GAUDEAMUS 2013: Volume de Andrei Makine şi Alice Munro, printre vedetele târgului

"Din vorbă-n vorbă. 23 de ani de întrebări şi răspunsuri", de Andrei Pleşu (Humanitas), "O femeie iubită", scrisă de Andrei Makine (Polirom), şi volumul "Prea multă fericire", de Alice Munro (Litera), s-au numărat printre cele mai cumpărate cărţi la a 20-a ediţie a Târgului Gaudeamus.

970 afișări
Imaginea articolului GAUDEAMUS 2013: Volume de Andrei Makine şi Alice Munro, printre vedetele târgului

GAUDEAMUS 2013: Volume de Andrei Makine şi Alice Munro, printre vedetele târgului (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, care a avut loc de miercuri până duminică, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti, a fost vizitat de aproximativ 115.000 de persoane, faţă de 112.000 la ediţia din 2012, stabilindu-se astfel un nou record în istoria evenimentului, 75% dintre aceştia fiind şi cumpărători de carte, potrivit organizatorilor. Conform studiului de trafic realizat pe tot parcursul târgului, suma medie cheltuită de vizitatori la Gaudeamus a fost de 146 de lei.

La târgul de carte, iubitorii de literatura au putut participa la peste 600 de evenimente, care s-au desfăşurat la standurile celor aproximativ 400 de expozanţi - un nucleu puternic şi bine definit de edituri româneşti, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie - şi în spaţiile special amenajate de organizator în incintă.

La această ediţie a târgului de carte, Humanitas a avut peste 1.000 de titluri la raft, mai bine de 70 de noutăţi la editurile Humanitas şi Humanitas Fiction, 27 de evenimente care au fost prilej de întâlnire cu autori precum Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Lucian Boia, Ioana Pârvulescu, Ana Blandiana şi Radu Paraschivescu. Editura Humanitas a oferit reduceri semnificative la ediţiile de colecţie, valabile numai în zilele Gaudeamus. În fiecare zi a târgului de carte, iubitorii de literatură au putut cumpăra volume cu reduceri de până la 30%.

Cea mai vândută carte a editurii Humanitas la această ediţie a Târgului Gaudeamus a fost "Din vorbă-n vorbă. 23 de ani de întrebări şi răspunsuri", a lui Andrei Pleşu. Şi volumul "Dragul meu turnător", scris de Gabriel Liiceanu a fost în topul preferinţelor vizitatorilor târgului de carte. Pe locul al treilea în clasamentul vânzărilor se poziţionează volumul "Maimuţa carpatină", de Radu Paraschivescu. Cartea lui Dan C. Mihăilescu "Castelul, biblioteca, puşcăria. Trei vămi ale feminităţii exemplare" ocupă locul al patrulea în topul preferinţelor la Târgul Gaudeamus, iar pe locul al cincilea se află volumul "Fals tratat de manipulare", scris de Ana Blandiana.

La editura Humanitas Fiction, cel mai bine vândut volum a fost "Visătoarea din Ostende", de Eric-Emmanuel Schmitt. Topul 5 este completat, în ordine, de "Sânge şi spendoare. Un roman despre familia Borgia", de Sarah Dunant, "Imperfecţioniştii", de Tom Rachman, "Blândeţea nopţii", de Scott F. Fitzgerald, şi "Alchimistul - ediţie aniversară", de Paulo Coelho.

De asemenea, editura Humanitas Multimedia a venit în întâmpinarea vizitatorilor standului de la Romexpo cu o serie nouă de audiobook-uri interesante. Pe primul loc în topul celor mai bine vândute audiobook-uri se situează "Ilf şi Petrov. Povestiri", în lectura lui Victor Rebengiuc, urmat de "A cup of tea", de Katherine Mansfield, în lectura Marianei Mihuţ, "Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine", de Lucian Boia, în lectura autorului, "Change Management", de Octavian Pantiş, în lectura autorului, şi "...de dragoste, de război, de moarte, de unul singur", în lectura lui Grigore Leşe.

La ediţia din acest an a Gaudeamus, vizitatorii standului editurilor Polirom şi Cartea Românească au arătat un interes deosebit pentru cărţile universitare (colecţia Collegium), pentru beletristică (autori români şi străini), pentru cărţile de istorie, precum şi pentru cele de eseuri şi confesiuni, dar şi pentru cărţile de artă. Cel mai bine vândute colecţii au fost "Top 10+", "Eseuri şi Confesiuni", "Historia" şi "Biblioteca Polirom". La ediţia din acest an a târgului s-au înregistrat vânzări mai mari cu 10% faţă de cele de la Gaudeamus 2012, fiind vândute peste 10.000 de volume.

În topul vânzărilor la editura Polirom, pe prima poziţie se situează volumul "O femeie iubită", de Andrei Makine. În topul 5 urmează "Ţara cu un singur gras", de Adelin Petrişor, aflat la egalitate cu "Tsukuru Tazaki cel fără de culoare şi anii săi de pelerinaj", de Haruki Murakami, "Jurnal (două volume)", de Alice Voinescu, la egalitate cu "Cevdet Bey şi fiii săi", de Orhan Pamuk, "Filmar", de Cristian Tudor Popescu, la egalitate cu "La noi când vine iarna", de Mircea Diaconu, şi "Soldaţii. Poveste din Ferentari", de Adrian Şchiop, la egalitate cu "Cutia cu maimuţe", de Răsvan Popescu.

La editura Cartea Românească, pe primul loc în topul celor mai vândute cărţi se află "Negustorul de începuturi de roman", de Matei Vişniec, urmat de "Cronicile genocidului", de Radu Aldulescu, "Poker. Black Glass", de Bogdan Cosa, la egalitate cu "Autoimun", de Ioana Nicolaie, "Cum să faci primul milion", de Bogdan Costin, şi "Magie şi vrăjitorie în cultura română. Istorie, literatura, mentalităţi", de Ioan Pop-Curseu.

Editurile Polirom şi Cartea Românească au participat cu peste 1.000 de titluri, toate aflate la reducere (20%), cu oferte speciale (cărţi la 10 lei), dar şi cu pachete promoţionale (30-40% reducere).

Pentru că anul acesta Curtea Veche Publishing a împlinit 15 ani, cititorii au fost întâmpinaţi la stand cu o ofertă variată de carte şi cu reduceri generoase. Cele mai îndrăgite colecţii, precum "Byblos", "Cărţi-Cheie", "Biblioterapia" şi "Să fii sănătos" au avut reduceri de până la 70%, iar vineri şi sâmbătă aproape toate cărţile au avut reduceri între 40% şi 80%.

Anul acesta, vânzările de la standul editurii au depăşit cifra înregistrată în anul precedent. Cel mai bine vândute titluri au fost noutăţile lansate la târg. Cea mai căutată carte a fost "Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor", de Adrian Cioroianu, urmată în top de "Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare", de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, "Părul Venerei" şi "Scrisorar", de Mihail Şişkin, "Găteşte în 15 minute cu Jamie", de Jamie Oliver, "Inteligenţa emoţională", de Daniel Goleman.

Târgul Gaudeamus a marcat şi lansarea unui nou proiect editorial, în colaborare cu Ambasada Republicii Cehe în România şi Centrul Ceh - proiectul "Cartea Cehă" -, care propune publicarea unor traduceri valoroase din limba cehă. Colaborarea a debutat cu volumele "77 de legende pragheze", de Alena Ježková, "Povestiri dintr-un buzunar & Povestiri din celălalt buzunar", de Karel Čapek, "Nu vreau să mă întorc printre morţi şi alte povestiri", de Erika Oláhová.

Printre volumele lansate cu succes la târg s-a numărat şi volumul de istorie orală "Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori", coordonat de Zoltán Rostás şi Antonio Momoc, dar şi "O istorie literară a vinului în România", de Răzvan Voncu.

De asemenea, vizitatorii Târgului Gaudeamus au putut participa la trei evenimente organizate în jurul colecţiei "Ştiinţă, spiritualitate, societate", coordonată de academicianul Basarab Nicolescu şi de Magda Stavinschi. Au fost prezentate atât noutăţile colecţiei ("Aproape de scenă, George Banu", de Iulian Boldea şi Ştefana Pop-Curşeu (coord.), "Ştiinţa modernă, muza neştiută a suprarealiştilor", de Petrişor Militaru, "Melodia secretă", de Trinh Xuan Thuan, "Una şi multiplă", de Mauro Cerutti, "Impresii cosmice. Urmele lui Dumnezeu în legile naturii", de Walter Thirring), cât şi cele două volume semnate de Basarab Nicolescu - "Ion Barbu, în timp şi dincolo de timp" şi "Teoreme poetice".

Editura Litera şi-a întâmpinat cititorii la cea de-a 20-a ediţie Gaudeamus cu cele mai captivante noutăţi editoriale, evenimente interesante şi reduceri spectaculoase. O carte extrem de apreciată de vizitatori a fost "Prea multă fericire", de Alice Munro - câştigătoarea premiului Nobel pentru literatura 2013 -, care s-a vândut în peste 1.500 de exemplare, potrivit editurii. Volumul este urmat în top de "Amintiri. Viaţa mea înainte şi după perestroika", de Mihail Gorbaciov (500 de exemplare vândute), "Regele Mihai. Album Istoric", de Diana Mandache (400 de exemplare).

De asemenea, printre cele mai vândute cărţi s-au aflat volumele "Găteşte moldoveneşte cu Stela Popescu", "Prim Ajutor. Manual", cărţile pentru copii - "Poezii pentru cei mici", de Aurora Georgescu (peste 300 de exemplare), "365 de poveşti de seară", în lectura Stelei Popescu, Oanei Sîrbu şi Danielei Nane, "Dicţionarul ilustrat englez-român cu prinţese", din colecţia Disney English, "Enciclopedia Animalelor" (Colecţia National Geographic), "Poveşti de la Moş Crăciun".

La Gaudeamus 2013, editura Litera şi-a întâmpinat cititorii cu o bogată ofertă editorială, titluri variate din toate domeniile, numeroase evenimente şi lansări de carte. Vânzările de anul acesta au fost cu 15% mai mari decât cele din ediţia precedentă a târgului , iar numărul tuturor cărţilor Litera vândute depăşeşte 10.000 de exemplare.

Cu şapte lansări de carte, nouă autori nordici prezenţi la Bucureşti şi multe noutăţi editoriale cu reducere de 30%, grupul editorial Trei s-a aflat şi la această ediţie Gaudeamus aproape de cititorii săi. În cele cinci zile ale târgului, pasionaţii de literatură au avut ocazia să îi întâlnească şi să obţină autografe de la scriitoarea islandeză Yrsa Sigudardottir, autorii suedezi Jan Wallentin, Anders Roslund şi Borge Hellström, danezii Anders Rønnow Klarlund şi Jacob Weinreich, care semnează sub pseudonimul A. J. Kazinski, şi finlandezii Salla Simukka şi Antti Tuomainen, cărţile celor opt invitaţi fiind publicate la editura Trei.

"Chemarea cucului", de Robert Galbraith (pseudonimul lui J. K. Rowling), a fost cel mai căutat roman la editura Trei la această ediţie a Târgului Gaudeamus. Următoarele poziţii în clasamentul celor mai vândute cărţi au fost ocupate de "Paznicul farului", de Camilla Läckberg, "Somnul şi moartea", A. J. Kazinski, "Trei secunde", de Anders Roslund & Börge Hellström şi "Mai puternic decât frica", de Marc Levy. În ceea ce priveşte volumele nonficţiune, cititorii grupului editorial Trei au preferat "Zelotul. Viaţa şi opera lui Isus din Nazaret", de Reza Aslan, "Întrebări fundamentale", de Lou Marinoff şi "Universul din nimic, de Lawrence M. Krauss.

Cele mai vândute cărţi din colecţiile de psihologie au fost "Umbra din noi", de Verena Kast, "Opere complete vol. 8", de C. G. Jung, "Exerciţii de meditaţie pentru depăşirea depresiei. Eliberarea de nefericire cronică", de Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal şi Jon Kabat-Zinn, "Arta de a fi", de Erich Fromm şi "Dicţionar critic de psihanaliză", de Charles Rycroft.

Colecţia de cărţi pentru adolescenţi "Young Fiction Connection "s-a bucurat, de asemenea, de atenţia deosebită a publicului. Cel mai vândut roman a fost "Roşu ca sângele", de Salla Simukka.

Editura Nemira a participat la Târgul Gaudeamus cu o ofertă de peste 700 de titluri, cu reduceri semnificative, o gamă largă de noutăţi editoriale şi lansări de carte de excepţie. Cel mai bine vândut titlu este reprezentat de trilogia "Jocurile Foamei", de Suzanne Collins (1.089 de exemplare vândute). Topul este completat de "Jocul lui Ender", de Orson Scott Card (810 de exemplare), "Almanahul Anticipaţia 2014" (720 de exemplare), "111 cele mai frumoase poezii", de Nichita Stănescu (540 de exemplare), "Cântecul lui Susannah", de Stephen King, al şaselea volum din seria "Turnul Întunecat" (423 de exemplare vândute).

Totalul vânzărilor editurii Nemira este de peste 230.000 lei, cu o creştere de 5% faţă de ediţia din 2012 a Târgului Gaudeamus. Promoţiile târgului au adus cumpărătorilor reduceri de până la 50%, pachete cadou cu reduceri între 35% şi 50%, oferta 2+1 cadou şi cărţi cu preţ fix la 5, 10, 15 şi 20 de lei.

Târgul Gaudeamus s-a încheiat oficial duminică, odată cu decernarea premiilor ediţiei a 20-a. Trofeele Gaudeamus 2013 pentru edituri au fost câştigate de Humanitas (locul I), Rao (locul al II-lea) şi Polirom (locul al III-lea), iar cea mai râvnită carte a târgului, decisă prin votul publicului, a fost volumul "Hobbitul", de J. R. R. Tolkien, apărut la Rao.

Organizat de Radio România din 1994, Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură este un eveniment cultural specializat în expoziţia de carte. "Dialogul dintre carte şi radio" durează de 20 de ani, într-o formulă originală prin care Târgul Gaudeamus a devenit unul dintre principalele evenimente de gen pentru piaţa de carte din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici