Luați drept exemplu cazul recent. O librărie din San Francisco – oraș cunoscut pentru adeziunea sa la ideologia transgender și la wokeismul extrem – a declarat că nu va mai vinde cărțile lui J.K. Rowling, deoarece, atenție, ar fi avut un rol în „eliminarea drepturilor transgender”, scrie The Telegraph.
Anunțând acest act „curajos” pe Instagram, Booksmith a explicat că ultima picătură a fost înființarea de către Rowling a unui fond juridic menit să apere și să protejeze „drepturile femeilor bazate pe sex în muncă, în viața publică și în spațiile destinate exclusiv femeilor”.
Da, ai citit bine – protejarea drepturilor femeilor este acum considerată bigotism și prejudecată față de comunitatea transgender. Faptul că acest fond este necesar tocmai pentru că femeile de pe ambele maluri ale Atlanticului au fost hărțuite și date afară de la muncă, retrase de la cursuri universitare sau împiedicate să avanseze în carieră pentru că au fost considerate „anti-trans”, pare să nu conteze pentru acești oameni.
Librăria este o afacere care pare dispusă să renunțe la profit doar ca să facă un gest de „semnalare a virtuții” – clar, acest lucru contează mai mult decât vânzările uriașe ale seriei Harry Potter sau ale romanelor scrise sub pseudonimul Robert Galbraith. În lumea editorială, afectată puternic de politica identitară și „nonsensul de gen”, nu e ceva ieșit din comun. În timpul unui turneu în SUA pentru promovarea unei cărți despre feminism, un eveniment a fost anulat de o librărie chiar în ziua în care urma să aibă loc, doar pentru că un client trans activist s-a plâns – deși toate biletele fuseseră vândute.
Veniturile generate de cărțile lui J.K. Rowling susțin o mare parte din industria editorială globală, dar editurile și librăriile par să prefere mese întregi pline de cărți scrise de activiști trans care aproape nu se vând deloc.
Un nou raport lansat săptămâna aceasta în Regatul Unit de organizația Sex Matters, semnat de Matilda Gosling, scoate la lumină acest fenomen sinucigaș: mai multe autoare au pierdut contracte, au fost respinse sau alungate din industrie din cauza acuzațiilor de transfobie. Rowling, cu succesul și averea ei imense, nu e afectată de gesturi precum cel al librăriei Booksmith – dar carierele altor autoare au fost ruinate. Tocmai de aceea fondul juridic creat de Rowling este atât de necesar.
Este primul fond de acest tip: multe femei, și unii bărbați, s-au trezit în situații dramatice doar pentru că au afirmat fapte științifice despre sex și gen sau și-au exprimat o opinie împărtășită, de fapt, de majoritatea populației.
Ar fi interesant de văzut dacă această librărie va verifica toate miile de titluri din rafturi pentru a se asigura că toți autorii și toți angajații sunt în deplin acord ideologic cu mesajul fiecărei cărți.
Totul pare mai degrabă o vânătoare de vrăjitoare împotriva femeilor – pentru „crima” de a-și apăra drepturile în loc să cedeze în fața unor agresori misogini.
Pe măsură ce extremiștii își dau seama că și-au împins cererile prea departe, iar oamenii încep să se opună hărțuirii și șantajului lor, disperarea lor devine tot mai vizibilă – și tot mai ridicolă. Cu ceva timp în urmă, când un activist trans a postat pe X (fostul Twitter) că arde cărțile lui Rowling, ea a avut replica perfectă: „Îmi iau aceleași drepturi de autor, fie că le citești, fie că le arzi. Să ai poftă de bezele!”