O carte pe zi: "Orb în zăpadă", de Ragnar Jȯnasson. Un mister uluitor din cel mai nordic oraş al Islandei

"Un mister uluitor din cel mai nordic oraş al Islandei, scris de unul dintre cei mai buni autori ai ţării" - Yrsa Sigurðadóttir

614 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Orb în zăpadă", de Ragnar Jȯnasson. Un mister uluitor din cel mai nordic oraş al Islandei

O carte pe zi: "Orb în zăpadă", de Ragnar Jȯnasson

Acest roman bine tradus m-a făcut să mă gândesc, mult mai mult decât în cazul altor romane scrise de islandezi şi traduse în româneşte, la câteva caracteristici ale uimitoarei insule din nordul Atlanticului: are puţin peste 100.000 de kmp şi puţin peste 300.000 de locuitori (cât un cartier bucureştean!), dar o apetenţă pentru cultură uluitoare. De pildă, are peste trei sute de romancieri care scriu cărţi poliţiste, iar acestea se vând, se citesc şi se traduc peste tot în lume. Islandezii chiar citesc! Eroul romanului de faţă, un tânăr poliţist ajuns la prima sa slujbă în cel mai nordic orăşel al insulei, de fapt un sat mai mare, se duce, în prima săptămână, în pauza de cafea, la bibliotecă (există, prin urmare, biblioteci chiar şi în cele mai mici aşezări!) şi împrumută câteva cărţi pe care dorise mereu să le citească şi nu avusese timp. Împrumută şi câteva CD-uri cu muzică clasică. Altădată intră într-o librărie şi cumpără un roman nou. Islandezii citesc şi ascultă muzică. Fireşte, sunt şi dintre cei care care beau - şi încă mult - mai ales în perioadele de iarnă, ca în acest roman, când soarele apare puţin pe cer, troienele ajung cât casa şi totul e înnebunitor de alb. Dar mai sunt alţii care se adună într-un fel de companie de teatru, pun în scenă o piesă, fireşte a unuia dintre ei, dau spectacole, la care vin mai toţi locuitorii. Nu sunt mule ţările în care să se întâmple asemenea lucruri.

În orăşelul/sătucul cu nume imposibil, Siglufjördur, în care nu se întâmplă niciodată nimic, se înregistrează două crime, îndată după sosirea tânărului poliţist: un scriitor în vârstă cade pe scări în teatrul din oraş şi moare; iar o femeie este găsită în zăpadă, pe jumătate dezbrăcată, sângerând şi inconştientă. Locuitorii nu sunt obişnuiţi cu asemenea evenimente, ca atare la început nu le socotesc crime, ci mai degrabă accidente şi au tentaţia să treacă peste ele. Tânărul poliţist sosit din capitală, cu studii de filosofie şi teologie, e tenace, anchetează şi descoperă că fapte de demult au ecou în zilele noastre.

Editura anunţă că "Orb în zăpadă" este primul volum din seria "Dak Iceland" şi totodată primul roman al lui Ragnar Jȯnasson tradus în limba română. Cartea a fost aleasă printre cele mai bune opt titluri mystery & thriller din 2015 de către The Indepenent şi nominalizată la Premiul Barry în Statele Unite pentru Cel mai bun roman paperback.

Ragnar Jȯnasson s-a născut în 1976, a studiat dreptul şi lucrează ca avocat. L-au consacrat două serii - "Dark Iceland", care îl are în centru pe tânărul poliţist Ari Thor, eroul romanului de faţă, şi "Hulda", cu o detectivă cu acest nume.

Ragnar Jȯnasson - "Orb în zăpadă". Crime Scene Press, seria Dark Iceland. Traducere de George Arion Jr. 269 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici