O carte pe zi: "Erotism şi sexualitate în Epoca de Aur". Volumul a fost iniţial o expoziţie, iar mai înainte o cercetare antropologică

Cartea de faţă a fost iniţial o expoziţie, deschisă vreme de câteva săptămâni, anul trecut, iar mai înainte o cercetare antropologică şi de istoria artei aprofundată pe un segment sensibil istoric precum cel al "Epocii de Aur".

526 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Erotism şi sexualitate în Epoca de Aur". Volumul a fost iniţial o expoziţie, iar mai înainte o cercetare antropologică

O carte pe zi: "Erotism şi sexualitate în Epoca de Aur". Volumul a fost iniţial o expoziţie, iar mai înainte o cercetare antropologică

La sfârşitul verii anului trecut, timp de o lună, la Muzeul Municipiului Bucureşti/Muzeul Nicolae Minovici a putut fi văzută expoziţia "Viaţă privată şi practici sociale în Epoca de Aur", curator Cosmin Năsui, expoziţie nerecomandată tinerilor sub 18 ani. Lucrările de artă proveneau din colecţia George Şerban şi colecţia Năsui, iar materialele de arhivă din colecţia Năsui. Inevitabil, expoziţia a fost însoţită de acest volum bilingv, îndrăzneţ, surprinzător şi necesar, pe care-l prezentăm acum. Sunt, ca şi în expoziţie, o serie de lucrări erotice, dar şi materiale de arhivă: reviste de femei, cărţi de igienă, de educaţie sexuală, despre adolescenţă ş.a. Majoritatea desenelor nu au fost publicate în comunism, dar au circulat în cerc restrâns. Şi mai sunt şi picturi sau desene ale unor pictori celebri.

Textele sunt o încântare. La început, acum mai bine de un deceniu, a început o cercetare a reprezentării erotismului şi sexualităţii în cultura vizuală din perioada comunistă a Epocii de Aur, marcată de politicile lui Nicolae Ceauşescu. În epoca Ceauşescu au existat schimbări majore în România: modelul familiei monogame, copii nedoriţi din orfelinate, combaterea prostituţiei, explozia chiuretajelor, repunerea în discuţie a drepturilor femeii şi a egalităţii sociale, explozia demografică a generaţiei "decreţeilor".

Cosmin Nasui face o cronologie a sexualităţii în "Epoca de Aur" şi a efectelor ei post 1989, scrie despre cuplul comunist, dar şi despre reprezentarea artistică a erotismului şi sexualităţii în "Epoca de Aur". Sunt de folos interviurile cu Wanda Mihuleac, Dan Silviu Boerescu şi Dinu Adam. Cristian Vasile scrie despre viaţa privată şi erotism în contextul comunist românesc (cu o atenţie specială asupra unor artişti). Iar Călin Hentea şi-a luat drept temă "ipocrita pudibonderie şi sexualitatea lăturalnică în filmul românesc din <<Epoca de Aur>>".

Volumul cuprinde 120 de ilustraţii color şi 50 alb-negru.

În centrul ilustraţiilor volumului (cum a fost şi în expoziţie) stau lucrările graficianului Ion Panaitescu şi celebra sa mapă "Al XIII-lea Congres. Politică cu delicatexte", xilogravuri color din 1982. Sunt imagini explicit sexuale, combinate cu sloganuri comuniste sau cu citate din discursurile lui Nicolae Ceauşescu. Celebră este "Originea lumii", un fel de Gustave Courbet cu textul "Acum se deschid perspective largi minunate, pline de conţinut". Pentru asemenea desene, de care autorităţile au aflat, Ion Panaitescu a avut de suferit.

Între alte lucrări, se remarcă grafica lui Marcel Chirnoagă, cel care deghiza erotismul în teme clasice, inspirate de antichitatea greco-romană. Reprezentarea erotismului cu tentă mitologică sau făcând apel la teme şi personaje clasice apare cu o frecvenţă mare în reprezentări de scene de gen la artişti precum: Vasile Kazar, Aurel Bulacu, Harry Guttman, Peter Pusztai, Mircia Dumitrescu, Nicolae Săftoiu, Dan Erceanu, Vasile Socoliuc, Vasile Grigore, Ion State, Octav Grigorescu, Mihai Rusu, Petru Russu, Tiberiu Nicorescu, Florin Mitroi, Valentin Popa, Sofia Frankl, Hildegard Kelepper Paar, Henry Mavrodin, Marcel Guguianu, Marcel Olinescu, Vladimir Şetran, Mihu Vulcănescu, Done Stan, George Pătru, Dan Stanciu, George Apostu, Nicăpetre, Cristian Breazu, Napoleon Tiron, Horia Bernea, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Gheorghe Şaru, Sabin Bălaşa.

Cosmin Năsui, Cristian Vasile, Călin Hentea - "Erotism şi sexualitate în „Epoca de Aur”/ Erotism and sexuality in the ”Golden Age – Ceauşescu’s dictatorship, 1965-1989". PostModernism Museum Publishing House. 240 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici