O carte pe zi: „Viaţa după Auschwitz”, de Eva Schloss şi Karen Bartlett

„Viaţa după Auschwitz. O poveste despre suferinţă şi supravieţuire, scrisă de sora vitregă a lui Anne Frank”, de Eva Schloss şi Karen Bartlett, este o carte dedicată memoriei victimelor Holocaustului şi genocidului, care n-au putut da glas propriilor poveşti.

1339 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Viaţa după Auschwitz”, de Eva Schloss şi Karen Bartlett

O carte pe zi: „Viaţa după Auschwitz”, de Eva Schloss şi Karen Bartlett

Eva Geiringer Schloss (născută în 1929) este o evreică supravieţuitoare a Holocaustului, fiica vitregă a lui Otto Frank, tatăl lui Margot şi al lui Anne Frank. La scurt timp după anexarea Austriei de către Germania nazistă, în 1938, familia Geiringer a emigrat în Belgia, apoi în Olanda, la Amsterdam, unde au fost vecini cu familia Frank. Atunci s-au cunoscut Eva şi Anne Frank. S-au ascuns vreme de doi ani, dar au fost denunţaţi, capturaţi de Gestapo şi duşi în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau. Tatăl şi fratele ei nu au supravieţuit, iar ea şi mama ei au fost eliberate în ianuarie 1945. Mai târziu, mama ei s-a căsătorit cu Otto Frank, tatăl Annei, devenindu-i şi Evei tată vitreg.

Eva Schloss este cofondatoare a fundaţiei Anne Frank din Marea Britanie şi a susţinut numeroase conferinţe despre experienţa familiei ei în timpul Holocaustului. Cartea de faţă a fost scrisă în 2013.

„Veţi descoperi în paginile acestei cărţi povestea familiei mele şi a călătoriei îndelungate pe care am întreprins-o, în sens propriu şi figurat, alături de mama mea. Vă voi depăna amintiri despre tatăl meu, Erich, şi despre fratele meu, Heinz. Deocamdată însă, tot ce vă pot spune este că i-am pierdut pe amândoi şi că, în ciuda anilor pe care îi port acum pe umeri, am rămas în continuare fetiţa de cincisprezece ani, care îi iubeşte cu disperare, le duce dorul şi se gândeşte în fiecare zi la ei.

Aş vrea să vă împărtăşesc în cele ce urmează o întâmplare petrecută pe vremea când eram încă o familie, o întâmplare ce mi-a călăuzit paşii în toţi aceşti ani şi mi-a influenţat viaţa. Povestea se petrece în luna mai a anului 1940, în apartamentul nostru din Amsterdam. Ne părăsiserăm deja casa din Viena, iar naziştii invadaseră acum Olanda – cea mai cumplită veste cu putinţă. Heinz, fratele meu mai mare, reuşea mereu să mă încurajeze şi să-mi ridice moralul, dar în seara aceea era supărat şi părea rătăcit printre cuvinte. Nu ştia dacă tata ne mai putea salva din ghearele naziştilor.

– Mi-e cumplit de teamă, Evi, mi-a spus el. Mi-e teamă de moarte.

Tata ne-a strâns laolaltă pe canapea şi ne-a cuprins în braţe. Ne-a spus că suntem nişte verigi dintr-un lanţ şi că vom trăi veşnic prin copiii noştri.

– Dar dacă nu vom avea copii? l-a întrebat Heinz.

– Vă pot spune un singur lucru, i-a răspuns el. Nimic din ceea ce faceţi nu rămâne fără urmări. Toate faptele bune pe care le veţi săvârşi vor influenţa viaţa celor din jur. Binele înfăptuit se va revărsa într-o bună zi asupra cuiva, iar realizările voastre vor putea fi duse mai departe. Totul se leagă la fel ca verigile unui lanţ indestructibil.
Vă voi descrie în paginile acestei cărţi eforturile supraomeneşti pe care le-am depus ca să las ceva în urmă.”

Eva Schloss, Karen Bartlett – Viaţa după Auschwitz. O poveste despre suferinţă şi supravieţuire, scrisă de sora vitregă a lui Anne Frank. Traducere din limba engleză de Iris-Manuela Anghel. Editura RAO. 282 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici