O carte pe zi: „Exerciţiu de incredere” de Susan Choi

„O poveste despre putere şi abuzul de putere, despre consimţământ şi ambiguitatea acestuia.“ — The Guardian.

191 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Exerciţiu de incredere” de Susan Choi

O carte pe zi: „Exerciţiu de incredere” de Susan Choi

Susan Choi nu este cunoscută publicului român, de altfel nici cititorilor din alte ţări, deşi e un autor cu multe premii. E o scriitorare americană născută în 1969, cu un tată de origine coreeană, şi-a publicat primul roman în urmă cu douăzeci de ani, a publicat mai multe romane cu care a obţinut premii de prestigiu. Cu cel de faţă a obţinut National Book Award for Fiction în 2019, iar mai multe publicaţii au ales-o cartea anului.

Scriu editorii: „Începutul anilor ’80. O suburbie americană. Un liceu de artă – CAPA – îi adună, de la toate şcolile publice, pe cei mai înzestraţi adolescenţi. Talente deja confirmate, urmând a fi descoperite, sau care se vor pierde pe parcurs, puse laolaltă într-un mediu artistic unde manipularea – voită sau nu, insidioasă şi de cursă lungă în vieţile elevilor – pare să devină una dintre disciplinele obligatorii. Proaspăt admişi, David şi Sarah se îndrăgostesc – o primă iubire pe care o feresc, instinctiv, de ochii celorlalţi, încercând ei înşişi să o accepte şi să o înţeleagă mai întâi, dar care ajunge să fie expusă aproape ca o temă de studiu a claselor de actorie. Profesorul Kingsley – printre toate exerciţiile de încredere la care îi supune pe elevi – îi forţează pe cei doi să se confrunte, nu fără a fi intervenit înainte ca un maestru păpuşar ce îşi aranjează marionetele după bunul-plac. Orgoliul rănit, impactul autorităţii adulţilor asupra tinerilor, violenţa, jocul imperceptibil al adevărului cu minciuna, al realităţii cu ficţiunea vor schimba nu numai traiectoriile lui Sarah şi David, ci şi pe ale tuturor celor care îşi văd viaţa pusă sub lupă.”

Printre metodele controversate ale liceului de artă se numără exerciţiile de încredere, menite să-i elibereze pe elevii săi de frică, de trac, de barierele pe care le pun în calea unei exprimări libere a emoţiei. Doar că, cel puţin în cazul lui Sarah, efectul este invers şi de durată, iar anii de liceu, cu suferinţele din dragoste, prieteniile destrămate şi dramele personale, vor lăsa urme adânci. Aproape toate personajele a căror viaţă va fi modelată de acesta vor ajunge să disece, să observe şi să manipuleze.

Susan Choi – Exerciţiu de încredere. Traducere şi note de Mihaela Buruiană. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 275 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici