Charlie" publicat pe fond negru.

Unul dintre desene, realizat de Charb (directorul publicaţiei Charlie Hebdo, ucis în atentat, n.r.), care a fost publicat în timpul călătoriei întreprinse de papa Francisc la Rio de Janeiro, în iulie 2013, îl prezintă pe suveranul pontif într-un maiou cu paiete, costumat pentru carnaval, declarând că este "dispus la orice pentru a racola clienţi".

Jewpop, un site cultural evreiesc foarte popular, mai ales în rândul tinerilor, datorită umorului său ireverenţios, a publicat, la rândul său, mai multe desene controversate care au apărut de-a lungul anilor pe prima pagină a săptămânalului Charlie Hebdo. Una dintre acele coperte, publicată în noiembrie 1978, prezintă un Hitler foarte vesel, alături de următorul titlu: "În sfârşit, putem să spunem: «Hitler cel super-simpatic»". În acelaşi desen, Hitler spune: "Salut, jidanilor! Cum o ardeţi?".

Într-o altă caricatură, publicată în octombrie 1980, apare următorul titlu: "Charlie Hebdo se adresează guvernului: Este oare prudent să construim centrale nucleare lângă sinagogi?".

Site-ul evreiesc a publicat deja, după incendierea redacţiei săptămânalului parizian, din 2011, aceeaşi colecţie de caricaturi, cele mai multe fiind create de Cabu, Wolinski şi Charb. Aceşti trei caricaturişti vedetă ai publicaţiei franceze se numără printre cele 12 victime ale atentatului comis miercuri în redacţia Charlie Hebdo.

"Gândurile noastre se îndreaptă astăzi către toate victimele atentatului şi către apropiaţii acestora", a declarat directorul site-ului, Alain Granat, într-un articol publicat joi, înainte de atacul comis asupra magazinului evreiesc din Paris, în urma căruia patru persoane au fost ucise de teroristul Amedy Coulibaly.

Un număr de 12 persoane au fost asasinate după ce sediul săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo a fost atacat cu arme de foc în cursul zilei de miercuri. Zece dintre victime erau angajaţi ai revistei, ceilalţi doi erau poliţişti, iar unul dintre aceştia din urmă era musulman.

Urmărirea autorilor atentatului de la revista Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi, s-a încheiat violent vineri: cei doi fraţi jihadişti Said şi Cherif Kouachi au fost ucişi, la fel ca Amedy Coulibaly, cu care aveau legături.

Amedy Coulibaly a ucis patru persoane şi a luat mai mulţi ostatici, vineri, într-un magazin evreiesc din estul Parisului, după ce joi a omorât o poliţistă. Fraţii Kouachi şi Coulibaly arătau, înainte de a fi ucişi, că s-au coordonat şi că fac parte din reţeaua Al-Qaida din Yemen, respectiv din gruparea Statul Islamic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici