„Micuţa unguroaică”, a lui Nicolae Tonitza, este scoasă la licitaţie

  • Lucrarea „Cap de copil (Micuţa unguroaică)”, semnată de maestrul Nicolae Tonitza, este scoată la licitaţie cu preţul de pornire 50.000 de euro.
  • Licitaţie va avea loc în 23 martie.
380 afișări
Imaginea articolului „Micuţa unguroaică”, a lui Nicolae Tonitza, este scoasă la licitaţie

„Micuţa unguroaică”, a lui Nicolae Tonitza, este scoasă la licitaţie

Pe 23 martie, în cadrul Licitaţiei de Primăvară, se scoate la licitaţie, cu preţul de pornire de 50.000 euro, opera „Cap de copil (Micuţa unguroaică)”, semnată de Nicolae Tonitza.

Opera a fost realizată de artist în timpul şederii la Vălenii de Munte a maestrului Nicolae Tonitza.

În această perioadă, 1921-1924, tema copilăriei cunoaşte sensuri mai profunde datorită prezenţei copiilor, pe care îi are în preajmă şi care îi permit artistului o incursiune în lumea celor mici.

Portretul este marcat şi de contactul pe care Tonitza îl ia cu Transilvania în 1921, dovada fiind însemnarea olografă pe verso „Copil de maghiar”, păstrând identitatea modelului ascunsă.

În Transilvania, Tonitza îl cunoaşte pe pictorul sătmărean Aurel Popp, cu care se va împrieteni şi îl va ajuta să realizeze schiţe pentru fabrica de ceramică „Dac”. Un an mai târziu, Tonitza, însărcinat de Ministerul Artelor, întreprinde o călătorie de documentare în Transilvania, unde organizează întâlniri cu „artiştii minoritari”, cum îi descrie chiar Tonitza pe artiştii maghiari.

Tot Nicolae Tonitza semnează şi portretul „Turc cu turban”, care porneşte în licitaţie de la preţul de doar 10.000 de euro. Opera a fost realizată în a doua jumătatea a anilor ’20 la Mangalia, loc predilect pentru Tonitza, chintesenţă proximă a orientalismului românesc (Tonitza nu vizitează Balcicul, situat la mai mare distanţă pentru un pictor cu familie numeroasă şi cheltuieli pe măsură, pe de altă parte pentru un citadin convins, decât 15 ani mai târziu, după nefericitul deces al dragului său prieten, pictorul Ştefan Dimitrescu, cu care îşi înrudeşte stilul şi tematicile).

Totodată, în cadrul aceluiaşi eveniment din 23 martie, pentru doar 1.500 de euro vor fi scoase la licitaţie şi două piese de grafică realizate de Nicolae Tonitza - „Fetiţa cu păpuşă” şi „Tătăroaică”.

Capodoperele Licitaţiei de Primăvară pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă până marţi 23 martie, gratuit, între orele 10.00-20.00. Licitaţia va avea loc exclusiv online pe Platforma Artmark Live.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici