Ioana Pârvulescu şi Cristian Mandeal, premiaţi de Radio România Cultural. Vezi cine a mai câştigat

Scriitoarea Ioana Pârvulescu şi dirijorul Cristian Mandeal s-au numărat printre laureaţii premiilor Radio România Cultural, decernate luni seară, la Teatrul Odeon din Capitală, potrivit postului de radio.

208 afișări
Imaginea articolului Ioana Pârvulescu şi Cristian Mandeal, premiaţi de Radio România Cultural. Vezi cine a mai câştigat

Ioana Pârvulescu şi Cristian Mandeal (Foto), premiaţi de Radio România Cultural (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Cea de-a XI-a gală a Premiilor Radio România Cultural a fost prezentată de poetul Florin Iaru. au fost acordate 12 categorii de premii pentru cele mai importante realizări ale anului 2010 în diferite domenii ale culturii, precum şi trei premii speciale. Trofeele au fost realizate de artistul plastic Lucian Păun.

La secţiunea "Poezie" a fost desemnat câştigător Ion Mureşan pentru "Cartea Alcool" (Editura Charmides, Bistriţa), motivaţia fiind că este "o carte exemplară prin forţa discursului, a temelor abordate şi a unor imagini memorabile".

Câştigătoarea premiului la secţiunea "Proză" a fost Ioana Pârvulescu, pentru "Cartea întrebărilor" (Editura Humanitas, Bucureşti).

Andrei Ujică şi-a adjudecat trofeul pentru "Film" pentru documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", distingându-se "prin originalitate şi curajul de-a pune în faţa publicului o oglindă înfricoşătoare şi încă traumatizantă"

Premiul secţiunii "Teatru" i-a revenit lui Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului Internaţional "Shakespeare", pentru ediţia din 2010 a evenimentului - "centrata tematic, în mod temerar şi exemplar, pe capodopera "Hamlet"".

La secţiunea "Arte plastice", premiul i-a revenit pictorului Constantin Blendea - pentru expoziţia retrospectivă de la Palatul Parlamentului, cu lucrari realizate din 1956 şi până în prezent.

Dirijorul Cristian Mandeal a fost recompensat la categoria "Muzică" pentru activitatea concertistică din anul 2010, susţinută în mare măsură în afara graniţelor ţării, printre altele cu Filarmonica din Copenhaga, Orchestre Nationale de Montpellier, RTE - National Symphony Orchestra din Dublin, Halle Orchester Manchester, Orchestra Radio Praga în cadrul Prague Spring Festival, Filarmonica din Varşovia, Filarmonica din Moscova, Winnipeg Symphony Orchestra din Canada.

La categoria "Educaţie", a fost premiată Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR) pentru lansarea Academiei de Dezbateri, program de lecturi critice şi dezbateri publice inspirat din programe tradiţionale din universităţi de prestigiu din lume, proiect finanţat prin programul Tineret în Acţiune şi susţinut de Foreign Policy România, Facultăţile de Ştiinţe Politice din Universitatea Bucureşti şi SNSPA.

Premiul pentru "Ştiinţă" i-a fost atribuit cercetătoarei Raluca-Ioana Van Staden pentru inventarea senzorului care depistează cancerul, pentru care fost medaliată cu aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, unde a fost declarată oficial "cea mai bună femeie inventator".

În ceea ce priveşte media culturală, au fost premiate:

  • emisiunea "Ca la carte", moderată de Cristian Tabără la TVR 1, pentru "consecvenţă, abordarea cu profunzime şi spirit critic a celor mai semnificative apariţii editoriale din spaţiul românesc",

  • revista Idea, pentru "polivalenţa abordărilor culturale, pentru curajul de a lansa în dezbatere teme sofisticate şi de nişă, dar şi pentru evidenta deschidere către un nou limbaj conceptual în estetica artelor vizuale şi plastice", şi

  • site-ul ArtActMagazine.ro - "un site de actualitate şi analiză culturală cu articole originale, constituindu-se într-o reflecţie asupra artei contemporane din perspectiva discursurilor interconectate, actualizate la multiple medieri socio-culturale".

Premiul la categoria "Proiecte culturale şi festivaluri" a fost câştigat de Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă" - "singurul eveniment de acest gen din România, ajuns în 2010 a ajuns la cea de-a 3-a ediţie, care a însemnat 81 de evenimente la care au participat peste 500 de artişti străini şi peste 200 de artişti români".

Laureaţii premiilor speciale sunt: scriitorul şi medicul Ion Vianu, care a primit premiul de Excelenţă, cu motivaţia că "prin conştiinţa sa ştiinţifică şi literară devotată adevărului, a contribuit în chip convingător la înfăţişarea unor decenii dramatice din istoria noastra recentă", soprana Irina Iordăchescu - premiul "In memoriam Iosif Sava", pentru "strălucita serie de debuturi în rol pe scenele operelor de la Bucureşti, Sofia şi Catania, pentru includerea pe afişul prestigiosului festival de la Glyndebourne din 2012 şi prodigioasa activitate din ţară în domeniul liric şi vocal-simfonic", şi criticul de teatru George Banu - premiul Lux Mundi, "pentru felul în care a integrat prin cărţile sale fenomenul teatral românesc în contextul valorilor mondiale ale artei spectacolului".

Gala a fost transmisă în direct de Radio România Cultural, versiunea televizată putând fi urmărită sâmbătă, 26 martie, la TVR Cultural, iar ulterior la TVR 1.

Radio România Cultural face parte din portofoliul Societăţii Române de Radiodifuziune, fiind singurul post de radio din ţară dedicat ştirilor culturale, teatrului şi muzicii. Programul său cuprinde: ştiri culturale, radiojurnale, transmisiuni directe şi corespondenţe de la marile evenimente culturale, festivalurile şi galele importante din România şi din lume, piese de teatru celebre, mari biografii scenarizate etc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici