Un bărbat înarmat a pătruns în sediul Televiziunii publice olandeze. Individul a fost imobilizat. Tânărul ameninţa că opt explozivi puternici au fost plasaţi în toată ţara - FOTO, VIDEO

Un bărbat cu o armă de jucărie a pătruns, joi seară, în sediul Televiziunii publice olandeze (NOS), cerând să intre în emisie, fiind imobilizat în scurt timp de agenţi de securitate şi arestat ulterior, relatează presa olandeză. Tânărul spunea că reprezintă "un colectiv de hackeri" şi ameninţa, într-o scrisoare, că opt explozivi puternici au fost plasaţi în toată ţara, relatează AFP.

2741 afișări
Imaginea articolului Un bărbat înarmat a pătruns în sediul Televiziunii publice olandeze. Individul a fost imobilizat. Tânărul ameninţa că opt explozivi puternici au fost plasaţi în toată ţara - FOTO, VIDEO

Un bărbat înarmat a pătruns în sediul Televiziunii publice olandeze, cerând să intre în emisie. Individul a fost imoblizat - FOTO, VIDEO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 30 ianuarie, 10:33 - Tânărul care a întrerupt programele televiziunii olandeze a luat un ostatic cu un pistol de jucărie

Un tânăr care avea asupra sa un pistol de jucărie a provocat joi seara întreruperea programelor televiziunii publice olandeze în deschiderea jurnalului de la ora opt, cerând să apară pe post din motive încă neelucidate, dar a fost imobilizat de către poliţişti, relatează AFP.

Purtând un costum negru, cămaşă albă, cravată închisă la culoare şi ochelari, tânărul avea în mână ceea ce părea să fie un pistol cu amortizor, potrivit unei înregistrări video de aproximativ cinci minute postată online pe site-ul televiziunii publice olandeze NOS.

El a spus că reprezintă un "colectiv de hackeri".

Potrivit NOS, tânărul a ameninţat cu arma un paznic şi a cerut să fie adus în platoul jurnalului de la ora locală 20.00 (21.00, ora României). Până la urmă el a fost condus pe alt platou, unde a fost înregistrată scena.

Deoarece clădirea televiziunii a fost evacuată, jurnalul, care era pe punctul să înceapă, nu a mai început, iar autorul luării de ostatici nu a pătruns cu forţa pe platou. "Un moment, vă rugăm", a fost mesajul difuzat pe ecran.

"Suspectul avea o armă falsă, imposibil de deosebit de o armă adevărată", a anunţat poliţia olandeză pe contul oficial de Twitter, subliniind că suspectul, tânărul în vârstă de 19 ani, nu are antecedente.

O anchetă a fost deschisă, iar domiciliul suspectului, la Pijnacker (vest), era percheziţionat încă de joi seara, potrivit aceleiaşi surse. Potrivit presei locale, tânărul este student la chimie la Politehnica din Delft (vest).

Afirmaţii ale pesei, potrivit cărora tânărul, al cărui nume este Tarik, şi-a pierdut recent părinţii, păreau să fie false. Potrivit NOS, părinţii lui Tarik au divorţat. Tatăl său este de origine egipteană, iar mama, la care locuieşte, este olandeză.

Intervievat de televiziunea olandeză la Pijnacker, un tânăr care a spus că joacă fotbal împreună cu Tarik a dat asigurări că acesta este un "băiat foarte normal".

Un coleg de la politehnică a declarat că Tarik nu a mai venit la cursuri de trei săptămâni. El a spus că tânărul era interesat de politică, mai ales de teoriile complotului, dar că nu era absolut deloc extremist. "De exemplu, sunt sută la sută sigur că nu a făcut acest lucru dintr-o convingere islamistă, bunăoară", a subliniat el.

Sediul televiziunii publice se află la Hilversum, la sud-est de Amsterdam.

- "A acţionat singur"

"Pe baza informaţiilor de care dispunem, bărbatul a acţionat singur", a dat asigurări Ivo Opstelten, ministrul olandez al justiţiei şi Securităţii.

Tânărul a luat ca ostatic, pentru o scurtă perioadă de timp, un angajat NOS, care nu apare în înregistrarea video, cu care a discutat timp de câteva minute.

Exprimându-se criptic, tânărul a cerut să apară pe post. "Lucrurile care vor fi spuse sunt de importanţă mondială. Am fost angajaţi de către serviciile secrete şi am auzit lucruri care pun societatea actuală la îndoială. Iar noi le vom dezvălui acum", a spus el.

În momentul în care poliţia a lansat asaltul, angajatul NOS a reuşit să părăsească studioul. Imediat ce poliţiştii olandezi au pătruns în studio, cu arma în mână, tânărul de 19 ani a lăsat revolverul şi a ridicat mâinile sus.

"Părea foarte calm", a declarat un jurnalist de la NOS, Martijn Bink, intervievat după arestare, afirmând că este "foarte uşurat".

- Intervenţia poliţiei, "rapidă şi adecvată"

Potrivit agenţiei de presă ANP, la momentul pătrunderii în sediu, tânărul a predat o scrisoare redacţiei, în care afirma că "mai sunt încă cinci plus 98 de hackeri care sunt pregătiţi să lanseze un atac cibernetic".

El a dat totodată asigurări că opt "explozivi puternici", care conţin materiale radioactive, au fost plasaţi în întreaga ţară. Vor exploda, a dat el asigurări, dacă nu va fi lăsat să intervină pe post.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi seara, primarul din Hilversum Pieter Broertjes a declarat că "de la ceea ce s-a întâmplat la Paris, suntem mai bine pregătiţi. Nu ştim, bineînţeles, când se poate întâmpla, dar faptul că am fost pregătiţi a permis o intervenţie rapidă", a subliniat el.

Tânărul de 19 ani a reuşit să pătrundă în studiouri în pofida măsurilor suplimentare de securitate de la începutul lui ianuarie. "De la atacurile de la Paris, ştim că presa se află în centrul atenţiei", a spus primarul.

Un reprezentant al poliţiei a vorbit, la rândul său, despre o "intervenţie rapidă şi adecvată".

Într-o parcare din centrul de presă de la Hilversum a fost asasinat populistul Pim Fortuyn, în mai 2002, de către un activist al drepturilor animalelor.

 

Potrivit presei olandeze, bărbatul a pătruns în jurul orei 19.50 (20.50, ora României) în sediul Televiziunii publice din Olanda (NOS). Individul avea un pistol şi a cerut să intre în emisie.

Potrivit agenţiei de ştiri RTL, sediul postului tv NOS fost evacuat din cauza incidentului.

Agenţi de securitate au intervenit şi au reuşit imobilizarea individului, care ulterior a fost arestat.

La ora 20.00 (21.00, ora României) postul tv NOS afişa mesajul: "Din cauza unor circumstanţe speciale, emisia a fost întreruptă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici