Kelemen: Trebuie să ajutăm tânăra generaţie de azi să împiedice să se întoarcă roata istoriei

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, duminică, la deschiderea Zilelor Culturale Maghiare, că tinerii trebuie ajutaţi şi învăţaţi să împiedice "întoarcerea roţii istoriei”, avertizând că sunt multe evenimente care ar putea întoarce această roată din cauza unor persoane cu funcţii de decizie.

267 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Trebuie să ajutăm tânăra generaţie de azi să împiedice să se întoarcă roata istoriei

Kelemen: Trebuie să ajutăm tânăra generaţie de azi să împiedice să se întoarcă roata istoriei (Imagine: Vasile Magradean/Mediafax Foto)

Kelemen Hunor a spus, la Cluj-Napoca, în discursul ţinut la gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare de la Teatrul Maghiar de Stat, că tânăra generaţie născută după 1989 are altă bază de comparaţie şi trebuie ajutată să înţeleagă lumea de azi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Zilele Culturale Maghiare mi se pare, acum, că sunt organizate de decenii. Mi se pare natural, ne obişnuim cu uşurinţă cu aceste lucruri care ni se par naturale, dar nu a fost întotdeauna aşa, în urmă cu zece ani nu era aşa. Vorbesc cu studenţi din Cluj despre cultură, viaţa publică, a crescut o generaţie care trăieşte într-o Românie membră a UE, care trece fără grijă graniţa româno-ungară şi care nu îşi mai aminteşte de trecut. Născută după 1989, această generaţie are altă bază de comparaţie, trebuie să îi ajutăm să înţeleagă lumea de azi. Nu este adevărat că în Europa de Est ceea ce li se pare natural astăzi, a fost la fel de natural cu mult timp înainte sau că va rămâne la fel. Se întâmplă multe evenimente care ar putea întoarce roata istoriei şi depinde de noi dacă se întoarce. Sunt persoane în funcţii de decizie care pot întoarce roata istoriei”, a afirmat Kelemen.

Potrivit acestuia, trebuie luate măsuri astfel încât să se prevină ca roata istoriei să se întoarcă.

"Noi suntem obligaţi să ajutăm generaţia de azi, trebuie să sensibilizăm şi să o învăţăm să împiedice să se întoarcă roata istoriei”, a conchis preşedintele UDMR.

Cea de-a cincea ediţie a Zilelor Culturale Maghiare se desfăşoară la Cluj-Napoca începând de duminică şi până în 24 august. Manifestările cuprind spectacole folclorice şi de dansuri, concerte, expoziţii, proiecţii de filme.

La deschiderea Zilelor Culturale Maghiare care are loc duminică seară sunt prezenţi, printre alţii, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, primarul Emil Boc, preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Horvath Anna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras. La Gala de deschidere sunt programate un spectacol de teatru dansant susţinut de Ansamblul Naţional de Dansuri din Ungaria şi vernisajul unei expoziţii de caricaturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici