O carte pe zi: "Anatomia unui scandal", de Sarah Vaughan

O dramă juridică remarcabilă.

280 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Anatomia unui scandal", de Sarah Vaughan

O carte pe zi: "Anatomia unui scandal", de Sarah Vaughan

În atmosfera creată în aproape toată lumea de mişcarea # MeToo, romanul britanicei Sarah Vaughan cade ca o mănuşă. De la început trebuie să spunem că este o dramă juridică desăvârşită, bine scrisă şi care îşi ţine cititorul cu sufletul la gură. Şi mai important: prezintă povestea scandalului care se deslănţuie în lumea elitei fără a înclina într-o parte ori cealaltă, lăsându-l pe cititor să decidă.

Eroul, James Whitehouse, este ministru fără portofoliu în Guvernul Marii Britanii, prieten din studenţie cu primul ministru. Un bărbat fermecător, inteligent, sportiv (a fost canotor), căsătorit, cu doi copii. E acuzat că şi-ar fi violat într-un lift din Camera Comunelor asistenta cu care anterior avuse o relaţie de câteva luni. Şi el şi ea admit că se despărţiseră cu foarte puţin înaintea evenimentului incriminat. Ea fireşte că era nemulţumită şi ar fi vrut să reia legătura; el se gândea să revină la familie. Poziţiile în legătură cu presupusul viol le sunt ireconciliante, inclusiv la tribunal, unde se dau detalii semnificative asupra celor întâmplate. Avocatul pledant al acuzării, o femeie inteligentă şi dură, se adevereşte a fi fost colegă cu soţia inculpatului şi, în timpul studenţiei, violată de acesta, după care se retrăsese din colegiu, pe care îl continuase mai târziu sub alt nume – mai întâi numele de fată al mamei, apoi al soţului. Ajunsese o avocată celebră. Deontologia profesională spune că n-ar fi trebuit să accepte să pledeze în acest proces; dacă s-ar fi aflat, ar fi putut fi dată afară din barou. Dar dorinţa de a se răzbuna a fost mai mare.

Numai că ministrul extrem de inteligent câştigă juriul de partea sa, iar acesta îl declară nevinovat. Sophie, soţia, convinsă iniţial că e nevinovat e disperată să-şi protejeze familia de minciunile care ameninţă să o distrugă. Dar la final înţelege că lucrurile se vor fi petrecut cum le-a povestit asistenta - şi divorţează.

Iar după un timp reizbucneşte un nou scandal: în vremea studenţiei James şi prietenul lui ajuns prim-ministru au participat direct la o petrecere cu multă băutură şi droguri în care murise un coleg de-al lor. Atunci fuseseră absolviţi de vreo vină, acum, după douăzeci de ani, s-ar fi găsit noi devizi. Kate, avocata acuzării, jubilează: s-ar putea de data aceasta să câştige.

O poveste complexă, cu mare impact. "Vaughan creează o dramă juridică desăvârşită plasată în rândul elitei britanice şi spusă din perspectiva a trei personaje principale... Excepţional" - Entertainment Weekly

Sarah Vaughan - "Anatomia unui scandal". Editura Litera, colecţia Buzz books. Traducere din limba engleză şi note de Dana-Ligia Ilin. 391 pag.

 

Taguri:
sarah vaughan,
litera,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici