J.K. Rowling, despăgubită în justiţie, după scurgerile de informaţii despre pseudonimul ei

J.K. Rowling, autoarea romanelor din seria "Harry Potter", a acceptat despăgubiri "substanţiale" din partea unui cabinet de avocatură care a dezvăluit faptul că scriitoarea a publicat un roman poliţist folosind un pseudonim masculin, a anunţat miercuri acest cabinet.

643 afișări
Imaginea articolului J.K. Rowling, despăgubită în justiţie, după scurgerile de informaţii despre pseudonimul ei

J.K. Rowling, despăgubită în justiţie, după scurgerile de informaţii despre pseudonimul ei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

J.K. Rowling a decis să doneze întreaga sumă primită - deocamdată necunoscută - unei organizaţii de caritate, Soldier's Charity, o fundaţie care îi ajută pe militari şi pe familiile lor.

Romanciera multimilionară a depus plângere împotriva cabinetului de avocatură Russells după apariţia, în luna iulie, a unui articol în cotidianul britanic Sunday Times care dezvăluia faptul că celebra scriitoare a publicat sub pseudonim un roman poliţist, intitulat "The Cuckoo's Calling".

Ea a scris această carte sub pseudonimul Robert Galbraith, prezentat în prefaţa volumului ca fiind un fost membru al forţelor armate britanice, care a lucrat apoi în sectorul privat, în domeniul securităţii civile.

Cabinetul Russells a recunoscut că unul dintre asociaţii săi, Chris Gossage, a dezvăluit acest secret unei prietene, Judith Callegari, care a vândut apoi această informaţie jurnaliştilor de la Sunday Times.

"J.K. Rowling a fost consternată şi zguduită de o astfel de trădare", a spus avocatul ei, Jenny Afia, în faţa Înaltei Curţi de la Londra.

Scriitoarea a anunţat miercuri că va dona încasările aduse de noua ei carte fundaţiei Soldier's Charity, începând din 14 iulie, pentru o perioadă de trei ani.

Ea a ţinut să mulţumească astfel militarilor care au ajutat-o în munca sa de cercetare pentru această carte. "The Cuckoo's Calling" prezintă povestea unui fost militar rănit în Afganistan devenit detectiv privat, care anchetează sinuciderea unui top-model.

"Întotdeauna am dorit să fac o donaţie pentru Soldier's Charity din încasările aduse de Robert Galbraith, dar nu am anticipat că romanul va figura în topul cărţilor cu cele mai mari vânzări din ţară, după trei luni de la lansare. De fapt, nu mi-am imaginat că va intra în acest top", a declarat scriitoarea într-un comunicat.

Înainte ca această mică farsă să fie descoperită, cartea, care a fost salutată de criticii literari britanici, s-a vândut în 1.500 de copii hardcover, primul format ales de editorul volumului. De atunci, vânzările au cunoscut o creştere spectaculoasă.

J.K. Rowling a anunţat la sfârşitul lunii iulie că a finalizat deja o continuare a romanului "The Cuckoo's Calling" şi că aceasta va fi publicată în 2014, tot sub pseudonimul Robert Galbraith.

Romanciera a ales acest pseudonim pentru că în copilărie a "dorit dintotdeauna să se numească Ella Galbraith, fără să ştie prea bine de ce", în timp ce prenumele Robert a fost ales datorită admiraţiei sale pentru fostul politician american Robert F. Kennedy, asasinat în 1968.

"The Cuckoo's Calling" a fost publicat de editura Sphere, parte a grupului editorial Little, Brown Book Group, care a publicat şi "The Casual Vacancy", primul roman pentru cititorii adulţi lansat de J.K. Rowling după încheierea seriei "Harry Potter".

Seria "Harry Potter" reprezintă unul dintre cele mai mari succese editoriale din lume, întrucât romanele din această saga s-au vândut în peste 450 milioane de copii. Adaptarea cinematografică a seriei a avut la fel de mare succes, generând încasări de peste 7 miliarde de dolari.

În vârstă de 47 de ani, J.K. Rowling, care înainte de a-şi publica romanele din seria "Harry Potter" era o mamă singură ce trăia din ajutorul social, are o avere de aproximativ un miliard de dolari, potrivit celei mai recente liste publicate de Forbes în martie 2011. Totodată, este considerată una dintre cele mai influente femei britanice şi a fost distinsă cu Ordinul Imperiului Britanic pentru servicii deosebite aduse literaturii pentru tineri, dar şi cu Legiunea de Onoare, în Franţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici