Ministrul Culturii, Corina Şuteu: "Criza de la ONB este un catalizator pentru a ne scoate din inerţie"

Ministrul Culturii Corina Şuteu a punctat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, care vor fi priorităţile pe timpul scurtului său mandat. Corina Şuteu a afirmat că vede situaţia de criză de la ONB drept "un catalizator şi un dinamizator pentru scoatere din inerţie a instituţiilor de cultură".

1166 afișări
Imaginea articolului Ministrul Culturii, Corina Şuteu: "Criza de la ONB este un catalizator pentru a ne scoate din inerţie"

Ministrul Culturii, Corina Şuteu: "Criza de la ONB este un catalizator pentru a ne scoate din inerţie"

Corina Şuteu anunţase că se va întâlni joi cu jurnaliştii în cadrul unei conferinţe de presă formale. Însă noul Ministru al Culturii i-a invitat pe ziarişti, după conferinţa de joi, de la Minister, şi la o discuţie informală.

Corina Şuteu a insistat, în cadrul conferinţei de presă, asupra ideii că va continua "reformele demarate de Vlad Alexandrescu în concordanţă cu resursele disponibile", şi că va încuraja un dialog transparent cu societatea civilă în privinţa creării "unei atitudini participative între administraţia culturală şi zonele culturale emergente".

De asemenea, Corina Şuteu a vorbit despre inerţia în managementul instituţiilor culturale din România, punctând că "sistemul administraţiei este în continuare piramidal, aşa încât, nu putem vorbi despre un singur om cu viziune care să poată reforma o instituţie, deoarece nu pot exista oameni providenţiali fără instrumente fluide de care să se folosească pentru a răzbi şi reforma. Aşadar, voi ţine cont de întregul angrenaj în vederea scoaterii instituţiilor din letargie şi vreau angajarea participativă a societăţii civile."

"În acest mandat va exista, pe de o parte, continuitate şi, pe de altă parte, o corelare mai strânsă între obiectivele reformatoare şi resursele aflate la dispoziţie. Va continua dialogul cu sectorul independent şi cu societatea civilă, în spiritul transparenţei şi a întreţinerii unei atitudini participative între administraţia culturală şi zonele culturale emergente. Totodată, va continua atenţia acordată instituţiilor publice de cultură şi ameliorării legislaţiei şi administraţiei culturale. O transformare nu se întâmplă pur şi simplu pentru că energia şi viziunea unui om va conduce la o cale", a declarat Ministrul Culturii, Corina Şuteu.

Pe de altă parte, Corina Şuteu a afirmat că are în vedere rezolvarea de urgenţă a situaţiei de la Opera Naţională Bucureşti şi configurarea unor măsuri legislative în privinţa instituţiilor de spectacol din ţară.

"Este urgentă rezolvarea situaţiei de la Opera Naţională din Bucureşti şi, într-un context mai larg, asumarea unor măsuri legislative legate de instituţiile de spectacol din România şi de statutul creatorului. ONB va avea în curând un manager interimar, voi prelua acest dosar. Situaţia de la ONB este, în acest moment, într-o stare de echilibru. Vicepremierul Dîncu a mediat situaţia de criză, astfel că voi ţine cont de propunerile vicepremierului. Voi folosi acest context de la ONB pentru a provoca, printr-un nou management, instrumente mai bune în administraţia culturală. Eu văd criza de Opera că pe o oportunitate pentru a avansa. Cât priveşte numele lui Beatrice Rancea, vehiculat în presă, vă sunt recunoscătoare, pentru că într-adevăr este o propunere de care ţin cont. Trebuie să vină cineva potrivit la vârful Operei pentru ca instituţia să aibă o funcţionare firească şi să intre într-o administraţie instituţională. Am poate gânduri despre alte nume, în afară celui al lui Beatrice Rancea, însă nu există propriu-zis alte propuneri de nume.", a spus Corina Şuteu.

Corina Şuteu a vorbit, în continuare despre aspectele felurite pe care le are scandalul de la Operă " E vorba de istoricul Operei, de gestionarea acestei crize, de fuziunea dintre Opera şi Operetă. Dar în primul rând e vorba de legislaţia în vigoare, care nu permite un anumit tip de contractualizare şi de recunoaştere a muncii unui artist.", a adăugat Corina Şuteu.

Una dintre priorităţile absolute ale Ministerului Culturii va fi, în viziunea Corinei Şuteu, cinematografia. "Vor fi prezentate iniţiativele dezvoltate în ultimele luni, proiectele care sunt în stadiul de "şantier" pe care l-am conceput pentru, de pildă, salvarea sălilor de cinema din ţară. Vreau ca în fiecare oraş din România să existe un cinematograf de artă restaurat. Pe de altă parte, luna mai este foarte importantă pentru cinematografie, pentru că avea o participare splendidă la Cannes. Astfel, a fost realizat un buget pentru standul românesc de la Cannes, din fonduri strânse de Ministerul Culturii, în parteneriat cu CNC, MAE şi parteneri privaţi, pentru a prezenta un stand românesc veritabil şi propice la Cannes."

De asemenea, pe timpul mandatului Corina Şuteu va prezenta stadiul Strategiei Sectoriale în domeniul Culturii, de a cărei adoptare depinde realizarea unor politici publice în Cultură pe termen mediu şi lung. "Ameliorarea legislaţiei privind protecţia patrimoniului naţional în vederea salvării, prezervării şi valorificării lui, rămâne de asemenea, o direcţie prioritară a Ministerului Culturii.", a mai spus Corina Şuteu.

La discuţia informală cu jurnaliştii Corina Şuteu a destăinuit că una dintre priorităţile sale în cadrul mandatului va fi legată de salarizarea din spectrul Culturii în România."Salariile de la Ministerul Culturii trebuie să crească, sumele alocate sunt infime faţă de cele acordate salariaţilor din alte Ministere. Dacă vor creşte salariile la Minister, adică Administraţia Centrală a Instituţiilor Culturale, atunci vom putea reface sistemul de salarizare şi pentru toate instituţiile aferente, subordonate."

Totodată, Corina Şuteu a spus că "Momentul plecării lui Vlad Alexandrescu este complicat, îi voi păstra echipa originală pe care a strâns-o în jurul lui, dar trebuie să revedem dosarele de proiecte ale Ministerului şi liniile direcţionale. Trebuie să avem un firesc timp de după, să-i zic cădere, de după toate tensiunea, aceeaşi echipă închegată de Alexandrescu îşi va regândi, împreună cu mine, dinamica şi ne vom recalibra obiectivele."

Premierul Dacian Cioloş a trimis marţi preşedintelui Klaus Iohannis revocarea din funcţie a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, şi nominalizarea Corinei Şuteu pentru acest portofoliu, în urma scandalului de la Opera Naţională.

Corin Şuteu a depus, miercuri, jurământul de învestire în funcţia de ministru al Culturii, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Dacian Cioloş.

Corina Şuteu a ocupat până acum funcţia de secretar de stat în Ministerul Cutlurii. Ea a fost director al Institutului Cultural Român din New York în perioada 2006 - 2012, în perioada în care la conducerea Institutului Cultural Român era Horia Roman Patapievici.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici