O carte pe zi: „De ce ne plac supereroii? ”, de Nicu Gavriluţă

„Ne plac (super)eroii pentru că ne spun poveşti frumoase. Străvechile mituri se regăsesc desacralizate în poveştile lumii de azi”.

155 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „De ce ne plac supereroii? ”, de Nicu Gavriluţă

Autorul, profesor la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, explică succint: „Ne plac (super)eroii pentru că ne spun poveşti frumoase. Străvechile mituri se regăsesc desacralizate în poveştile lumii de azi. Pe ecranul cinematografului, povestea mitologică este şi mai expresivă. Dacă vizionăm filme cu supereroi în 3D, atunci povestea este cu adevărat captivantă, incitantă, provocatoare, într-un fel «participăm» şi noi la acţiunea filmului. Imaginile-şoc se derulează cu o viteză ameţitoare. Facem parte din misterul şi magia lumilor cu supereroi. Urmărindu-le aventurile, visăm, plonjăm pentru un timp în universul beatific al copilăriei. Evadăm astfel din constrângerile realităţii cotidiene în lumea minunată a imaginarului personal, unde ne identificăm cu aceşti supereroi”.

Supereroii sunt mulţime. Editorul precizează:

Omul de Oţel, Căpitanul America, Thor, Gardienii Galaxiei, Omul-Furnică, Pantera Neagră şi Shang-Chi sunt doar o parte dintre cei mai faimoşi supereroi Marvel ai momentului care îşi reunesc poveştile în noul volum al lui Nicu Gavriluţă. Pentru a răspunde la întrebarea din titlu, autorul îşi propune să ofere răspunsuri la alte întrebări care pun în prim-plan spectatorul: supravieţuieşte arhetipul eroului camuflat în viaţa noastră? Trăind indirect aventurile imaginare ale supereroilor, mai reuşim noi oare să scoatem la lumină „natura superioară” a propriei fiinţe? Devin super-eroii Marvel modele de viaţă pentru noi? Ne ajută poveştile frumoase din filme să plonjăm oricând în universul magic al copilăriei? Trăim o stare extatică atunci când ne cuplăm reprezentările imaginarului nostru personal cu avatarurile supereroilor? Ne satisfac aceste filme nostalgiile tainice după experienţe iniţiatice de mult apuse în lumea modernă? În căutare de explicaţii, Nicu Gavriluţă ne oferă o serie de analize ale marilor mituri şi simboluri ascunse în filmele Marvel, fără a uita să evidenţieze legăturile subtile dintre eroii de ieri şi supereroii de astăzi.

Nicu Gavriluţă - De ce ne plac supereroii? Mitologia şi simbolistica filmelor Marvel. Editura Polirom. 222 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici