O carte pe zi: „Dor călător”, de Alexander Hausvater

„Tata se simţea din ce în ce mai rău şi în acelaşi timp din ce în ce mai bine. Îi procurasem un tub de oxigen cu mască. El spunea că e o bombă, aşa că, păzea! Îi făceam injecţii de câteva ori pe zi, ca să-i opresc durerile. Nu era uşor. Îmi venea să vomit şi-mi tremurau mâinile”.

504 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Dor călător”, de Alexander Hausvater

O carte pe zi

Cu decenii în urmă, la jumătatea anilor 50, era celebră o melodie cântată de fermecătorul, longevivul Iurie Darie, a cărui muzică o compusese Iancsy Körössy, pe versurile lui Harry Negrin, „Dor călător”: „Pe unda clapelor/Mi-e dorul călător/ mereu în calea ta…”. Versurile acestea sunt amintite de mai multe ori în romanul pe care îl semnalăm astăzi, al treilea din ciclul despre care şugubăţul editor afirmă că este unul al pandemiei.

Într-adevăr, după succesul extraordinar al volumului de povestiri „Ce dacă”, tradus deja în limbile engleză, germană, franceză şi chineză, cunoscutul regizor Alexander Hausvater debutează în roman cu trei volume publicate în 2020 de Editura Integral: Penumbra, Aici, Radio Eros şi, acum, Dor Călător. Toate au fost scrise şi au apărut în lunile din urmă. Pe primele două le-am prezentat de ceva săptămâni, astăzi este rândul celui de-al treilea.

Un tată e pe pat de spital, în fază terminală. Fiul încearcă să-l salveze, mai precis să-l ajute să se poarte cum doreşte, inclusiv să-l ajute să moară. Tatăl a fost un om energic, care a fugit din ţara sa estică, dominată de dictatură, acolo unde a emigrat a construit un oraş din nimic, în nisip, s-a căsătorit şi are un fiu, dar este şi acuzat că şi-ar fi ucis soţia, despre care târziu aflăm că, bolnavă şi ea in fază terminală, după o masectomie, s-a sinucis. Fiul îşi răpeşte tatăl din spital şi pleacă cu el în lume, dor călător.

Scriu editorii: „Camioneta cu numărul de înmatriculare X2S5Y20 a dispărut la vest de oraşul Ramon. Forţele poliţiei şi a jandarmeriei locale au pornit acţiunile de căutare a unui tânăr de 20 de ani şi a tatălui acestuia, care se afla în stare gravă. Doctorul Meir, directorul Spitalului de Urgenţă a declarat că lipsa de îngrijire medicală ar putea fi fatală pentru pacientul în vârstă de 56 de ani. Ziarul Avântul anunţa că, începând de mâine, 2 septembrie, va apare pe prima pagină a ziarului câte un articol scris de fiul care, în loc să-şi conducă tatăl la Clinica Soarelui, îl ducea într-un voiaj spre necunoscut. Articolele vor fi scrise sub pseudonimul IOSEF. Redacţia ziarului Avântul nu-şi asumă răspunderea pentru conţinutul acestor articole”.

Un roman în care se amestecă poezia cu thrillerul şi despre care un excelent poet timişorean, Robert Şerba, scrie pe ultima copertă: „Nu cumva să cădeţi în capcana acestui titlu cuminte, Dor călător! Atenţie, Alexander Hausvater scrie precum regizează: tensionat, alert, surprinzător, răstoarnă situaţiile, naşte persoanje care, brusc, fie îşi sfâşie propria piele şi o îmbracă pe a altuia, jupuindu-l, fie şi-o întorc pe dos şi revin, apoi, în ea. Planurile acestui roman despre relaţia tată-fiu, dar şi despre imposibilitatea de a-ţi găsi, cu adevărat, un loc în care să prinzi cheag, se intersectează, se suprapun, se topesc unul în altul, şi iarăşi se despart, într-o dinamică permanentă, care generează energie şi captivează. Despre scriitorul Hausvater se poate spune orice – ca şi despre regizor, de altfel -, dar nu că plictiseşte. Dovada e chiar aici!”.

Splendid debut cele trei romane!

Alexander Hausvater – Dor călător, Editura Integral, colecţia Galaxia H. 175 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici