James Bluemel, autorul documentarului "The Romanians are coming": Îmi place România

James Bluemel, autorul seriei "The Romanians are coming", care descrie comunităţile romă şi românească din Marea Britanie, difuzată de Channel 4, a declarat, vineri, la Timişoara, că îi place România, iar despre români a spus că "sunt oameni de treabă, amuzanţi".

391 afișări
Imaginea articolului James Bluemel, autorul documentarului "The Romanians are coming": Îmi place România

James Bluemel, autorul documentarului "The Romanians are coming": Îmi place România (Captură video)

James Bluemel a participat, vineri, la o dezbatere la Timişoara, împreună cu reprezentanţi ai societăţii civile, pe marginea serialului difuzat de Channel 4 în Marea Britanie, "The Romanians are coming" ("Vin românii"), care a creat controverse în rândul românilor stabiliţi acolo, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În cadrul dezbaterii, Bluemel a fost întrebat despre unul din episoade, în care face referire la oraşul Oraviţa, fiind prezentaţi mai mulţi români din judeţul Caraş-Severin ajunşi în Anglia, dar şi imagini din oraş în care apar câini maidanezi scotocind prin gunoaie şi blocuri dărăpănate.

Întrebat de ce nu a arătat şi o parte din frumuseţea Oraviţei, James Bluemel a răspuns că lui îi place ţara noastră, dar că el prezintă România "celor din serial", nu a lui.

"Îmi place România, am petrecut o vacanţă aici, eu arăt România oamenilor, nu a mea, oamenii mi-au arătat unde locuiesc, ei m-au dus acolo. Le-am spus să-mi arate oraşul, mi-au arătat cum văd ei Oraviţa", a spus autorul serialului.

De asemenea, participanţii la dezbatere au comentat pe marginea titlului seriei despre care au afirmat că este unul "nefericit".

"Titlul se referă la un fenomen şi niciun serial nu poate reda în integralitatea sa acest fenomen. Am vrut să arătăm care sunt temerile şi prejudecăţile britanicilor. Titlul este intenţionat controversat, pentru a atrage publicul. (…) Dacă dumneavoastră credeţi că în acest film am arătat numai partea rea a românilor, nu am cum să vă schimb această impresie. Românii sunt oameni de treabă, amuzanţi. Filmul meu este un amestec de umanitate, de tragedie, de comedie, este un film pozitiv", a declarat Bluemel.

Regizorul documentarului "Romanians are coming" a mai spus că seria a avut parte de multe comentarii, însă cele negative au venit doar din partea românilor.

"Este interesant, au fost o grămadă de comentarii despre acest film. Toate comentariile pozitive au venit din partea britanicilor. Nu am văzut niciun comentariu negativ din partea lor, toate au venit de la români. Britanicii au fost de partea personajelor din film, habar nu aveau că aceşti oameni au făcut atâtea sacrificii ca să ajungă în Anglia. Nu ştiam că au fost nevoiţi să îşi ia rămas-bun de la copiii lor pentru a căuta un loc de muncă", a explicat James Bluemel.

Cât despre faptul că românii le-ar fura locurile de muncă britanicilor, Bluemel a precizat că nu a vrut să scoată în evidenţă acest aspect.

"Locuri de muncă sunt… Este şi o lene a britanicilor, care spun: eu nu am de gând să fac munca asta, nu mă duc să culeg fructe, nu-mi distrug spatele pentru asta, opt ore pe zi, pentru salariul minim. Dar sunt oameni care trebuie să facă şi asta. În film apare un fermier din Kent, care spune că, dacă n-ar fi românii, nu ar găsi pe nimeni care să lucreze pe terenurile lui", a mai spus britanicul.

Timişorenii vor putea viziona, în premieră, seria "Romanians are coming", vineri seară, începând cu ora 20.00, la Centrul cultural Ambasada, intrarea fiind liberă.

James Bluemel a fost invitat la Timişoara de Asociaţia Documentor, care proiectează integral seria în cadrul acţiunii Open Documentary Session 2015, un eveniment susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei şi Consiliul Judeţean Timiş.

Seria "The Romanians are coming" prezintă felul în care imigranţii din România trăiesc şi muncesc în Marea Britanie şi conţine trei episoade de câte 60 de minute, fiind difuzată de Channel 4 în luna februarie.

Difuzarea seriei "The Romanians Are Coming" de către postul Channel 4 a generat protestele comunităţii de români din Marea Britanie, nemulţumită de modul de abordare al documentarului, considerând că acesta a fost părtinitor şi s-a concentrat doar pe aspectele negative ale migraţiei. Difuzarea documentarului a stârnit o serie de critici inclusiv din partea instituţiilor publice, precum Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ambasada României la Londra.

Personajul narator este Petru Alexandru Fechete, un tânăr rom care povesteşte despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice. "Dar nu vreau să vă mint, sunt unii români care vin fără locuri de muncă sau care nu au unde să locuiască. Şi astfel de romi vă sperie pe voi", afirmă el. Documentarul prezintă tocmai poveştile a trei astfel de persoane.

Documentarul a fost criticat de oficiali români şi membri ai comunităţilor româneşti din Anglia şi Scoţia, care spun că ar fi tendenţios la adresa românilor. De altfel, numeroşi români au participat, la Londra, la un protest "în tăcere" faţă de acest documentar.

Materialul difuzat de Channel 4 a primit însă şi reacţii pozitive, mai multe ONG-uri româneşti felicitând postul britanic pentru seria de reportaje şi arătând că protestele oficialilor români au fost generate de ignoranţă sau de ipocrizie, faţă de problema sărăciei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici