O schiţă necunoscută a lui Michelangelo, descoperită la Vatican

O schiţă inedită realizată de Michelangelo, care datează din timpul construcţiei Bazilicii Sfântul Petru din Roma, a fost descoperită în arhivele Sfântului Scaun, a anunţat, joi, cotidianul de seară al Vaticanului, Osservatore Romano.

12 afișări
Imaginea articolului O schiţă necunoscută a lui Michelangelo, descoperită la Vatican

Michelangelo - "Crearea lui Adam"- Capela Sixtină, Vatican

În 1546, Michelangelo, pe atunci în vârstă de 72 de ani, a fost numit arhitectul bazilicii şi a condus o parte a lucrărilor de la cupola acesteia.

Făcut cu sanguină, acest desen necunoscut până acum al lui Michelangelo reprezintă planul parţial al unuia din stâlpii de susţinere ai cupolei bazilicii Sfântul Petru şi dezvăluie, în principal, o subliniere care evidenţiază diferitele niveluri ale obiectului, ca şi când piatra ar fi fost transparentă, indică Osservatore Romano.

Schiţa a fost găsită în arhivele Vaticanului consacrate construcţiei bazilicii. Ea a fost realizată în primăvara anului 1563 şi a fost utilă pentru a li se da indicaţii tăietorilor în piatră.

Cu ocazia aniversării celor 500 de ani ai bazilicii, a fost inaugurată, în toamna lui 2006, o expoziţie cu circa 70 de obiecte personale ale lui Michelangelo, printre acestea aflându-se scrisori şi macheta pe care a realizat-o pentru cupolă.

Piatra de temelie a bazilicii a fost pusă pe 18 aprilie 1506, de către Papa Iulius II, însă edificiul religios a fost terminat abia în 1626.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici