Jurnalistul Jason Rezaian de la ziarul The Washington Post, condamnat în Iran

Un tribunal iranian l-a condamnat pe jurnalistul Jason Rezaian de la ziarul The Washington Post (WP), într-un proces care afectează eforturile de diminuare a ostilităţilor dintre Teheran şi Washington, relatează postul Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL) în pagina electronică.

282 afișări
Imaginea articolului Jurnalistul Jason Rezaian de la ziarul The Washington Post, condamnat în Iran

Jurnalistul Jason Rezaian de la ziarul The Washington Post, condamnat în Iran

Un purtător de cuvânt al puterii judiciare iraniene, Gholamhossein Mohseni Ejeie, a anunţat duminică faptul că un verdict a fost pronunţat în procesul lui Rezaian, în vârstă de 39 de ani, cu dublă cetăţenie americană şi iraniană, încarcerat în Iran de peste un an sub acuzaţii de spionaj.

"Împotriva acestui verdict se poate face apel. Termenul de apel nu a expirat. Curtea aşteaptă, iar dacă nu primeşte un apel... verdictul rămâne definitiv", a spus Ejeie, fără să ofere detalii despre proces.

Un prezentator al televiziunii de stat iraniene l-a citat ulterior pe Ejeie spunând că Rezaian a fost "condamnat", fără ca postul să difuzeze imagini cu purtătorul de cuvânt făcând o asemenea declaraţie, potrivit AFP.

"A fost condamnat. Dar nu deţin detalii despre verdictul său", a declarat Ejeie, citat de agenţia ISNA.

El a adăugat că şeful biroului de la Teheran al ziarului are la dispoziţie 20 de zile să facă apel împotriva verdictului.

Fratele lui Rezaian, Ali, a declarat că verdictul anunţat reprezintă "doar alt capitol trist al încarcerării sale ilegale de 14 luni şi al unui proce netransparent".

El a acuzat autorităţile iraniene de "un model inacceptabil... de tăcere, acoperire, întârziere şi o lipsă totală de respect atât faţă de legislaţia internaţională, cât şi faţă de cea iraniană".

Directorul editorial Martin Baron de la The Washington Post a catalogat declaraţia iniţială a lui Ejeie drept "vagă şi zăpăcitoare".

"Nu avem informaţii suplimentare, la acest moment, şi nu este clar dacă această hotărâre include un verdict sau o sentinţă - ori măcar dacă conţinutul ei i-a fost comunicat lui Jason sau avocatului său", a declarat Baron.

Redactorul de ştiri internaţionale Douglas Jehl de la WP a apreciat că natura vagă a anunţului arată nu doar că acest caz este despre spionaj, ci şi că Rezaian este folosit ca monedă de schimb într-un "joc mai mare".

Departamentul de Stat american a anunţat că monitorizează îndeaproape situaţia acestui tânăr care s-a născut în California şi a reiterat îndemnul de a fi eliberat.

"Am văzut relatările de presă cu privire la un verdict în cazul cetăţeanului american Jason Rezaian, dar nu am văzut încă nicio confirmare oficială ori detalii ale unui verdict anume de la autorităţile iraniene", a declarat John Kirby, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

"Îndemnăm în continuare la renunţarea la toate acuzaţiile formulate împotriva lui Jason şi să fie eliberat imediat", a adăugat Kirby.

Iranul l-a acuzat pe Rezaian că a colectat informaţii confidenţiale şi le-a oferit unor guverne ostile, că i-a scris o scrisoare preşedintelui american Barack Obama şi că a acţionat împotriva securităţii naţionale iraniene.

The Washington Post a catalogat acuzaţiile ca absurse. Cazul a fost denunţat de către Washington, dar şi de către organizaţii importante în domeniul apărării libertăţii presei din întreaga lume.

Baron a declarat că "dacă într-adevăr a fost pronunţată o hotărâre şi este acum în curs de motivare, acest lucru îi obligă pe liderii iranieni să dea dovadă de imparţialitate şi dreptate, ceea ce nu poate conduce decât la exonerarea şi eliberarea lui Jason".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici