O carte pe zi: „Cele patru colţuri ale inimii” de Françoise Sagan

Iubitorii cărţilor lui Françoise Sagan vor regăsi în acest roman inedit, excelent tradus, temele ei favorite. Cei care n-au citit încă vreun roman scris de ea, vor descoperi de ce a avut succes într-o epocă de căutări şi frământări.

281 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Cele patru colţuri ale inimii” de Françoise Sagan

În 2019, la cincisprezece ani de la moartea celebrei Françoise Sagan, apărea romanul de faţă, neterminat. Un roman descoperit în manuscris de fiul scriitoarei, în mai multe versiuni, pentru că fusese fotocopiat în vederea scrierii unui scenariu pentru un film care nu s-a mai realizat. Fiul scriitoarei, Denis Westhoff, a aranjat manuscrisul şi l-a publicat.

Scriu editorii: „Acest roman pune în scenă un subiect predilect al operei lui Françoise Sagan – un păienjeniş de tensiuni amoroase în sânul unei familii burgheze. Ludovic Cresson, fiul unui industriaş bogat, se reface după accidentul de maşină provocat de soţia sa, Marie-Laure, <<sofisticată, incultă>>, o femeie care acum îl tratează ca pe un handicapat, îndepărtându-l de ea. Când mama acesteia soseşte la reşedinţa lor de pe domeniul La Cressonnade, tânărul se îndrăgosteşte nebuneşte de ea. Inteligenţa, umorul, eleganţa cu care autoarea trece peste drame, toate acestea la un loc construiesc o experienţă tipic saganescă din care nu lipseşte nimic în acest roman bulversant.” Mulţi cititori, cititoare mai ales, vor ofta că romanul n-a fost încheiat şi nenumăratele lui fire au rămas suspendate.

„Este extraordinar – comenta ziarul Le Parisien - că acest roman inedit al autoarei faimosului Bonjour tristesse a ieşit din coma în care intrase la rândul său (întocmai ca Ludovic Cresson, eroul cărţii). E o poveste formidabilă, captivantă, abil (re)construită de fiul scriitoarei, Denis Westhoff, cu instrumentele delicate ale chirurgiei reparatorii. De aceea nu se observă nimic. În schimb, chiar spiritul lui Sagan hoinăreşte pe aici, mânat de un vădit entuziasm cu care dinamitează un munte de resentimente persistente şi se desparte de toţi (cu excepţia celor doi amanţi nesiguri şi puri), de sufletele lor jalnice, goale-goluţe, zgribulite şi scăldate în ipocrizie.”

Iubitorii cărţilor lui Françoise Sagan vor regăsi în acest roman inedit temele ei favorite: cei care n-au citit încă vreun roman scris de ea, vor descoperi de ce a avut succes într-o epocă de căutări şi frământări.

Françoise Sagan – Cele patru colţuri ale inimii. Traducere din limba franceză şi note de Mădălina Ghiu. Prefaţă de Denis Westhoff. Editura Polirom, colecţia Esenţial. 221 pag.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici