Guvern: Preşedinţia nu susţine promovarea emisiei TVR în Moldova prin cererea de reexaminare a legii SRR-SRTV

Cerinţa preşedintelui Traian Băsescu pentru ca Parlamentul să reexamineze modificarea legii privind organizarea SRR şi SRTV nu face decât să tergiverseze adoptarea unor prevederi legislative menite să faciliteze emisia postului român de televiziune în Republica Moldova, consideră Guvernul.

155 afișări
Imaginea articolului Guvern: Preşedinţia nu susţine promovarea emisiei TVR în Moldova prin cererea de reexaminare a legii SRR-SRTV

Guvern: Preşedinţia nu susţine promovarea emisiei TVR în Moldova prin cererea de reexaminare a legii SRR-SRTV (Imagine: Cristi Movila/ Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, luni, reexaminarea legii care permite SRR şi SRTV să se constituie în persoane juridice, în ţară sau străinătate, pentru difuzarea de programe, şeful statului menţionând că reglementarea "este vagă, fără să ofere condiţii de eligibilitate şi oportunitate".

În replică, Guvernul a transmis un comunicat în care arată că se constată că, prin blocajul creat, Preşedinţia nu susţine promovarea emisiei TVR în Republica Moldova.

"Criteriile din proiectul de lege privind organizarea SRR şi SRTV asupra cărora Administraţia Prezidenţială cere clarificări au fost introduse cu scopul de a putea finanţa emisia TVR Chişinău. Cerinţa preşedintelui României ca Parlamentul să reexamineze modificarea legii nu face decât să tergiverseze adoptarea unor prevederi legislative menite să faciliteze emisia postului român de televiziune în Republica Moldova. Guvernul României consideră că Administraţia Prezidenţială trebuie să trateze cu maximă atenţie angajamentele României faţă de Republica Moldova şi să lucreze, împreună cu celelalte instituţii ale statului, la consolidarea relaţiei dintre cele două ţări. Susţinerea emisiei TVR în Republica Moldova este un obiectiv pe care îl susţinem în continuare şi care ar trebui pus în aplicare în cel mai scurt timp", transmite Executivul

În cererea de reexaminare, şeful statului precizează că în forma sa iniţială, Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune prevedea, în Art. 42, că "finanţarea necesară producerii şi difuzării emisiunilor radiofonice şi de televiziune adresate străinătăţii, precum şi dezvoltării acestei activităţi se asigură din fondurile alocate de la bugetul de stat" şi că 'sumele necesare se evidenţiază separat în bugetul fiecărei societăţi, pe baza programelor stabilite potrivit legii".

În forma trimisă la promulgare, în conformitate cu Art. 43 alin. 11 "Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune pot înfiinţa, cu avizul consultativ al comisiilor parlamentare pentru cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, persoane juridice de drept privat şi pot dobândi calitatea de asociat în cadrul unor asemenea entităţi sau, după caz, pot achiziţiona acţiuni / părţi sociale ale unei societăţi comerciale existente, în condiţiile legii".

Aşadar, precizează Băsescu, pentru dezvoltarea ori extinderea activităţilor specifice, în ţară şi în străinătate, se creează trei modalităţi legale la care pot recurge Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune: (1) înfiinţarea unei persoane juridice de drept privat, (2) dobândirea calităţii de asociat în cadrul unei persoane juridice de drept privat sau (3) achiziţionarea de acţiuni/părţi sociale în cadrul unor societăţi comerciale existente.

"În privinţa modalităţilor (2) şi (3), prevăzute de lege, opinăm că această reglementare este vagă, fără să ofere condiţii de eligibilitate şi oportunitate. Totodată, considerăm că Legea trebuie să prevadă criterii clare de asociere, respectiv de achiziţionare de părţi sociale/acţiuni, în vederea construirii unui cadru legal predictibil, cu atât mai mult, cu cât finanţarea acestor operaţiuni se face din fonduri alocate de la bugetul de stat. Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare, ţinând cont de motivele invocate", precizează şeful statului.

Potrivit proiectului de lege, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) şi Societatea Română de Televiziune (SRTV) se vor putea constitui în persoane juridice, în ţară sau străinătate, pentru a putea difuza programe pe teritoriul statelor a căror legislaţie impune acest lucru.

"Prin proiectul de lege adoptat de Guvern, SRR şi SRTV se vor putea constitui persoane juridice, cu sau fără scop lucrativ, în ţară sau străinătate, pentru desfăşurarea de activităţii specifice. Această reglementare va permite difuzarea de programe ale celor două societăţi şi pe teritoriile statelor care impun drept condiţie procedurală înfiinţarea unor persoane juridice pentru o astfel de difuzare", anunţa, recent, Biroul de presă al Palatului Victoria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici