Ministrul Gigel Ştirbu, de Ziua Culturii: Pentru mine, "Luceafărul" este sublimul culturii româneşti

Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, a declarat marţi, la Parlament, că, pentru el, "Luceafărul" reprezintă "sublimul culturii româneşti" şi "tot ceea ce poate fi mai scump din punct de vedere literar pentru poporul român".

Ministrul Gigel Ştirbu, de Ziua Culturii: Pentru mine, "Luceafărul" este sublimul culturii româneşti (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În contextul în care pe 15 ianuarie este Ziua Culturii Naţionale, ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, a fost întrebat de presă care sunt poezia şi opera epică preferate.

"«Luceafărul» mi-a plăcut întotdeauna. Pentru mine, «Luceafărul» reprezintă cel mai important aspect, cea mai importantă operă pe care poetul naţional a scris-o. Pentru mine, «Luceafărul» reprezintă sublimul culturii româneşti (...) pentru mine, «Luceafărul» este tot ceea ce poate fi mai scump din punct de vedere literar pentru poporul român", a spus ministrul Culturii.

La insistenţele jurnaliştilor, Gigel Ştirbu nu a dorit să recite însă câteva versuri din "Luceafărul".

"Sigur că vă pot recita, chiar prima strofă, ultima strofă, cea de-a 63-a strofă, dar chiar credeţi că ministrul Culturii trebuie să apuce să recite aşa pe holurile Parlamentului poezii? După ce închideţi camerele vă garantez că vă recit o poezie", a spus Gigel Ştirbu.

El a mai spus că, în tinereţe, ştia "Luceafărul" în integralitatea sa. "Nu ştiu tot «Luceafărul», îl ştiam odată în tinereţe. Vă aduc aminte că am o anumită pregătire, nu ştiu dacă îl mai ştiu pe tot, dar îl ştiam da capo al fine", a mai spus Ştirbu.

Pe de altă parte, Gigel Ştirbu a spus că, de Ziua Culturii Naţionale, Ministerul Culturii va organiza, miercuri, de la ora 19.00, la Ateneul Român, un concert extraordinar.

"Va fi un concert extraordinar al Filarmonicii «George Enescu», unde am invitat mari personalităţi ale culturii române, ale vieţii publice româneşti. Sperăm să sărbătorim Ziua Culturii Române printr-un spectacol extraordinar al acestei minunate orchestre", a spus Gigel Ştirbu.

Ministrul Culturii a fost prezent marţi la Comisia de cultură a Senatului, unde a prezentat planurile Ministerului Culturii pe anul în curs.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 1 comentarii
Taguri:
GIGEL ŞTIRBU ,
LUCEAFĂRUL ,
ZIUA CULTURII
COMENTARII
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Nu mai e nimic de făcut?! Anunţul care arată DEZASTRUL cu cinci zile înainte de alegeri. Datele despre Firea sunt de NECONTESTAT