Numărul de abonaţi TV a crescut cu 5% anul trecut şi a trecut de 6 milioane

Numărul de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale a crescut cu 5% în 2012, la 6,03 milioane, din care aproape două treimi sunt abonaţi la reţele de cablu, potrivit datelor ANCOM.

401 afișări
Imaginea articolului Numărul de abonaţi TV a crescut cu 5% anul trecut şi a trecut de 6 milioane

Numărul de abonaţi TV a crescut cu 5% anul trecut şi a trecut de 6 milioane (Imagine: Shutterstock)

"Din totalul de 6 milioane de clienţi, 3,8 milioane sunt abonaţi la servicii furnizate prin intermediul reţelelor de cablu (+6,4%), 2,19 milioane sunt abonaţi la reţele satelit de tip DTH (+2,3%), iar 37.000 sunt abonaţi care recepţionează programe prin tehnologie IP (+34%)", se arată într-un comunicat al autorităţii de reglementare (ANCOM).

Rata de penetrare la nivel de gospodării a serviciilor de retransmisie creşte cu 4 puncte procentuale, până la 85,1%, iar rata de penetrare a serviciilor de retransmisie prin reţele de cablu ajunge la 53,6%.

La sfârşitul anului 2012, 61% din totalul abonaţilor erau din mediul urban. În funcţie de tehnologia de retransmisie, 80% dintre utilizatorii din mediul urban sunt abonaţi la cablu, în timp ce 63% dintre utilizatorii din mediul rural sunt abonaţi la reţelele satelit de tip DTH.

Numărul de abonaţi ai reţelelor de cablu a crescut cu 6,4%, până la 3,8 milioane, din care numărul celor care au acces la astfel de servicii în format digital a înregistrat o creştere cu 40%, până la 1,24 milioane de abonaţi.

Astfel, ponderea numărului de abonaţi prin reţele de cablu digital în numărul total de abonaţi prin reţele de cablu era de aproape 33% la sfârşitul anului 2012.

Serviciile de retransmisie a programelor în format digital îşi continuă creşterea şi în anul 2012, ponderea abonaţilor la aceste servicii în totalul numărului de abonaţi fiind, de asemenea, în creştere, potrivit ANCOM.

Din totalul de 6 milioane de abonaţi la servicii de retransmisie, 3,4 milioane sunt abonaţi la servicii în format digital, în creştere cu 13,4% faţă de anul 2011.

Din numărul de abonaţi la servicii în format digital, cea mai mare pondere, de 63%, o deţin în continuare abonaţii prin intermediul reţelelor satelit (DTH) însă, în cifre absolute, cea mai mare creştere în anul 2012 a fost înregistrată de abonaţii la cablu în format digital.

După scăderea înregistrată în anul 2011, numărul de abonaţi DTH a urcat anul trecut cu 2% până la 2,19 milioane de abonaţi, iar cel al abonaţilor prin tehnologie IP (IPTV) a crescut cu 34%, la 37.000 de abonaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici