Membrii CNA Jucan şi Turos intenţionează să demisioneze pentru a candida la alegerile parlamentare

Valentin Jucan, a confirmat pentru MEDIAFAX faptul că ia în considerare varianta de a candida la alegerile parlamentare care se vor desfăşura pe 11 decembrie, iar Lorand Turos a declarat că va candida din partea UDMR, dacă partidul îl validează ca şi candidat.

778 afișări
Imaginea articolului Membrii CNA Jucan şi Turos intenţionează să demisioneze pentru a candida la alegerile parlamentare

Valentin Jucan

Ambii membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualuli (CNA) au subliniat faptul că vor demisiona din Consiliu înainte de a-şi depune candidaturile, astfel încât să nu se afle în situaţia de incompatibilitate (descrisă de art. 12 din Legeea Audiovizualului).

Valentin Jucan a declarat că a primit oferte din partea a două partide şi ca ia în considerare această variantă, argumentând că reformarea CNA se poate face mai bine din Parlament: "Este mai bine ca proiectele să fie propuse şi discutate din Parlament, nu lansate în spaţiu public. Este mult mai aplicat să acţionezi din Parlament".

Lorand Turos a spus că pe data de 22 septembrie forul din cadrul UDMR Satu Mare va decide validarea candidaţilor.

"În cazul în care rezultatul va fi unul pozitiv, voi candida (într-o lista judeţeană din Satu Mare, oraşul natal – n.red). Bineînţeles, înaintea depunerii oficiale a candidaturii, îmi voi da demisia din CNA", a declarat acesta pentru MEDIAFAX, precizând ca în prezent nu este membru UDMR. "Şi nici nu voi fi, atât timp cât timp sunt membru în CNA. Mă voi înscrie într-o formaţie politică doar după depunerea mandatului de la CNA", a subliniat Turos.

"Dacă voi candida, înainte de orice, va trebui să stabilesc un calendar", a declarat Valentin Jucan, explicând: "în sensul că trebuie să anunţ supleantul, să fie pregătit".

"Va trebui să primesc derogare de la partid pentru vechime, nefiind membru de partid – statutul partidului te obligă să fii membru şi tocmai de aceea trebuie să existe această derogare. Toate partidele au o vechime minimă impusă pentru candidaturile la Camera Deputaţilor şi Senat. Evident că în momentul în care legea nu te lasă, primeşti derogare, aşa cum este cazul. După ce voi primi acea derogare voi demisiona, tocmai pentru a nu fi nici măcar o zi în incompatibilitate, şi îmi voi depune candidatura", a mai precizat Jucan.

Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012, fiind propus pentru această funcţie de grupul parlamentar PDL din Senat, iar mandatul său va expira în 2018.

Valentin Jucan este absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, specializarea violoncel (septembrie 2000 – iulie 2004), al Universităţii "Babeş-Bolyai", Facultatea de Drept, Cluj-Napoca – profil drept comunitar (septembrie 2002 – iulie 2005), şi al Colegiului Naţional de Apărare, Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" (promoţia 2007 – 2008).

Înainte de a-şi începe activitatea în CNA, Valentin Jucan a fost consilier la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (ianuarie 2011 – februarie 2012). Anterior, el a lucrat la Ministerul Mediului şi Pădurilor şi la Ministerul Culturii şi Cultelor.

Lorand Turos a fost numit ca membru al CNA, iniţial, în februarie 2012, în locul lui Attila Szasz, care şi-a dat demisia din Consiliu. Pe 30 octombrie, Turos a fost propus pentru un nou mandat de titular în Consiliu de către UDMR. Înainte de a lucra în CNA, Lorand Turos a lucrat în presa scrisă şi audiovizuală maghiară şi la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii.

Mandatul unui membru titular al CNA are o durată de şase ani.

Potrivit Legii Audiovizualului (http://www.cna.ro/IMG/pdf/LEGEA_504_CU_ULTIMELE_MODIFICARI.pdf) Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.

Membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat, conform articolului 12 din Legea audiovizualului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici