OTV, amendat cu 15.000 de lei de CNA

CNA a decis, joi, să amendeze cu 15.000 de lei postul OTV, pentru emisiunile "Dan Diaconescu Direct" şi "Se întâmplă acum", difuzate pe 18 şi 19 august, în care nu s-a respectat prezumpţia de nevinovăţie şi dreptul la imagine al unei persoane.

44 afișări
Imaginea articolului OTV, amendat cu 15.000 de lei de CNA

OTV, amendat cu 15.000 de lei de CNA (Imagine: Mediafax Foto)

CNA a analizat în şedinţa de joi emisiunile "Dan Diaconescu Direct" şi "Se întâmplă acum", difuzate pe 18 şi 19 august.

În data de 18 august, în intervalul 20.30-6.00, OTV a difuzat emisiunea "Dan Diaconescu Direct". În emisiune s-a discutat despre o tânără Lucia din Cluj, poreclită Elodia, care a dispărut. Pe parcursul emisiunii au fost difuzate imagini cu dispăruta, dar şi cu părinţii acesteia, preluate de pe internet. S-au difuzat înregistrări cu declaraţiile mamei tinerei dispărute şi cu cele ale unui coleg. Înregistrările au fost preluate de la Ştirile Pro TV, unde au fost difuzate în data de 14 august, însă nu s-a precizat sursa înregistrării.

În emisiune, Dan Diaconescu a vorbit şi despre ofiţerul Herţanu Constantin, căruia i-a atribuit o altă religie şi etnie: "Deci, ea iubeşte un tip care n-are nici avere, nici cultură, mai e şi rom şi e şi de o religie diferită decât a ei. Sau mă rog, altă etnie, o fi ungur. Poate e ungur nu e rom". Diaconescu a menţionat în emisiune că nu are numărul lui de telefon pentru a-l putea contacta. În opinia unor telespectatori care au intrat în direct, telefonic, tânăra dispărută a fost omorâtă de petentul Herţanu Constantin.

Emisiunea "Se întâmplă acum" din 19 august, au fost difuzate imagini cu dispăruta, dar şi cu părinţii acesteia. S-au difuzat din nou imaginile cu interviul luat mamei dispărute şi unui coleg de serviciu, date de Ştirile Pro TV, în 14 august, la orele 17.10 şi 19.16. Din nou nu s-a specificat sursa înregistrării.

"E o derapare, o să încercăm să reparăm lucrurile, astfel încât să nu se mai repete", a spus Doru Iuga, reprezentantul postului OTV.

De cealaltă parte, Christian Mititelu, membru al CNA, a spus: "E o emisiune pe tiparul celor pe care le faceţi. Iar luaţi o amendă, iar le faceţi, iar luaţi o amendă, iar le faceţi".

"Nu puteţi să acuzaţi un om că a omorât pe cineva, doar pentru a face audienţă", a spus şi Narcisa Iorga, membru al Consiliului.

CNA a decis să amendeze postul OTV cu 15.000 de lei, pentru încălcarea art. 34 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) Orice persoană acuzată sau cercetată pentru săvârşirea unei infracţiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât nu a fost condamnată printr-o hotărâre penală definitivă şi irevocabilă", şi a art. 42 din Cod - "1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici