Isărescu: Presa trebuie să se disciplineze. Nu orice trăncănitor are dreptul să se ducă la televizor

Presa trebuie să se disciplineze şi să selecteze mai bine mesajele dacă se doreşte reducerea inflaţiei, întrucât nu orice "trăncănitor" are dreptul să se ducă la televizor şi să-şi promoveze interesul, a afirmat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

51 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Presa trebuie să se disciplineze. Nu orice trăncănitor are dreptul să se ducă la televizor

Isărescu: Presa trebuie să se disciplineze. Nu orice trăncănitor are dreptul să se ducă la televizor (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Deci vreţi să trăiţi într-o ţară cu inflaţie scăzută. Disciplinaţi-vă vă rog, selectaţi mai bine mesajele, dacă vreţi să vă spun mai clar, că nu orice trăncănitor din ţara aceasta are dreptul să se ducă la televizor şi să-şi promoveze interesul. Că asta faceţi. Se duce producătorul de carne de pui şi îşi promovează interesul. Şi două zile, pentru că merge foarte bine mesajul pe ideea că se prăbuşeşte ţara, îl tot repetaţi", a spus Isărescu, într-o conferinţă de presă, întrebat care sunt cauzele inflaţiei ridicate în ciuda recesiunii, în condiţiile în care discursul băncii centrale pare a indica un atac media care duce la creşterea preţurilor.

Guvernatorul BNR a fost rugat să ofere mai multe detalii privind cauzele inflaţiei ridicate, chiar şi fără majorarea TVA, întrucât explicaţiile de până la acel moment se puteau rezuma la: "nu înţeleg preţurile la benzină, ulterior nici la lapte, un război întreg la televizor pe preţurile la carnea de pui", ceea ce lăsa impresia că ieşirea din ţintă este rezultatul unui atac media interesat.

El a arătat că anticipaţiile inflaţioniste sunt puternic influenţate negativ pentru că "de dimineaţa până seara se vorbeşte despre creşteri de preţuri".

"Încercăm să calmăm populaţia şi să transmitem un mesaj, poate mai virulent decât de obicei, legat de toate aceste discuţii, în ideea că se poate discuta orice în ţara asta şi ele să nu aibă un cost. Faceţi ştiri de senzaţie. Foarte bine! Să ştiţi că ele au un cost. Acesta este mesajul pe care vă rog să îl transmiteţi. Dacă urmăriţi numai vânzarea ştirii la televiziune şi pe Mediafax, daţi în continuare bombe din astea şi noi ce să facem?!", a continuat guvernatorul băncii centrale.

Isărescu a precizat că nu dezbaterile publice sunt motivul principal pentru inflaţia ridicată, dar au o anumită contribuţie, de până la 0,5%.

"Aveţi oameni care în mod zilnic ne vorbesc despre depreciere. Căutaţi-i la conturile în valută şi vedeţi câtă valută au. Cam despre asta este vorba, nu despre altceva. Odată şi odată trebuie spus că lipsa de disciplină în dialogul public are nişte costuri. Voi credeţi că sunteţi mimoza pudică şi puteţi spune ce vreţi şi nu o să vă zică nimeni nimic. Uite, vă zic eu acum!", a adăugat Isărescu.

Guvernatorul BNR a extins ulterior explicaţiile arătând că maniera în care se poartă discursul public şi în care este reflectat acesta în media dăunează inclusiv imaginii ţării în exterior.

"Domne are un cost tot ce se întâmplă în ţara asta. Altminteri, cum putem să explicăm că având datorie publică de 30% avem CDS care se menţine peste 300 puncte de bază? Lumea trebuie să înţeleagă că sunt legate inclusiv de maniera în care disuctăm şi în care înţelegem să facem rating. Toţi trebuie să supravieţuim crizei, inclusiv televiziunile, ziarele, noi vă spunem să supravieţuiţi, să o duceţi bine, dar să ştiţi că sunt nişte costuri. Aste este enervant pentru mine, când vă aud şi vă citesc şi văd cât vă minunaţi că se întâmplă aia şi aia, exact dumneavosatră. Aveţi şi dumneavoastră o contribuţie, cel puţin acest lucru să îl acceptaţi, că nu sunteţi numai de mângăiat pe creştet şi dat mâna cu dumneavoastră.", a conchis Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici