O carte pe zi: „Capcana” de Lilja Sigurdardóttir

„Cu personaje pe care, deşi nu vrei, e imposibil să nu le simpatizezi, Sigurðardóttir îl poartă pe cititor într-o călătorie care-ţi taie răsuflarea… Un roman stilat, compact şi captivant.” - Jon Coates, Daily Express

124 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Capcana” de Lilja Sigurdardóttir

Cu un an în urmă semnalam la această rubrică prima traducere în româneşte a scriitoarei islandeze Lilja Sigurdardóttir, o carte de excepţie, achiziţionată de o casă de filme din California, pentru ecranizare, bănuiesc că filmările sunt în toi, dacă nu cumva se vor fi încheiat. Lilja Sigurdardóttir, născută în Islanda în 1972, a crescut în Mexic, Suedia, Spania şi Islanda, a scris piese de teatru, răsplătite cu premii, după care a trecut la romane poliţiste - şi unele dintre acestea au fost premiate. Romanul prezentat anul trecut, „Laţul”, era primul dintr-o serie.

O femeie tânără, elegantă şi hotărâtă trece aproape regulat prin sala de îmbarcare a unui aeroport islandez. Are întotdeauna o valiza sofisticată, mai mare sau mai mică. Un bătrân vameş o observă, treptat se concentrează asupra ei, convins că femeia îşi riscă viaţa pentru ceva. O dată o opreşte, o controlează la sânge, nu găseşte nimic compromiţător. Dar e convins în continuare că femeia trafichează ceva. Droguri, cumva ? Cine e femeia ? O urmăreşte, descoperă că se întâlneşte cu unul dintre cei mai temuţi traficanţi ai capitalei. Şi brusc, relaţiile dintre pasageră şi vameş se schimbă. După un divorţ urât, frumoasa Sonja încearcă din răsputeri să-şi câştige existenţa şi să obţine custodia fiului ei. Forţată de împrejurări, face contrabandă de cocaină în Islanda. Nu durează mult şi se pomeneşte prinsă într-o lume a infractorilor nemiloşi.

În acest al doilea volum al seriei, Sonjia înţelege că nu poate scăpa de „laţ” şi de ameninţările fostului soţi şi ale traficanţilor cu care acesta s-a înhăitat şi deşi îşi răpeşte ful şi fuge cu el în America, în speranţa că se va pierde în întinderile vaste, e găsită, adusă cu forţa înapoi şi obligată să-şi continue „meseria” de cărăuş de cocaină.

Scriu editorii: „După ce s-a stabilit în Florida cu fiul ei, Sonja crede că a scăpat, în sfârşit, de laţul întins de lumea interlopă a drogurilor. Dar când fiul ei, Tómas, e răpit, ea se vede nevoită să ia totul de la capăt – în Islanda, la Reykjavík, ascuns încă sub cenuşa vulcanului Eyjafjallajökull .

Aici, iubita ei, Agla, îşi aşteaptă sentinţa pentru fraudele financiare comise în timpul crizei, iar Sonja refuză să o întâlnească. În acelaşi timp, Agla datorează bani unor indivizi extrem de puternici, care nu se dau în lături de la nimic să-i recupereze.

Avându-l alături pe fostul ei duşman, Bragi, ofiţerul de la vamă, Sonja îşi porneşte planul împotriva lumii interlope şi a diabolicului ei fost soţ ca să-l salveze pe Tómas.

Însă lucrurile nu merg chiar atât de simplu, iar Sonja se pomeneşte prinsă într-o capcană care va pune în pericol vieţile tuturor…”

„Un roman tensionat, original, care oferă multe răsturnări de situaţie neaşteptate.” - Sunday Times

Lilja Sigurdardóttir – Capcana. Traducere şi note de Liviu Szoke. Crime Scene Press. 284 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici