O carte pe zi. „Deceniul furiei şi indignării. Cum ne-au schimbat ultimii zece ani? ” de Sorin Ioniţă

„Deceniul furiei şi indignării. Cum ne-au schimbat ultimii zece ani? ” de Sorin Ioniţă. „Nu există digresiuni, stereotipuri, plictis. Totul e limpede, alert, fluent” - Gabriel Liiceanu.

215 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi. „Deceniul furiei şi indignării. Cum ne-au schimbat ultimii zece ani? ” de Sorin Ioniţă

O carte care, cum se spune pe coperta întâi, ne ajută să înţelegem mai bine lumea în care trăim. Autorul este analist de politici publice şi comentator în presa de opinie. A fondat împreună cu o mână de colegi think tank-ul Expert Forum (EFOR), unde produce rapoarte de policy menite să facă guvernarea mai bună şi activism civic menit să o deranjeze periodic.

A reprezentat România în Comitetul Economic şi Social European la Bruxelles şi lucrează de douăzeci de ani ca expert internaţional în dezvoltare locală în ţări din Balcani şi fosta URSS. În ultimii ani a adăugat pe lista de activităţi şi combaterea dezinformării. A fost decorat în 2018 cu Ordre national du Mérite al Republicii Franceze pentru promovarea în regiune a agendei democratice şi europene. Este de formaţie inginer, apoi filozof, cu un masterat şi un doctorat în ştiinţe politice şi o bursă Fulbright la Universitatea Georgetown din Washington, DC.

Sorin Ioniţă îşi explică demersul: „Propaganda şi manipularea, cu metode mai finuţe sau mai grosolane, au ajuns în aceşti zece ani teme serioase de dezbatere: se cer măsuri politice de contracarare, dar acestea, după cum vom vedea, nu sunt simplu de aplicat. (...)

Avem pe agendă, după zece ani de frământări, teme de importanţă existenţială, precum: polarizarea ideologică stânga–dreapta; sfârşitul mass-media tradiţionale şi spargerea audienţelor în bule isterice şi balcanizate de opinie; provocările create de schimbarea climatică şi tranziţia energetică; criza refugiaţilor care vin spre noi din ţări răvăşite de război ori pur şi simplu sărace, dar cu demografie explozivă, prin contrast cu Europa, care îmbătrâneşte; iar legat de asta, raporturile noastre culturale şi politice cu alteritatea, în special cu cea foarte vizibilă a Islamului european. Şi, ca să fie clar că ultimul deceniu a fost cu adevărat neobişnuit, pandemia de Covid-19 apărută în 2020 a pus capac unui interval şi aşa dificil, impunând ajustări radicale în economie şi societate. (...)

Am încercat să prezint cât se poate de obiectiv şi clar temele care m-au preocupat în acest Deceniu al indignării, dar evident că sarcina e uriaşă; nu pot avea pretenţia că imaginea e completă. Ansamblul e fatalmente fragmentar şi inegal, privilegiind acele subiecte care m-au interesat şi pe care le-am putut cuprinde în cei zece ani de gâlceavă în lumea democratică.

Ce sper că uneşte secţiunile între ele e viziunea clasic liberală, temperat-optimistă, care vede realizările sociale importante acolo unde sunt, dar nu e predispusă la mari dezamăgiri atunci când întreprinderile umane ies prost, deoarece nu porneşte cu aşteptări utopice din start. Şi, în general, consideră că istoria lungă e un bun ghid de acţiune şi grilă de interpretare pentru păţaniile noastre actuale, natura umană fiind în adâncul ei neschimbătoare. Pentru ce e greşit prin aceste texte sau lipseşte, de vină sunt, ca de obicei, autorul şi puterile sale limitate.”

„Cum poate deveni cartea unui analist politic captivantă? se întreabă Gabriel Liiceanu. Simplu: decupând «10 ani de gâlceavă» şi descriindu-i ca pe un fragment din jocul cu zaruri al istoriei. Nimeni nu poate să spună ce va ieşi la capătul ciocnirii recente dintre mişcările tribalistidentitare şi antieuropene din Vestul Europei şi modelul occidental tradiţional, bazat pe politici moderate, elite şi competenţă. Nimeni nu ştie dacă schimbările survenite odată cu criza Covid-19 vor fi o provocare în spaţiul găsirii de noi soluţii ale convieţuirii sau, dimpotrivă, vor conduce la bulversări necunoscute. Această dublă lectură a viitorului – ne aşteaptă o renaştere, ori o fundătură? – dă cheia caracterului captivant al cărţii. În plus, autorul e un remarcabil stilist: nu există digresiuni, stereotipuri, plictis. Totul e limpede, alert, fluent.“

Sorin Ioniţă - Deceniul furiei şi indignării. Cum ne-au schimbat ultimii zece ani? Editura Humanitas. 249 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici