O carte pe zi: „Carantina” de Peter May

„Producem o versiune de HSN1 care se răspândeşte rapid printre oameni, după care producem vaccinul care protejează împotriva lui”.

495 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Carantina” de Peter May

Cum să nu deschizi o carte care e prezentată drept „thrillerul care a prezis o lume în izolare”?

De ceva timp au început să apară fel şi fel de cărţi despre pandemie – eseuri, reportaje, povestiri şi romane. Cartea pe care o semnalăm astăzi se deosebeşte de toate. Peter May este un jurnalist britanic, scenarist şi romancier. În cuvântul-înainte al traducerii pe care o semnalăm, Peter May spune cum a scris această carte, în urmă cu… 15 ani!, după apariţia unei pandemii cu virusul aviar.

„Timp de şase săptămâni am scris, noapte de noapte, ca sub puterea unei vrăji, Carantina. Cartea n-a fost publicată. Editorii britanici de la acea vreme au considerat că portretul pe care îl făceam Londrei sub asediul inamicului invizibil H5N1 era nerealist şi că aşa ceva nu se va întâmpla niciodată (...), iar fişierul Carantina a fost expediat într-un folder din Dropbox, unde a şi rămas. Până acum. În timp ce scriu aceste rânduri, sunt din nou acasă, în Franţa, cu somaţia de a nu părăsi locuinţa decât în situaţii excepţionale. Un nou coronavirus, Covid-19, face ravagii în lume, iar societatea, aşa cum o ştim noi, se dezintegrează rapid. (...) Politicienii sunt nevoiţi să ţină sub control haosul şi panica pe care Covid-19 le răspândeşte în lume. (...) Aşa că acesta mi s-a părut momentul potrivit pentru a deschide dosarul prăfuit din Dropbox şi pentru a scoate acel vechi manuscris, cu gândul de a-l împărtăşi cu cititorii mei – măcar şi pentru a putea înţelege cu toţii că lucrurile ar putea fi încă şi mai grave”.

„Carantina” a apărut la jumătatea acestui an şi a şi fost ttradusă în mai multe limbi, inclusiv în româneşte.

Scriu editorii: „Acest thriller care s-a dovedit profetic urmăreşte povestea unor personaje cărora pandemia de gripă le răpeşte ce aveau mai scump. Londra, epicentrul pandemiei, este un oraş izolat, în care domnesc violenţa şi dezordinea. Nimeni nu mai este în siguranţă, iar virusul ucigaş a făcut sute de mii de victime. Serviciile de urgenţă sunt copleşite. Pe acest fundal, oasele arse ale unui copil ucis sunt descoperite pe un şantier unde muncitorii lucrează febril la construirea unui spital de urgenţă. Detectivul Jack MacNeil este trimis să investigheze. Cu o carieră distrusă, o căsnicie eşuată şi un băieţel ucis de temutul virus, poliţistul crede că nu mai are nimic de pierdut. Forţe sinistre îl pândesc din umbră, pregătite să ucidă din nou pentru a împiedica aflarea adevărului. Aşadar, cine îl va opri mai întâi pe Jack: virusul sau criminalii?”.

Poliţistul descoperă, până la urmă, că, în spatele declanşării pandemiei, erau interesel financiare ale unei frima farmaceutice care producea un vaccin antivirus dar care, văzându-şi cîştigurile diminuate, a produs alt virus şi mai puternic în laborator, i-a dat drumul în lume şi a propus vaccineul care să-l anihileze. Piaţa de pretutindeni era deschisă: „Producem o versiune de HSN1 care se răspândeşte rapid printre oameni, după care producem vaccinul care protejează împotriva lui.”
Sigur în pandemia prin care trecem lucrurile nu s-au întâmplat aşa.

Peter May – Carantina. Traducere din limba engleză de Roxana Olteanu. Editura Corint, colecţia Corint fiction. 367 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici