O carte pe zi: „Războiul amăgirilor. Memorii de dincoace de mormânt” de Liviu Cangeopol

Există o Românie pe care hienele n-o pot sfârteca, nici degrada. O Românie celestă.

126 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Războiul amăgirilor. Memorii de dincoace de mormânt” de Liviu Cangeopol

O carte pe zi: „Războiul amăgirilor. Memorii de dincoace de mormânt” de Liviu Cangeopol

Liviu Cangeopol este un scriitor care merită respectul tuturor. A fost unul din cei şapte intelectuali cărora, la 18 decembrie 2006, în discursul prilejuit de prezentarea Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, preşedintele României, Traian Băsescu, le-a elogiat gestul de a se fi ridicat direct împotriva Preşedintelui Nicolae Ceauşescu. S-a născut la Iaşi, în1954. Absolvent de Litere, a făcut parte din „Grupul de la Iaşi”. În aprilie 1988, împreună cu Dan Petrescu, a început să scrie cartea „Ce-ar mai fi de spus”, care a ajuns la Paris, înregistrată pe benzi magnetice. (Acea carte înregistrată pe casete a avut o adevărată poveste. Timp de câteva luni, cei doi au înregistrat un dialog-carte, cu scopul de a-l transmite şi apoi publica în Occident. Au fost, în final, cinci casete din care au fost extrase benzile. Acestea au fost încredinţate unei prietene, lector de Civilizaţie italiană la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Pentru a trece de frontieră, femeia le-a ascuns într-o cutie de pudră. Înregistrarea a fost transcrisă, câteva fragmente fiind citite la postul de radio Vocea Americii. Evenimentele din decembrie 1989 şi dispariţia cenzurii au făcut ca dialogurile să fie publicate rapid în România.)

Urmărit şi reţinut de Securitate în mai multe rânduri, Liviu Cangeopol a emigrat şi s-a stabilit în SUA în august 1989, la New York, unde şi-a început cariera ziaristică. A fost unul dintre cei mai cunoscuţi ziaristi şi scriitori români din exil, publicând vreme de 11 ani, săptămână de săptămână, articole caustice la adresa conducerii României post-revoluţionare. În aprilie 2010 îşi anunţa retragerea din arena jurnalismului de opinie, deoarece i se părea că luptă cu morile de vânt.

Dar începuse, din 2007, să publice literatură şi, din fericire, a continuat s-o facă.

În această rubrică am mai prezentat cărţi semnate de el, Liviu Cangeopol are o putere uriaşă de muncă. Numai în anul 2020 a publicat la aceeaşi Editură Integral nu mai puţin de cinci cărţi: Avatarul solstiţiului, Războiul amăgirilor, Comisarul Cordobină, Pandemia Nebunilor - confesiuni in stare de urgenţă, Pulsul cuantic.

Volumul pe care-l semnalăm astăzi e doar aparent unul de memorii. Mai degrabă, însemnări, mici eseuri despre tot ce-l înconjoară pe cititor în lumea de azi, politică, literatură, speranţe, exerciţii de admiraţie, minciuni, amăgiri. Texte scurte de două sau cîteva pagini, în care ideile sunt pregnante. Inclusiv portrete splendide (al mamei, de pildă, în ultimele pagini ale vărţii)

„Nimeni nu e dornic să asculte fericit povestea căderii tale, decât dacă e de rău şi el se simte mai bine, nici să participe la confesiunile pierderii de înălţime şi ale rătăcirii bombastice cu supape onirice şi disperări existenţiale (de regulă, esenţa precedând experienţa), chiar dacă a fost călător pe acelaşi drum. În realitate, în coeficientul acceptat de excepţii, păstrând specificul nepotrivirilor şi al declasării în diferite grade, este povestea fiecăruia dintre noi. Vă veţi regăsi, probabil, în înlănţuirile de cuvinte care urmează. Iar dacă nu, poate merită să ştiţi prin ce mocirle şi-au tăvălit alţii suferinţa.

(...) Există o Românie pe care hienele n-o pot sfârteca, nici degrada. O Românie celestă. Am văzut-o, am scris despre ea, am convingerea c-o vom străbate cândva, chiar dacă pentru o perioadă scurtă, în trecerea noastră cu trenul spre Infern. În fond, fiecare va trece prin acea patrie pe care a slujit-o, cu întunericul şi lumina lui. Vom fi aruncaţi în patria comunistă, cu crime târâte cu duba la miezul nopţii, cu frig intrat în oase prin decret prezidenţial, cu celule populate de turnători uneltind arestări, cu cozi interminabile la praf de telemea şi gheare de pui, sau în România bucolică a tradiţiei nepervertite, a Bucureştiului cu aer de mahala pariziană şi revelioane în blănuri la Predeal. Este, practic, alegerea noastră. O alegere pregătită din timpul vieţii. Să nu spuneţi că n-aţi fost preveniţi.”

Neapărat de citit.

Liviu Cangeopol - Războiul amăgirilor. Memorii de dincoace de mormânt. Editura Integral. Colecţia Nod. 352 pag.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici