Noutăţile şi surprizele editoriale ale anului 2018 în România (II)

Unele dintre cele mai importante edituri din România au prezentat, pentru MEDIAFAX, autorii pe care mizează în anul 2018, voci puternice ale literaturii universale, dar şi noutăţile editoriale pe care le pregătesc.

2142 afișări
Imaginea articolului Noutăţile şi surprizele editoriale ale anului 2018 în România (II)

Noutăţile şi surprizele editoriale ale anului 2018 în România (II)

La editura RAO, cititorii vor găsi în 2018 continuări ale unor serii de succes, dar şi volume care aparţin unor autori de bestseller, precum şi autori şi stiluri noi, aşa cum este Åsa Avdic, o scriitoare suedeză al cărei debut a cucerit cititorii din lumea întreagă - thrillerul psihologic "Insula (Jocul morţii)". Într-un viitor nu prea îndepărtat, un grup de persoane atent alese petrec 48 de ore pe o insulă izolată, în ceea ce pare să fie un exerciţiu la început, însă se dovedeşte a fi, de fapt, un test al trădării, cruzimii şi supravieţuirii.

De asemenea, John Grisham revine cu "Informatorul". Povestitorul numărul 1 al Americii scrie, din 1989, câte un bestseller pe an, iar, în "Informatorul", volum publicat anul trecut în SUA, un necunoscut atrage atenţia publicului asupra unor fapte de corupţie care implică judecători de la Curtea Supremă, capi ai Mafiei şi reprezentanţi ai guvernului.

J.R.R. Tolkien revine la RAO cu "Povestea lui Kullervo", un volum despre un tânăr vândut ca sclav, care jură să se răzbune pe vrăjitorul care i-a ucis tatăl. Cartea, o continuare a manuscrisului neterminat al lui Tolkien, a apărut după moartea acestuia, cu comentariile şi completările aduse de editorul Verlyn Flieger.

Totodată, vor apărea volume semnate de Ken Follett ("Triunghiul morţii"), Sarah Lark ("Aurul maorilor"), Wilbur Smith ("Zări albastre"), Sofia Loren ("Ieri, azi, mâine, memorii"), Dean Koontz ("Colţul liniştit"), Greg Mitchell ("Tunelurile"), Clive Cussler ("Săgeata lui Poseidon"), Larry L. Wattts ("Studii").

Dintre cărţile dedicate copiilor şi publicului tânăr se remarcă volumul al treilea din seria scrisă de Sarah J. Maas "Regatul spinilor şi al trandafirilor", dar şi volumul al cincilea din seria "Tronul de
cleştar", de aceeaşi autoare. Din seria lui J.D. Rinehart "Coroana celor trei" va apărea volumul "Tărâmul pierdut". Descrisă ca fiind "Urzeala tronurilor pentru tinerii cititori", saga este plină de magie, monştri, vrăjitori şi aventură.

Acestor autori li se adaugă Moony Witcher ("Nina şi numărul de aur"), Robert Beatty (seria "Serafina", volumul al III-lea), Stephanie Garber (seria "Caraval", volumul al II-lea), Kelly Drewery ("Ziua 7"), Anna Day ("Clubul fanilor"), precum şi volume ca "Cele mai frumoase 10 tablouri ale lui da Vinci" şi "Cele mai frumoase 10 tablouri de la Luvru".

 

Curtea Veche Publishing începe 2018 cu lansări de cărţi care îi vor ajuta pe cititori să respecte o bună parte dintre obiectivele pe care şi le-au stabilit la trecerea dintre ani - o alimentaţie mai sănătoasă, dar şi mai gustoasă, menţinerea unei stări de bine, să se bucure de micile momente etc.

Astfel, cunoscutul Chef Foa (Florin Scripca) vine în întâmpinarea acestor nevoi şi publică prima sa carte de bucate la Curtea Veche Publishing - "Street Food", o selecţie de reţete de mâncăruri ale căror savoare şi spontaneitate de pe stradă poate fi reprodusă acasă. Tot la capitolul mâncare sănătoasă, Curtea Veche Publishing lansează o nouă carte a medicului nutriţionist Mihaela Bilic, "Am mâncat. O fi păcat?".

La aceeaşi editură va mai apărea anul acesta o carte a psihologului Gáspár György, "Mindfulness urban", un volum care să ghideze cititorii în încercările lor de a fi mai conştienţi de sine şi care îi va ajuta să treacă peste obstacolele societăţii consumeriste, suprasaturate şi industrializate.

Nu în ultimul rând, la Curtea Veche va apărea o carte de bucate complet diferită - traducerea în limba română a volumului "Cooking from Your Heart", de Denisa Răţulea. Expată născută în Transilvania şi stabilită la Londra, Denisa Răţulea găteşte folosind doar plante şi legume, dar nu îi place să se ascundă în spatele unei etichete. Această carte transcede tiparele "raw veganism"-ului şi merge multe mai departe de "smoothie-uri" şi salate, iar cititorii pot învăţa şi cum să pornească de la mâncare într-o călătorie a descoperirii de sine.

 

Printre noutăţile pregătite de editura Corint anul acesta se numără romanul "Băiatul şi misterioasa dispariţie", de Russell Newell, un thriller cu un ritm alert lansat în colecţia Leda Edge. În ziua de Crăciun 1977, băieţelul unui om de afaceri de succes dispare. Astfel începe călătoria lui Gus Delaney de a încerca să-şi găsească fiul şi să afle ce s-a întâmplat, devenind, la un moment dat şi suspect. Între timp, băiatul său, Jack, este luat de nişte oameni ciudaţi şi dus într-un loc năucitor. I se spune că a fost ales şi trebuie să uite tot ceea ce a trăit până în acel moment. Izolat de lumea pe care o cunoştea, Jack va învăţa să nu-şi mai amintească de tatăl despre care crede că nu îl caută, până ce sentimente neobişnuite şi interzise, alături de revelaţia unui secret întunecat, îl fac să se îndoiască de toate lucrurile în care crezuse cândva.

Tot în colecţia Leda Edge, va apărea "Misterul din Regat", de Jaclyn Moriarty, un volum dedicat publicului tânăr. Prinţesa Ko a reuşit să îi amăgească pe celliani în legătură cu absenţa misterioasă a familiei ei, pentru ca lucrurile să nu scape de sub control în Regat. Însă dacă nu reuşeşte să-şi aducă tatăl înapoi în scurt timp, consecinţa ar putea fi un război devastator. Aşa că Prinţesa, împreună cu un grup de adolescenţi - fiecare având o abilitate specială -, trebuie să rezolve misterul dispariţiei Familiei Regale din Cello.

Un alt volum pe care îl pregăteşte editura, în colecţia Corint Istorie, este "Jurnalul unui soldat în Legiunea Străină (1960-1965)", de Simon Murray. Volumul este povestea captivantă şi personală a celor trăite de tânărul Murray în această legendară unitate a armatei franceze. Cronica de faţă reprezintă dovada incontestabilă a faptului că Legiunea îşi merită pe deplin reputaţia dobândită de-a lungul timpului, de supremă piatră de încercare din punct de vedere fizic şi psihic a celor ce se încumetă să intre în rândurile ei.

În colecţia Corint Istorie, în 2018 va apărea volumul "Rudolf de Habsburg şi secretele de la Mayerling", de Jean des Cars. Această carte încearcă să ridice vălul care acoperă una dintre celebrele enigme ale istoriei. În zorii zilei de 30 ianuarie 1889, în pavilionul de vânătoare de la Mayerling, nu departe de Viena, este descoperit cadavrul arhiducelui Rudolf de Habsburg, singurul fiu al împăratului Franz Joseph şi al Elisabetei, alături de trupul neînsufleţit al unei tinere de 17 ani, Maria (Mary) Vetsera. Imediat apar cele mai nebuneşti zvonuri. Curtea imperială încearcă, în cel mai laborios mod, să acrediteze ipoteza sinuciderii.În 1982, în ajunul întoarcerii la Viena, Zita, ultima suverană a Austro-Ungariei, i-a făcut autorului acestei cărţi dezvăluiri spectaculoase, care zdruncină din temelii teza unei iubiri blestemate şi pun din nou sub semnul întrebării puţinele certitudini ale acestei poveşti. Riguroasa contraancheta a lui Jean des Cars demonstrează, în mod implacabil, că este posibil ca adevărul să fie cu totul altul.

În colecţia Corint Junior va apărea "Domnişoara Goth şi fantoma şoricelului", de Chris Riddell, o carte plină de aventuri şi mistere, potrivit reprezentanţilor editurii. Chris Riddell este un renumit artist grafic şi scriitor, caricaturist pentru The Guardian şi The Observer. Este laureat al UNESCO Award şi a câştigat de două ori medalia Kate Greenaway. Pentru volumul "Domnişoara Goth şi fantoma şoricelului", el a primit, în 2013, prestigiosul Costa Book Award.

De asemenea, în aceeaşi colecţie Corint Junior va apărea anul acesta volumul "Basme şi poveşti româneşti". Textele din această carte, cincisprezece la număr, au fost atent selectate din operele unor foarte cunoscuţi scriitori români, şi anume Petre Ispirescu, Alexandru Odobescu, Ion Creangă, Barbu Ştefănescu, G. Dem. Teodorescu, Mircea Sântimbreanu, Octav Pancu-Iaşi, Vladimir Colin, precum şi din literatura populară.

 

Grupul Editorial ALL îşi va surprinde cititorii în anul 2018 cu titluri noi şi continuări ale seriilor de succes. Astfel, colecţia "Strada Ficţiunii", care s-a remarcat prin cărţi de excepţie din literatura mondială, cu peste 100 de titluri traduse din peste 10 limbi străine, se îmbogăţeşte cu volume precum "Bătrânii ticăloşi", de Kingsley Amis, "Djamilia", de Cinghiz Aitmatov, şi "Nesaţul" de Stanislaw Ignacy Witkiewicz. Despre volumul "Djamilia", de Cinghiz Aitmatov, Louis Aragon, care a tradus această nuvelă amplă în limba franceză, a spus că este cea mai frumoasă poveste de iubire din lume.

Cititorii scriitorului francez contemporan Guillaume Musso vor fi încântaţi să afle că, în 2018, va apărea la Editura ALL un alt thriller captivant al acestui autor: "Un apartament la Paris". Romanele lui Guillaume Musso au fost publicate în 37 de ţări şi s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare. Cea mai recentă traducere din Musso, "Fata din Brooklyn", a fost bestseller al Editurii ALL pe anul 2017.

Titlurile adresate copiilor şi publicului tânăr care vor fi publicate de ALL în 2018 fac parte din categoria bestseller-urilor internaţionale şi nu numai. Seriile semnate de Erin Hunter "Pisicile războinice", "Supravieţuitorii" şi "Exploratorii" se vor îmbogăţi cu noi volume, iar trilogia "Foxcraft", de Inbali Iserles va fi completă până la finalul anului 2018.

Îndrăgita serie "Tătănuş Pipăruş", de Claire Barker, va continua cu volumul al II-lea, "Tătănuş Pipăruş şi ultimul tigru de la circ", iar unul dintre bestseller-urile anului 2017 la Gaudeamus, basmul modern "Protozelul trăsnit", de Daniel Eberhat, va continua cu un volum nou.

"Ecaterina cea Mare, portretul unei femei", de Robert K. Massie, scriitor recompensat cu premiul Pulitzer, este un titlu care îi va bucura pe iubitorii de biografii istorice.

Titluri noi vor completa şi colecţia de volume de medicină adresate specialiştilor şi publicului larg. Un titlu aparte este "Gena", de Siddhartha Mukherjee, câştigător al premiului Pulitzer în 2011 pentru non-ficţiune. Volumul "Gena", catalogat de The Washington Post drept una dintre cele mai bune cărţi de ştiinţă, face o analiză exhaustivă a eredităţii şi a influenţei suprinzătoare pe care aceasta o are asupra vieţii, personalităţii, identităţii, destinului şi alegerilor noastre.

Un manual care va completa portofoliul "Harrison" este volumul "Harrison. Boli infecţioase". De asemenea, va fi continuată seria de autor dr. Camelia Diaconu cu un volum nou din colecţia "Cazuri clinice pentru studenţii la medicină" şi va fi extins portofoliul de autori români.

 

La Nemira, anul 2018 vine cu mai multe lansări de carte, iar printre titlurile cheie se numără "Central Station", de Lavie Tidhar, şi "Copiii timpului", de Adrian Tchaikovsky, ambele apărute în colecţia Nautilus.

"Staţia Centrală" este legătura interplanetară între un Tel-Aviv în permanentă transformare, o arenă de realitate virtuală şi coloniile spaţiale pe care oamenii s-au refugiat din cauza sărăciei şi războaielor. O diaspora de un sfert de milion de oameni trăieşte la baza acestei staţii spaţiale, unde diversele culturi se amestecă în viaţa reală şi în realitatea virtuală, într-un mozaic al
postumanităţii: vampirii de date infectaţi de Codul Nosferatu, robotnicii - foşti soldaţi, copiii creaţi prin inginerie genetică, care trăiesc real şi virtual simultan sau "mutilaţii", care decid să trăiască fără
tehnologie. Peste toate planează Ceilalţi, entităţi extraterestre care folosesc Conversaţia - un flux cvasitelepatic de milioane de voci.

De cealaltă parte, în "Copiii timpului", ultimii supravieţuitori ai Pământului au scăpat cu greu de pe lumea lor muribundă şi caută supravieţuirea printre stele. Şi găsesc o comoară lăsată de nişte
strămoşi îndepărtaţi: o planetă teraformată şi pregătită pentru ei. Dar în lunga perioadă care s-a scurs până au ajuns aici, alţi au ocupat-o, transformând refugiul paradisiac într-un coşmar. Romanul a câştigat premiul Arthur C. Clarke.

Totodată, în colecţia Babel va apărea volumul "Şarpele din Essex", de Sarah Perry, în timp ce în colecţia Damen Tango va apărea "Femeia din Orient Express", de Linsday Jayne.

În "Femeia din Orient Express", căutând o pauză de la căsnicia ei tensionată, tânăra Agatha Christie ia trenul Orient Express spre Bagdad. Dar nu e singura pasageră cu secrete, colegele ei de
compartiment ascund şi ele drame, tragedii, mistere, iar, odată cu peisajele de afară, toate acestea se amestecă unele cu altele şi se desfac în povestire.

Nu în ultimul rând, la editura Nemi va apărea anul acesta cartea "The wizards of once", de Cressida Cowell. Faimoasa autoare a seriei "Cum să-ţi dresezi dragonul" vine cu o poveste fantasy despre un mic vrăjitor şi o mică războinică, învăţaţi de cei din jurul lor că trebuie să se urască. Dar, într-o lume în care magia a ascuns secole întregi întunericul din pădure, acum readus la viaţă, cei doi trebuie să lucreze împreună ca să îi salveze pe toţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici