Irinel Columbeanu scoate la vânzare sculptura "Echilibru", de Bălaşa. Licitaţia are loc pe 24 martie

Omul de afaceri Irinel Columbeanu a scos la vânzare sculptura "Echilibru", de Sabin Bălaşa, o lucrare de care "îl leagă amintiri de care vrea să se despartă", după cum a declarat pentru MEDIAFAX, licitaţia pentru vânzarea acesteia urmând să fie organizată pe 24 martie, la Bucureşti, de Artmark.

708 afișări
Imaginea articolului Irinel Columbeanu scoate la vânzare sculptura "Echilibru", de Bălaşa. Licitaţia are loc pe 24 martie

Irinel Columbeanu (Imagine: Emil Badea/Mediafax Foto)

Casa Artmark a anunţat, vineri, că va organiza, pe 24 martie, de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton din Bucureşti, licitaţia "Albastru de Sabin Bălaşa", care va cuprinde mai multe lucrări realizate de acest artist, între care şi singura sa sculptură, "Echilibru", din anul 2000 şi care este estimată la 150.000 de euro.

Sculptura "Echilibru" a fost realizată de Sabin Bălaşa (1932 - 2008) în ultimii săi ani de viaţă, ca "un ultim exerciţiu alchimic de materializare a existenţei umane veşnice". "Intenţia artistului de a-şi concentra filosofia într-o singură creaţie conferă, în primul rând, unicitate sculpturii şi apoi materialitatea sa, dimensiunea remarcabilă (1,27 × 1,89 metri), culoarea, contextul creaţional", potrivit Artmark.

Casa de licitaţii nu a oferit detalii despre actualul proprietar al sculpturii "Echilibru", însă, potrivit informaţiilor MEDIAFAX, această lucrare aparţine omului de afaceri Irinel Columbeanu.

Contactat vineri de agenţia MEDIAFAX, Irinel Columbeanu a confirmat că această sculptură aparţine familiei sale. Sculptura - care este formată din două părţi, o femeie şi o creatură ciudată - a fost instalată timp de mai mulţi ani în livingul casei din Izvorani a lui Irinel Columbeanu.

"Este unica sculptură făcută de domnul Bălaşa - Dumnezeu să-l ierte! -, lucrare pe care un prieten a făcut-o pentru mine. Am avut o relaţie specială cu domnul Sabin Bălaşa", a declarat, pentru MEDIAFAX, Irinel Columbeanu.

El a precizat că a cumpărat sculptura "Echilibru" de la Sabin Bălaşa pentru inaugurarea casei sale. "Este o lucrare care se înscrie în atmosfera romantismului cosmic, după cum spunea Sabin Bălaşa", a explicat Irinel Columbeanu.

Întrebat de ce doreşte să se despartă de această sculptură, Irinel Columbeanu a spus că sunt mai multe sentimente care l-au animat în această acţiune. "Pentru că pe mine m-a legat o relaţie specială de domnul Sabin Bălaşa. Dar domnii de la Artmark au avut o dexteritate specială, pe care o apreciez, de a mă convinge că trebuie ca această lucrare să fie văzută nu numai de mine, de către Irina (fiica sa şi a fostei sale soţii, Monica Columbeanu, n.r.) şi de invitaţii mei", a spus Irinel Columbeanu.

Totuşi, Irinel Columbeanu a spus că vrea să renunţe la sculptura "Echilibru" şi pentru că îl leagă de aceasta anumite amintiri.

"În afară de acest lucru, vă mărturisesc că faţă de jumătate din această statuie (care întruchipează o femeie, n.r.) mă leagă nişte amintiri de care vreau să mă despart", a spus Irinel Columbeanu, fără a preciza însă cu exactitate la cine face referire.

În ceea ce priveşte eventuala intrare în circuitul artistic a sculpturii "Echilibru", în urma vânzării sale la licitaţie, Irinel Columbeanu a spus că acest lucru ar fi benefic pentru amintirea artistului Sabin Bălaşa.

Deşi sculptura ar putea ajunge din nou în colecţia privată a unei persoane, care ar putea să nu o expună publicului, Irinel Columbeanu este totuşi optimist şi spune că "Echilibru" ar putea ajunge şi în colecţia unui hotel de prestigiu.

"Cele mai importante lucrări ale maestrului Bălaşa sunt în locuri publice, în holul fostului hotel Bucureşti (actualul Radisson Blu Hotel, n.r.), în aula Universităţii din Iaşi (...) Este posibil ca această lucrare («Echilibru», n.r.) să ajungă în holul unui hotel de prestigiu, unde ar putea avea o expunere continuă şi ar putea fi admirată de foarte multă lume", a mai spus Irinel Columbeanu.

Sculptura "Echilibru", a cărei estimare ajunge la 150.000 de euro, va fi scoasă la licitaţia Armark din 24 martie cu un preţ de pornire de 80.000 de euro.

Potrivit Artmark, Sabin Bălaşa este unul dintre cel mai bine vânduţi artişti români contemporani, deşi este "controversat pe alocuri, admirat şi alteori acuzat".

Această estimare face din sculptura "Echilibru" una dintre cel mai bine evaluate opere ale artistului Sabin Bălaşa, în afară de frescele celebre, realizate în universităţile naţionale şi comanditate pentru pereţii unor rezidenţe private.

Opera "Echilibru" este realizată într-o tehnică inedită, din fibră de sticlă, grunduită, pictată în două culori.

Până la licitaţia din 24 martie, de la Athénée Palace Hilton, sculptura "Echilibru" poate fi admirată într-o expoziţie organizată la sediul Artmark din Bucureşti.

În cadrul aceleiaşi expoziţii vor putea fi admirate şi alte lucrări care vor fi scoase la licitaţie de Artmark pe 24 şi 25 martie, la Athénée Palace Hilton.

Printre acestea se numără şi picturile "Icar" (estimată la 10.000 - 15.000 de euro) şi "Nocturnă" (9.000 - 14.000 de euro), de Sabin Bălaşa, dar şi lucrările "Ochii demiurgului" (40.000 - 60.000 de euro), de Ion Ţuculescu, şi "Peisaj cu căpiţe"(7.000 - 9.000 de euro) şi "Natură statică cu garoafe" (7.000 - 12.000 de euro), de Alexandru Ciucurencu.

Tot atunci, Artmark va scoate la licitaţie şi alte lucrări: Corneliu Baba, cu operele "Regenebun" (10.000 - 16.000 de euro) şi "Piaţă la Veneţia" (6.000 - 12.000 de euro), Avigdor Arikha, cu "Books" (8.000 - 12.000 de euro), Victor Man, cu "Landscape" (8.000 - 12.000 de euro) şi "Apple Tree" ( 9.000 - 14.000 de euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici