O carte pe zi: „Vară fatală” de Sébastien Japrisot

„Un roman psihologic de suspans a cărui acţiune tensionată se desfăşoară şi capătă formă sub mâna sigură a unui mare maestru, Japrisot.” Kirkus Reviews

174 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Vară fatală” de Sébastien Japrisot

O carte pe zi: „Vară fatală” de Sébastien Japrisot

Încântător roman, e bine să nu-l pierdeţi chiar dacă nu sunteţi fan al romanelor poliţiste!

E scris de un „clasic” al romanelor de aceste gen, Sébastien Japerisot, 1931-2003, a apărut în 1977, un an mai târziu a fost răsplătit cu Prix des Deus Magots şi ecranizat în 1983 de Jean Becker. Isabelle Adjani a primit Premiul César pentru rolul Elle.

Eliane (sau Elle), o tânără de 19 ani locuieşte într-un sat din Provence, împreună cu mama ei poreclită „Eva Braun”, pentru că e o nemţoaică refugiată, şi cu Gabriel Devigne, tatăl ei vitreg. O tânără superbă, care suceşte minţile tuturor prin frumuseţea şi comportamentul provocator şi care are un scop în tot ce face: să-şi răzbune mama pentru un viol în urma căruia s-a născut ea.

Violul a avut în luna noiembrie a anului 1955, când trei bărbaţi care duceau într-un camion un pian, rătăcesc drumul prin munţi, opresc la casa singuratică a unui pădurar, sesizează că soţia acestuia este singură acasă, revin şi-şi fac de cap toată noaptea. Femeia păstrează, după viol, imaginea pianului cu iniţială „M” din camion. Opt luni mai târziu femeia o naşte pe Eliane, care va crede că tatăl ei vitreg este cel adevărat. Două decenii mai târziu, Eliane descoperă în hambarul unui tânăr care o curta un pian cu litera M şi hotărăşte să-şi răzbune mama.

Urmează o acţiune complexă, palpitantă, cu surprize, pe care n-o vom dezvălui.

„Un roman psihologic de suspans a cărui acţiune tensionată se desfăşoară şi capătă formă sub mâna sigură a unui mare maestru, Japrisot.” Kirkus Reviews

„Romanul lui Japrisot abordează dimensiunile dureroase, paradoxale şi profunde ale vieţii omeneşti. Niciun cititor nu poate să nu rămână impresionat, înspăimântat, fascinat şi, într-o oarecare măsură, transformat de lectura acestei cărţi.” David Bellos

Sébastien Japrisot – Vară fatală. Traducere din limba franceză şi note de Petru Frandin. Crime Scene Press, colecţia Clasic. 361 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici