Ian McKellen, Herta Müller şi alţi 26 laureaţi Nobel protestează faţă de legea anti-gay din Rusia

Actorul Ian McKellen şi 27 laureaţi Nobel, printre care se află şi Herta Müller, au adresat preşedintelui Vladimir Putin o scrisoare publică, apărută marţi în cotidianul The Independent, în care semnatarii acesteia protestează faţă de o lege controversată din Rusia ce pedepseşte "propaganda" gay.

200 afișări
Imaginea articolului Ian McKellen, Herta Müller şi alţi 26 laureaţi Nobel protestează faţă de legea anti-gay din Rusia

Herta Müller (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

"Această scrisoare are scopul de a arăta solidaritatea manifestată de numeroşi membri eminenţi ai comunităţii ştiinţifice internaţionale cu personalităţile politice, artistice şi sportive care şi-au exprimat deja oroarea faţă de acţiunile guvernului rus contra propriilor săi cetăţeni", afirmă semnatarii documentului, citaţi de AFP.

Scrisoarea a fost redactată de britanicul Harold Kroto, laureat al premiului Nobel pentru chimie pe anul 1996, şi de bunul său prieten Ian McKellen, un renumit actor britanic, cunoscut pentru angajamentul său manifestat în cauza de susţinere a drepturilor homosexualilor.

Semnatarii scrisorii sunt în majoritate laureaţi ai premiului Nobel pentru fizică, chimie şi medicină, însă printre ei se află şi scriitori celebri, precum scriitoarea germană de origine română Herta Müller şi scriitorul sud-african J.M. Coetzee, dar şi activista pacifistă nord-irlandeză Mairead Maguire.

"Nu este niciodată uşor să protestezi, dar noi sperăm că, prin exprimarea opoziţiei noastre faţă de noua legislaţie rusă, va fi posibil să încurajăm statul rus să îmbrăţişeze principiile democratice, politice şi umaniste ale secolului al XXI-lea, pentru care (ultimul lider sovietic) Mihail Gorbaciov s-a luptat", se afirmă în aceeaşi scrisoare.

Vladimir Putin a promulgat în luna iunie o lege care pedepseşte cu amendă şi închisoare "propaganda" homosexuală în faţa minorilor, un text de lege controversat care a generat o serie de apeluri din partea unor personalităţi internaţionale care solicită boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă, organizate între 7 şi 23 februarie la Soci, un oraş rusesc de la ţărmul Mării Negre.

Semnatarii scrisorii spun că se simt "încurajaţi" în demersul lor de "graţierile prizonierilor politici care au fost anunţate recent".

Preşedintele Vladimir Putin l-a graţiat în decembrie 2013 pe fostul oligarh Mihail Hodorkovski, considerat pentru o vreme cel mai mare adversar politic al său, şi a semnat decretul de amnistiere pentru cele două membre ale grupului punk Pussy Riot.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici