O carte pe zi: „Harta sentimentelor” de Ana Merino

„Merino îşi face debutul ca romancieră într-un mod magistral – nu doar pentru că a câştigat Premiul Nadal, dar mai ales pentru că a făcut-o atât de strălucit.

151 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Harta sentimentelor” de Ana Merino

O carte pe zi: „Harta sentimentelor” de Ana Merino

Pentru un debut, acest roman demonstrează o maturitate narativă surprinzătoare, captivând cititorul de la prima frază şi ducându-l într-o lume necunoscută.“ El Cultural

Ana Merino, născută în 1971, este poetesă spaniolă, stabilită de decenii în Statele Unite, unde a şi studiat, a înfiinţat un masterat de scriere creativă în limba spaniolă, a publicat mai multe volume de poezie şi piese de teatru. Cartea de faţă este primul ei roman, cu care a obţinut Premiul Nadal în anul 2020.

Un roman susprinzător, cu multe personaje urmărite de-a lungul a cel puţin două decenii în care îşi caută iubirea, o găsesc ori nu e altă temă, dar în toate rămân urmele unor sentimente, chiar şi de ură, întipărite ca o hartă.

Scriu editorii: „Valeria, o tânără învăţătoare, are o relaţie cu Tom, un bărbat mult mai în vârstă, încercând să înţeleagă semnificaţia iubirii. Într-o familie din acelaşi sat din Iowa, nenorocirea loveşte atunci când Lilian dispare lăsându-şi şocaţi şi îndureraţi soţul şi pe cei doi fii. Emily de la clubul de striptease visează să scape de droguri şi de viaţa în promiscuitate. În locul promovării aşteptate, Aurora, o corporatistă spaniolă, se trezeşte detaşată într-o zonă rurală aridă din America. Orbitele acestor personaje sunt tangente, iar dramele, decepţiile, dar şi revelaţiile lor se intersectează ocazional, pentru mai scurtă sau mai lungă durată. Urmărind destinul fiecăruia dintre numeroasele personaje, naraţiunea evoluează pe parcursul a două decenii, purtându-ne de la cauzele prefigurate în primele intervenţii până la efectele de mai târziu. Condiţionată de forţa sentimentelor, această ţesătură a destinelor individuale este străbătută, convingător şi fără ostentaţie, de firele viguroase ale problematicii universale contemporane: falsitatea feminismului şi lipsa de principialitate a capitalismului corporatist, războiul şi sacrificiul nejustificat, trauma catastrofelor naturale, ameninţarea dezastrelor ecologice, dramele migraţiei şi ale neputinţei.”

Ana Merino – Harta sentimentelor. Traducere din limba spaniolă de Lavinia Similaru. Editura Litera, colecţia Clasici contemporani. 248 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici