O carte pe zi: „O viaţă pentru artă” de Angela Gheorghiu

„Cortina se ridică şi, pentru întâia oară, libretul este numai şi numai al meu.” - Angela Gheorghiu

172 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „O viaţă pentru artă” de Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu este fără îndoială unul dintre cei mai talentaţi artişti de opera ai zilelor noastre, iar această carte de memorii apărută în româneşte anul trecut (şi în limba engleză în 2018), practic o „biografie autorizată”, era absolut necesară. Este vorba de un lung interviu realizat de Jon Tolansky, cunoscut pentru documentarele realizate pentru mari organizaţii de radio inbternaţionale (un om care a lucrat cu cei mai importanţi cântăreţi din ultimele decenii, José Carreras, José van Dam, Dietrich Fischer-Dieskau, Thomas Hampson, Luciano Pavarotti, Giuseppe di Stefano, Jon Vickers). Este vorba de un şir de interviuri realizate de Jon Tolansky, cunoscut pentru documentarele realizate pentru mari organizaţii de radio inbternaţionale (un om care a lucrat cu cei mai importanţi cântăreţi din ultimele decenii, José Carreras, José van Dam, Dietrich Fischer-Dieskau, Thomas Hampson, Luciano Pavarotti, Giuseppe di Stefano, Jon Vickers).

În primele capitole ale volumului sunt evocate copilăria fericită la Adjud, anii studiilor liceale, cu câţiva profesori de excepţie, dar şi momentul apariţiei în Seratele muzicale ale lui Iosif Sava. Partea a doua, cea mai interesantă, reface parcursul unei cariere internaţionale de excepţie. Apar inerente exagerări ori pasaje cu opinii nedrepte sau exagerări despre unii dintre cei întâlniţi în carieră, remarcate de cunoscătorii atenţi (deşi poate în unele afirmaţii acide are dreptate: „eu sunt artist născut în România, dar de 30 de ani nu sunt un artist român, pentru nimeni în România nu m-a văzut în niciun rol”), dar în ansamblu e o carte de memorii absolut remarcabilă, cu detalii care uimesc şi întregesc deopotrivă imaginea pe care o va fi avut un om obişnuit despre succesle divei.

„O dezlănţuire instantanee de vitalitate, talent şi frumuseţe - ca fulgerul! Şi dă dovadă de un extraordinar profesionalism. Nu poţi ajunge la o pozitie atât de înală fără să munceşti din greu. A pornit la drum cu o voce minunată, desigur, însă talentul trebuie dezvoltat prin disciplină şi inteligenţă, lucruri pe care ea le are din plin. De aceea - şi spun asta cu tot respectul faţă de ceilalţi cântăreţi -, ea este astăzi unică. Numai una este Angela Gheorghiu.” - Franco Zeffirelli

Angela Gheorghiu – O viaţă pentru artă. Angela Gheorghiu în dialog cu Jon Tolansky. Cu un cuvânt înainte la ediţia în limba română de Emil Hurezeanu. Traducere din engleză de Anca-Maria Pănoiu. Editura Curtea Veche, 367 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici