Video Gaudeamus - Aglomeraţie, cărţi promovate cu personaje istorice şi "happy hour" la promoţii

Reducerile, dar şi micile artificii, precum lansările promovate cu ajutorul unor personaje istorice şi "happy hour" la promoţii sunt metodele prin care editurile au încercat să îşi atragă clienţii, vineri, în cea de-a doua zi a Târgului de carte Gaudeamus, care se desfăşoară în Capitală.

309 afișări

La Pavilionul Central Romexpo s-au adunat edituri variate, care au adus în atenţia cititorilor titluri de lifestyle, strategie, fantasy, non-ficţiune, albume de artă şi literatură pentru copii. Sute de cumpărători au inundat spaţiul târgului, deşi lansările au fost mai puţine ca anul trecut. Vocile din microfoane şi cunoscuta goarnă nu au ezitat să bruieze oamenii care se uitau la preţurile de pe copertele volumelor.

Metodele de vânzare a cărţilor, deşi destul de puţin variate, au evoluat, de la simpla expunere "feng-shui" a volumelor şi specificarea reducerilor la prezentarea unor personaje îmbrăcate în costume din secolul al XVII-lea şi până la schimbarea numelui autorilor.

Astfel, Editura Paralela 45 a lansat, vineri, volumul "Arhipelagul" de Ned Orson. Acesta este, de fapt, un autor român care, din motive de "marketing", a ales un pseudonim străin cu care şi-a semnat romanul, a cărui acţiune are loc în secolul al XVII-lea. Paralela 45 nu a renunţat nici la metodele clasice de promovare, precum reducerile, care anul acesta ajung la 40 la sută, dar şi cărţile "la 5 lei".

La Corint se practică politica "Happy Hour", mai precis cititorii pot beneficia, într-o anumită perioadă a zilei, de reduceri de până la 35 la sută la titlurile noi, în această categorie fiind incluse cărţile din celebra serie "Jurnalele Vampirilor". În timpul târgului, editura practică reduceri între 25 şi 70 la sută pentru titlurile vechi şi reduceri de 25 la sută pentru restul volumelor.

Editura Nemira are reduceri de 25 la sută la unele volume, dar şi cărţi la 10 lei şi spectacole inedite. Astfel, tenorul Costel Busuioc va cânta, duminică, la lansarea volumului "El sueno espanol - Jurnal de căpşunar", de Albert V. Cătănuş.

La standul Curtea Veche, la loc de cinste stau cărţile lui Jamie Oliver, dar şi volume de economie sau ale unor tineri autori, precum "Deadline" de Adina Rosetti.

Deşi, ca în fiecare an, eventualii cumpărători pot cântări ofertele de carte şi se pot plimba printre standuri, aceştia au destul de puţine posibilităţi să se aşeze undeva să mănânce. În schimb, ei pot evalua sute de cărţi de gastronomie. Atlasele de artă şi arhitectură sunt şi ele etalate de majoritatea editurilor prezente la târg, cu reduceri de aproximativ 30 la sută.

La editura Prior, cei mai avizaţi pot găsi unul dintre cele mai importante volume de medicină, "Anatomia lui Gray", cu un preţ redus de la 320 de lei la 260 de lei. La Prior, volumele de artă au reduceri de 30 la sută, iar câteva titluri din domeniul arhitecturii au reduceri de 70 la sută.

Dacă unele edituri practică metode mai puţin clasice de promovare, cele mai mari adună clienţi fără a apela la evenimente speciale, cu excepţia lansărilor. Astfel, standurile Humanitas, Polirom şi Rao erau, vineri, pline de vizitatori. De altfel, câteva edituri, printre care şi Rao, au adus porţi cu senzor pentru a evita furturile.

În timp ce orice mare nume din literatură poate fi cumpărat de la editurile româneşti, la Gaudeamus poate fi găsită şi varianta originală. Astfel, cunoscătorii pot cumpăra colecţia de romane de George Orwell, în original, alături de titluri de Truman Capote, "Jurnalul lui Anne Frank", dar şi bestsellerurile fantasy.

Sâmbătă, duminică şi luni, târgul Gaudeamus continuă cu mulţimile de cumpărători sau curioşi participanţi la lansări, aplauze, cunoscuta goarnă care anunţă evenimentele, dar şi cozi la cumpărat cărţi.

Printre volumele semnate de autori români care vor fi lansate de Polirom la Gaudeamus 2010 se mai numără "La taifas", de Aurora Liiceanu, "Războaiele mele", de Adelin Petrişor, "Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc", de Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, şi "Literatura sub comunism. 1948-1964", de Eugen Negrici.

Humanitas Fiction prezintă la târg a doua ediţie a volumului "Cartea neliniştirii", de Fernando Pessoa, "La umbra rodiului", de Tariq Ali, "Cai în galop", de Yukio Mishima, şi "Am ceva să-ţi spun", de Hanif Kureishi.

Totodată, la Humanitas, scriitoarea Ioana Pârvulescu lansează "Cartea întrebărilor", alături de "Jurnal esenţial", de Monica Lovinescu, "Fluturele negru", de Radu Paraschivescu, "Patria mea A4. Poeme noi", de Ana Blandiana, "Aer cu diamante", de Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Traian T. Coşovei, Ion Stratan. De asemenea, Neagu Djuvara va susţine o sesiune de autografe, la lansarea volumului său "Mircea cel Mare (zis «cel Bătrân» ) şi luptele cu turcii" (ediţie revăzută şi adăugită). Humanitas lansează la târgul Gaudeamus şi noi colecţii - "Cultura libertăţii", în care apare volumul "Repere intelectuale ale dreptei româneşti", de Cristian Pătrăşconiu, şi "Viaţa cuvintelor", în care va fi lansată cartea "101 cuvinte moştenite, împrumutate şi create". Tot la Gaudeamus, editura Humanitas îşi completează seria de autor dedicată celui mai nou laureat al premiului Nobel pentru literatură, Mario Vargas Llosa.

Humanitas Multimedia aduce noi audiobook-uri, printre care "Privighetoarea şi trandafirul", de Oscar Wilde, în lectura lui Marius Manole, şi "Ghidul nesimţitului 2", de Radu Paraschivescu, în lectura lui Radu Beligan.

Editura Curtea Veche lansează, sâmbătă, la Gaudeamus, volumul "Bucate regale" semnat de Principesa Margareta a României.

La Târgul de carte Gaudeamus 2010, Nemira oferă cititorilor peste 600 de titluri, noutăţi editoriale variate, de la science fiction, fantasy, suspans, literatură clasică şi contemporană la ghiduri practice, cărţi pentru copii şi adolescenţi.

Duminică, la standul din cadrul Gaudeamus, Editura Vellant lansează volumul de memorii "Mărturisesc că am trăit", de Pablo Neruda. Vor vorbi despre cartea şi destinul poetului chilian laureat al premiului Nobel traducătoarea Luminiţa Voina-Răuţ, consulul Ambasadei Chile la Bucureşti, Iván Véjar, şi directorul executiv al Editurii Vellant, Dan Pleşa.

Pe de altă parte, editura ALL a pregătit peste 40 de titluri noi, dintr-o ofertă de aproximativ 700 de titluri. Una dintre noutăţile toamnei la ALL o constituie lansarea colecţiei "In Nuce", proiect coordonat de Viorel Zaicu. Colecţia In nuce adună fragmente din cultura umanităţii, împletind discursuri din artă, literatură, ştiinţe sociale şi religie, care constituie exemple ale înţelepciunii tuturor vremurilor. Primele trei volume publicate sunt semnate de Xavier de Maistre - "Călătorie în jurul camerei mele", Paul Zarifopol - "Din registrul ideilor gingaşe" şi Adam Smith - "Avuţia Naţiunilor".

Pentru Gaudeamus 2010, Editura ART a pregătit atât titluri noi din colecţiile deja consacrate, cât şi apariţii-eveniment, în afara colecţiilor. Ajunsă la cel de-al cincilea volum, seria "Prima dată" continuă cu "Prima mea călătorie în străinătate", coordonată de Bogdan Iancu, în cuprinsul cărţii regăsindu-se texte semnate de 30 de autori: Ana-Maria Caia, Marius Chivu, Ionuţ Codreanu, Iulian Comănescu, Alina Constantinesu, Marius Cosmeanu, Ionuţ Dulămiţă, Florin Dumitrescu, Vasile Ernu, Şerban Foarţă, Adela Greceanu, Bogdan Iancu, Vera Ion, Eugen Istodor, Dan Lungu, Cosmin Manolache, Vintilă Mihăilescu, Viorel Moţoc, Victoria Pătraşcu, Matei Pleşu, Cosmin Popan, Iaromira Popovici, Antoaneta Ralian, Dan Sociu, Ionuţ Sociu, Bogdan Alexandru Stănescu, Jean-Lorin Sterian, Robert Şerban, Luiza Vasiliu, Nadine Vlădescu.

Colecţia "Romanul Grafic", realizată împreună cu Asociaţia Jumătatea plină, se va îmbogăţi cu un nou titlu semnat de Marjane Satrapi, "Broderii". Considerat un "Sex and the City" iranian, acest volum nu scapă din vedere niciun subiect picant, fără să cadă însă în frivolitate. Trei generaţii de femei din familia lui Marji discută degajat, sfidând eventualele prejudecăţi despre umorul şi relaxarea femeilor musulmane, despre sex, dragoste, cosmetică, dezamăgire şi ritualuri sociale.

O altă apariţie-eveniment este un volum Eugene Ionesco "nou-nouţ", pentru prima dată tradus în limba română. Este vorba despre un volum ilustrat cu proze scurte pentru copii, "Poveşti 1-2-3-4", în care, deşi autorul intră în pielea povestitorului pentru copii, se păstrează notele absurde, devenite marcă înregistrată pentru Ionesco.

Începând cu acest an, Târgul Internaţional Gaudeamus are, la fiecare ediţie, un invitat de onoare. În 2010, invitatul de onoare este Belgia - Wallonie Bruxelles, opţiune bazată pe afinităţile culturale comune şi pe oportunităţile de cooperare şi schimburi profesionale pe piaţa cărţii între cele două ţări. Evenimentul marchează şi preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene în perioada iulie - decembrie 2010.

Preşedintele de onoare al Târgului Internaţional Gaudeamus 2010 este Jaques Dubois, filolog belgian, profesor de literatură modernă şi de sociologie a literaturii la Universitatea din Liège, autor a numeroase studii de specialitate recunoscute pe plan mondial, cu precădere în sfera romanului poliţist şi a operei lui Georges Simenon.

Pentru prima dată, anul acesta, Târgul Gaudeamus prezintă proiectul Bookcrossing, iniţiat de Radio România Cultural. Bookcrossing (www.bookcrossing.com) este un proiect internaţional care funcţionează după un principiu original: cineva lasă într-un loc public (cafenea, autobuz, parc) o carte pe care şi-ar dori ca o altă persoană să o citească. Pe una dintre copertele cărţii este trecut un cod care este înregistrat pe site şi un set minimal de instrucţiuni. Persoana care găseşte cartea are datoria să anunţe acest lucru pe site, să o citească, să posteze pe site o scurtă recenzie şi apoi să repună volumul în circulaţie. În prezent, www.bookcrossing.com are peste 814.000 de utilizatori înregistraţi şi a fost subiectul a mii de articole de presă, în întreaga lume.

Accesul vizitatorilor la târg, aflat la ediţia a 17-a, organizat la complexul Romexpo din Capitală, este permis pe baza biletelor de intrare, în valoare de 4 lei, şi a abonamentelor, valabile pentru întreaga perioadă a târgului, în valoare de 10 lei. Luni, în ultima zi a târgului, intrarea este liberă.

Material de Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici