Marie Dubois, actriţă a cinema-ului de avangardă din anii 1970, a murit

Actriţa franceză Marie Dubois, care a jucat în filmele unor regizori celebri, precum Luchino Visconti, Claude Chabrol, Alain Resnais şi Claude Sautet, a murit miercuri, la vârsta de 77 de ani, a anunţat agenţia sa, Artmedia, citată de AFP.

327 afișări
Imaginea articolului Marie Dubois, actriţă a cinema-ului de avangardă din anii 1970, a murit

Marie Dubois (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Marie Dubois, actriţă blondă cu ochi albaştri din cinema-ul de avangardă al anilor 1970, şi-a pus talentul în slujba tinerilor regizori din epocă.

Dubois suferea de scleroză în plăci de mai mulţi ani şi a participat la campanii de sensibilizare a publicului larg în privinţa acestei maladii şi de colectare de fonduri pentru găsirea unor tratamente mai eficiente.

Actriţa a murit într-un azil de bătrâni din Pau, unde locuia din 2010.

Născută Claudine Huzé, pe 12 ianuarie 1937, la Paris, Marie Dubois a fost descoperită de François Truffaut, care a distribuit-o în rol de chelneriţă în "Trageţi în pianist/ Tirez sur le pianiste" (1959). În acea epocă a început să aibă primele simptome ale sclerozei în plăci, boală care, ulterior, a obligat-o să-şi petreacă viaţa într-un scaun cu rotile.

Şi-a făcut debutul în televiziune, jucând, printre altele, în "Les cinq dernières minutes" (1959), apoi în cinema, cu Eric Rohmer, în "Le signe du lion" (1959).

Marie Dubois a colaborat din nou cu François Truffaut, doi ani mai târziu, în "Jules şi Jim/ Jules et Jim".

Ulterior, a jucat în filmele celor mai importanţi regizori ai secolului al 20-lea, de la Jean-Luc Godard ("Une femme et une femme") la Roger Vadim ("La ronde"), Louis Malle ("Hoţul din Paris/ Le Voleur"), Luchino Visconti ("Inocentul/ L'Innocente"), Alain Resnais ("Unchiul meu din America/ Mon oncle d'Amérique"), Claude Sautet ("Vincent, Francois, Paul... şi ceilalţi/ Vincent, François, Paul et les autres").

"Jocurile sunt făcute!/ Rien ne va plus", de Claude Chabrol, lansat în 1997, a fost unul dintre ultimele sale filme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici