Jurnalistul australian Peter Greste a fost eliberat şi expulzat din Egipt

Jurnalistul australian Peter Greste, care lucrează pentru Al-Jazeera, a fost eliberat şi expulzat în ţara sa, după ce a petrecut peste un an într-o închisoare din Egipt, fiind acuzat că "difuzat informaţii false" în "sprijinul" Fraţilor Musulmani.

136 afișări
Imaginea articolului Jurnalistul australian Peter Greste a fost eliberat şi expulzat din Egipt

Jurnalistul australian Peter Greste a fost eliberat şi expulzat din Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Greste a fost eliberat şi urcat la bordul unui avion al companiei Egypt Air cu destinaţia Cipru, potrivit unor oficiali egipteni din domeniul securităţii.

Jurnalistul australian a fost arestat în decembrie 2013, împreună cu un coleg, egipteano-canadianul Mohamed Fahmy, într-o cameră de hotel din Cairo, unde cei doi au amenajat, "fără autorizaţie", conform acuzării, un birou. La puţin timp după arestarea celor doi jurnalişti, poliţia l-a reţinut pe egipteanul Baher Mohamed, un alt angajat al postului de televiziune din Qatar.

Cei trei jurnalişti au fost condamnaţi în iunie 2014 la pedepse cuprinse între şapte şi zece ani de închisoare.

"Decizia expulzării lui Peter Greste în Australia a fost luată prin decret prezidenţial", a declarat pentru AFP un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului egiptean de Interne.

"Suntem foarte bucuroşi că Peter (Greste) şi familia sa pot să se regăsească", a comentat Al-Jazeera Media Network, adăugând însă că "nu îşi va regăsi liniştea atât timp cât Baher (Mohamed) şi Mohamed (Fahmy)" vor fi închişi în Egipt.

Peter Greste, un fost jurnalist al BBC, a câştigat premiul Peabody în 2011 pentru un documentar despre Somalia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici